Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Τιμή στους πεσόντες υπέρ Πίστεως και Πατρίδος ΙΕΡΑ ΠΟΛΙΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΕΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ 2020


Σχετικά με τον εορτασμό της 194ης Επετείου της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και την εφετινή δυσκολία τελέσεώς της, λόγω των εκτάκτων μέτρων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανακοινώνει τα εξής:

1. Τιμώντας τους πεσόντες αγωνιστές και προμάχους της Ιεράς Πόλεως, τους Αθανάτους Ήρωες της ανεπανάληπτης εκείνης Εξόδου του 1826, οι θρησκευτικές τελετές θα τελεσθούν λιτά, χωρίς την παρουσία των πιστών και σε συνεργασία με τον Δήμο της Ιεράς Πόλεως, απ’ όπου έχει ήδη ανακοινωθεί ότι «φέτος θα γιορτάσουμε “σιωπηλά”.. νοητά, συμβολικά, …στο μέτρο του δυνατού θα κάνουμε το καθήκον μας».
2. Το απόγευμα του Σαββάτου 11/04/2020, ώρα 19:00΄-20:00΄, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος θα τελεσθεί ο Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και μόνο με τη συμμετοχή των Κληρικών εκ των Ενοριών της Ιεράς Πόλεως, κεκλεισμένων των θυρών.
3. Το πρωί της Κυριακής των Βαΐων 12/04/2020, κεκλεισμένων των θυρών θα τελεσθούν σε όλους τους Ναούς ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ενώ στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος ο Όρθρος και η αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασ/του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και συλλειτουργούντων των Ιερέων του Ι. Ναού.
4. Στη συνέχεια της Θ. Λειτουργίας, ώρα 10:30΄ θα τελεσθεί η Δοξολογία για την 194ην Επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Κοσμά και με τη συμμετοχή των Κληρικών της Ιεράς Πόλεως.
5. Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, σε συνεργασία με το Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, θα μεταβεί στον Κήπο των Ηρώων και επί του Τύμβου, όπου φυλάσσονται τα οστά των πεσόντων, θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως «των αειμνήστων αγωνιστών και προμάχων της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, Ιωσήφ και Πορφυρίου των Αρχιερέων και πάντων των μετ’ αυτών εν τη ηρωική Εξόδω αγωνισαμένων και πεσόντων ορθοδόξων πατέρων και αδελφών ημών, Ελλήνων τε και Φιλελλήνων». Κατόπιν, θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνου και από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη.
6. Καλούνται οι πιστοί της Ιεράς Πόλεως να αναρτήσουν την Ελληνική Σημαία επί των οικιών τους, καθώς και για την καύση θυμιάματος, αποδίδοντας έστω και την ελάχιστη τιμή στους Ήρωες της Πατρίδος. Επισημαίνεται ότι οι καμπάνες των Ιερών Ναών θα σημάνουν: πένθιμα την 20:00΄ ώρα του Σαββάτου, ενώ πανηγυρικά την 11:00΄ της Κυριακής.
7. Όλες οι ακολουθίες θα μεταδοθούν από τις συχνότητες των Ραδιοφωνικών Σταθμών: α) της Ιεράς Μητροπόλεως 106,3FM και β) της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου 92 FM.  Επίσης, διαδικτυακά εκ του onairnews.

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας
της  Ιεράς  Μητροπόλεως