Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ : Μια Αναγκαία Παρέμβαση



Παίρνοντας αφορμή από ρεπορτάζ  τοπικού Μέσου Ενημέρωσης σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου δηλώνει ότι «αναγκάζεται» να αναθέσει σε εργολάβο μέρος της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού, υποχρεούμαστε να παρέμβουμε για πολλοστή φορά στην δημόσια συζήτηση για την αναγκαιότητα διασφάλισης του Δημόσιου χαρακτήρα σημαντικών υπηρεσιών  και του παραγόμενου ποιοτικού προϊόντος αυτών. Οι θέσεις μας έχουν κατατεθεί και στο παρελθόν και θα θέλαμε να συνεισφέρουμε σε έναν παραγωγικό δημόσιο διάλογο.
Ψηφίστηκε λοιπόν από το Δημοτικό Συμβούλιου η «αδυναμία» της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού (διαχρονική τακτική)  και η ανάθεση σε ιδιώτη μέρος του αντικειμένου αυτής. Είχε προηγηθεί έγγραφη παρέμβαση του Σωματείου μας προς τους Δημοτικούς Συμβούλους, στην οποία εκφράσαμε στην αντίθεση μας σε μία τέτοια απόφαση και παράλληλα προτείναμε λύσεις με τις οποίες και χρήματα θα εξοικονομούνταν και η υπηρεσία θα λειτουργούσε απρόσκοπτα.  Βασικότερη αρχή όμως ήταν ότι δε θα αλλοιωνόταν  ο δημόσιος χαρακτήρας της. Δυστυχώς η πρόταση της δημοτικής αρχής υπερψηφίστηκε, με οριακή πλειοψηφία. Κάποιες ψήφοι μας εξέπληξαν θετικά και κάποιες αρνητικά, (ιδεολογικά και πολιτικά).

Τους τελευταίους δύο μήνες έγινε πολύς λόγος για την χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας έναντι του Ιδιωτικού και για το «ακριβό» αγαθό της δημόσιας υγείας, αλλά δυστυχώς για τους υποστηρικτές αυτών των αντιλήψεων η πραγματικότητα τους διέψευσε παταγωδώς. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην περίπτωση των υπηρεσιών καθαριότητας, του τομέα κοινωνικής πολιτικής  των Δήμων, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς του δημοσίου, τις δημόσιες συγκοινωνίες, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς συντονισμού και ελέγχου του Δημοσίου, κ.α..
Αναδείχτηκε με τον πλέον περίτρανο τρόπο ο σημαντικός ρόλος του Δημοσίου τομέα ως μόνου παραγωγού αξιόπιστων και ποιοτικών δημόσιων - κοινωνικών αγαθών, με την απαραίτητη πιστοποίηση που καθιστά την χρήση αυτών ασφαλή και λειτουργική και τελικώς και οικονομικότερη μακροπρόθεσμα (όχι φτηνότερη βραχυπρόθεσμα).
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν πολλές φορές έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και στις προηγούμενες αλλά και στην τωρινή δημοτική αρχή για τον οργανωμένο και ορθολογικό τρόπο διαχείρισης των δημόσιων και δημοτικών πόρων προς όφελος του πολίτη και της κοινωνίας, και την παραγωγή αξιόπιστων και ποιοτικών δημόσιων - κοινωνικών αγαθών.
Προτάσεις που πηγάζουν από   την εμπειρία και γνώση αυτών που είναι καθημερινά στην πρώτη γραμμή. Θέσαμε λοιπόν τις προτάσεις μας για την ορθολογική και οικονομική λειτουργία της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού, καθαριότητας, γενικότερα του τομέα ποιότητας ζωής, αλλά και των διοικητικών, οικονομικών, τεχνικών και προνοιακών υπηρεσιών, όπως και των Ν.Π. του Δήμου. Δυστυχώς για μία ακόμη φορά δεν εισακουστήκαμε, οι ορθές πρακτικές και λύσεις αγνοήθηκαν και αγνοούνται. Οι απλές και λειτουργικές λύσεις δαιμονοποιούνται. Η παράθεση πραγματικών στοιχείων ενοχλεί.  
Σε όλα αυτά προστίθενται τα νομοθετήματα της κεντρικής διοίκησης εν μέσω της πανδημίας, που με αδύναμα και σαθρά επιχειρήματα, προσπαθεί  να εκχωρήσει μέρος των δημοτικών υπηρεσιών (φιλέτων) στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να έχει διδαχτεί τίποτε από την διαχείριση κρίσεων.  Νομοθετήματα που δίνουν την δυνατότητα εκχώρησης δημοτικής περιουσίας σε ιδιώτες (π.χ. απορριμματοφόρα), χωρίς να θέτουν κατ΄ ελάχιστο διασφάλιση ποιότητας και στάνταρ ασφαλείας, του περιβάλλοντος, της υγείας, της ασφάλειας. Νομοθετήματα που προσβλέπουν στις εύκολες, εφήμερες  λύσεις, που οδηγούν είτε στην κατασπατάληση δημοτικών πόρων, είτε υποθηκεύουν το μέλλον των Δήμων.
 Έχοντας λοιπόν ως αφορμή την τελευταία πράξη σε ένα διαχρονικό έργο, την προσπάθεια εκχώρησης της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού σε ιδιώτες, και την μέχρι τώρα στάση της νέας δημοτικής αρχής σε ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας του Δήμου, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σε τέτοιου είδους πρακτικές και να δηλώσουμε ακράδαντα την αντίθεσή μας στην αλλοίωση του Δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών που παράγει ο Δήμος μας, στην εκχώρηση περιουσίας του, στην εκχώρηση οικονομικών πόρων και στην  συρρίκνωση των δικαιωμάτων του προσωπικού. Ευελπιστούμε στην ειλικρινή συνεργασία και είμαστε ανοιχτοί σε ειλικρινή διάλογο, στην βάση πραγματικών λύσεων και όχι μονόδρομων στην μοναδικότητα αυθεντίας στις λύσεις.

Μετά τιμής
Το Διοικητικό Συμβούλιο