Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Άκρως αναγκαία η επιπλέον χρηματοδότηση στο τοπικό Leader



-Κοινή προσπάθεια των τριών δημάρχων της περιοχής να ενισχυθεί η Αιτωλική Αναπτυξιακή

-Ως “χρυσή ευκαιρία” να δοθεί ανάσα ύψους δεκαεπτά εκατομμυρίων στην τοπική οικονομία χαρακτηρίζεται η κάλυψη εκ μέρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης των αιτημάτων που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα Leader.

   Πρόκειται για το πρόγραμμα που διαχειρίζεται η Αιτωλική Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ και εκτείνεται στον άξονα Ναύπακτος - Μεσολόγγι - Αστακός. Συγκεκριμένα, αφορά στις προτάσεις για ιδιωτικές επενδύσεις που ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ και ο δεσμευμένος προϋπολογισμός φτάνει μόνο για λίγες από αυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η Αναπτυξιακή Επιχείρηση η περιοχή μας έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον και απαιτείται περίπου επιπλέον χρηματοδότηση επτά εκατομμυρίων για να καλυφθεί.


Είναι επενδύσεις που αφορούν στη μεταποίηση, τον τουρισμό, αλλά και τις υπηρεσίες.
Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 13 Μαΐου 2020, σύσκεψη στο Δημαρχείο Μεσολογγίου. Παραβρέθηκαν οι τρείς δήμαρχοι, Κώστας Λύρος (Ι.Π. Μεσολογγίου), Βασίλης Γκίζας (Ναυπακτίας), Γιάννης Τριανταφυλλάκης (Ξηρομέρου), ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο διευθυντής της Αιτωλικής Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος και οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Μεσολογγίου και Ναυπάκτου, Βασίλης Σπυρόπουλος και Αποστόλης Παπαϊωάννου αντίστοιχα.

Κοινός τόπος και συμπέρασμα της συνάντησης εργασίας ήταν η αναγκαιότητα επιπρόσθετης χρηματοδότησης με πόρους του Leaderώστε να ενταχθούν όλες οι εγκεκριμένες προτάσεις. Προς επίρρωση τούτου αναφέρθηκε ότι, περίπου επτά εκατομμύρια ιδιωτικής δαπάνης πρόκειται να πέσουν στις οικονομίες των τριών περιοχών και μαζί με τη δημόσια δαπάνη το ποσό συνολικά ανέρχεται σε 17 εκατ. ευρώ! Ένα ποσό που θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και να ενισχύσει αποφασιστικά την ανταγωνιστικότητα της περιοχής παρέμβασης.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να επισκεφθούν άμεσα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να εκθέσουν όλα τα επιχειρήματα και να ζητήσουν να βοηθηθεί η πραγματοποίηση επενδύσεων σε μια συγκυρία δύσκολη για όλο τον κόσμο.