Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Η επιβίωση των ΤΟΕΒ, είναι άμεσα συνυφασμένη με την επιβίωση των αγροτών και όλου του πληθυσμού.



Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα των ΤΟΕΒ είναι γνωστά εδώ και  χρόνια. Οι «καθ΄ ύλην» αρμόδιοι για να δώσουν τις απαραίτητες  λύσεις , έδειξαν ανεπίτρεπτη αδιαφορία, με αποτέλεσμα την υπερχρέωση τους.
Μια μεγάλη ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων παρουσιάστηκε  το 2018, με τον νόμο Σταθάκη περί «ενεργειακών κοινοτήτων».  Τα ΤΟΕΒ του Δήμου Μεσολογγίου απευθύνθηκαν στον Δήμο, ζητώντας την παραχώρηση έκτασης για την δημιουργία ενεργειακής κοινότητας,  με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων που θα έλυναν τα προβλήματά τους .  Δυστυχώς τόσο  η παράταξή μας, που έφερε το πρόβλημα στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και η διοίκηση των ΤΟΕΒ, εισπράξαμε άρνηση και αδιαφορία  από τον Δήμαρχο κο Λύρο.  Τεράστιες και οι ευθύνες του πρώην δημάρχου κου Καραπάνου, διότι τα ΤΟΕΒ μέχρι το τέλος του 2016 ανήκαν στον Δήμο, ο οποίος δεν έκανε τίποτα για να επίλυση των προβλημάτων τους, με αποτέλεσμα το 60% των σημερινών τους  χρεών να είναι δική του ευθύνη.

Τα ΤΟΕΒ στην συνέχεια εκπόνησαν ένα βιώσιμο και χρηματοδοτήσιμο  πρόγραμμα, απεμπλοκής τους από ενεργειακές ανάγκες και χρέη,  το  οποίο εγκρίθηκε και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και από τον υπουργό κο Χατζηδάκη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει :
    -Την δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας, με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος  55ΜW,   σε δημόσια γη που παραχωρείται από την περιφέρεια, στην περιοχή του Ευηνοχωρίου και θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες όλων των ΤΟΕΒ και των τριών νομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
·   -Μέσω του προγράμματος  ρυθμίζονται και εξοφλούνται όλες οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ και δεν δημιουργούνται νέες.
    -Το πρόγραμμα επιφέρει την μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών και την αύξηση του ανταγωνισμού των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας στις αγορές .
·         Είναι συμβατό με τις οδηγίες και τις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αύξηση του ποσοστού των  ΑΠΕ στην συνολική παραγωγή ενέργειας και συμβάλει στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων της χώρας μας.
Δυστυχώς όμως η ΔΕΗ, για λόγους που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, δεν δέχεται να δώσει ρεύμα για την λειτουργία των αντλιοστασίων των υπερχρεωμένων ΤΟΕΒ, καταδικάζοντας τους αγρότες της περιοχής μας. 
Πιθανόν λόγω της επικείμενης πώλησης από την κυβέρνηση του υπόλοιπου ποσοστού μετοχών της  ΔΕΗ που κατέχει, σε ιδιώτες , δεν θέλει να αναλάβει νέες ρυθμίσεις οφειλών, αλλά απαιτεί εδώ και τώρα.
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, τόσο για την επιβίωση του ανθρώπου, όσο και για την επιβίωση της αγροτικής παραγωγής.
Η έλλειψη αγροτικής παραγωγής  οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση τιμών, αύξηση εισαγωγών, επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας και επισιτιστική κρίση και αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος.
Οι ευθύνες και της ΔΕΗ και του πολιτικού της προϊσταμένου κου Χατζηδάκη, που από τη μια συμφωνεί με το πρόγραμμα, αλλά από την άλλη δεν δίνει ρεύμα, είναι τεράστια. 
Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό και θα πρέπει όλοι οι πολιτικοί παράγοντες , δήμαρχοι, περιφέρεια, βουλευτές, αλλά και όλοι οι παράγοντες τις οικονομικής ζωής του τόπου,  να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ασκήσουν πιέσεις  ώστε να αλλάξει άμεσα η απόφαση της  ΔΕΗ, πριν καταστραφεί η παραγωγή και φτωχοποιηθούν οι αγρότες .
Ζητάμε την άμεση επίλυση του θέματος διότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι καταστρεπτική.
Ας καταλάβουν επιτέλους κάποιοι , ότι οι ζωές των πολλών, έχουν μεγαλύτερη αξία από τα κέρδη του ενός.