Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Συνδυασμός "Για την Κοινότητα Μεσολογγίου" : Προτάσεις και ενέργειες για το θέμα των απορριμμάτων και του ΧΥΤΑ

 

Παρακολουθώντας κάθε ημέρα και από κοντά τις εξελίξεις για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, διαπιστώνουμε κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις από Δημοτικούς συμβούλους. Ταυτόχρονα, η Δημοτική αρχή εξαγγέλλει απλά τις τελευταίες μέρες κάποιες κινήσεις που, επιτέλους, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Θέλοντας να συμβάλλουμε κι εμείς εποικοδομητικά στο δημόσιο διάλογο, καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις, που εκτέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της 16ης Νοεμβρίου 2021 από την εκπρόσωπο του συνδυασμού μας και Πρόεδρο κοινότητας Μεσολογγίου και μπορούν να συμπεριληφθούν στο σχέδιο λύσης.  Μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=hIMb3F6Y1bc

 

Τα άμεσα βήματα που προτείνουμε, περιλαμβάνουν:

 

-   Την κοινοποίηση σε κάθε Πρόεδρο και στους δημότες κάθε κοινότητας συγκεκριμένο προγραμματισμό των ημερών και του ωραρίου αποκομιδής των απορριμμάτων, ώστε αυτοί να ενημερωθούν και να τα απορρίπτουν  στους κάδους τις καθορισμένες ημέρες.

-  Την άμεση ενοικίαση απορριμματοφόρων για να βοηθήσουν την αποκομιδή και την ταχύτατη επισκευή αυτών που έχουν βλάβες.

-   Τη συνέχιση ταυτόχρονα, της μεταφοράς  των απορριμμάτων στη Ναύπακτο και στην Πάλαιρο, χωρίς να πιέζονται οι  εργαζόμενοι να τα εναποθέτουν σε μη αδειοδοτημένο χώρο. Οι παραπάνω ενέργειες μας δίνουν ένα χρονικό περιθώριο τουλάχιστον τεσσάρων μηνών.

-    Την παράλληλη προμήθεια νέων κάδων και νέων απορριμματοφόρων.

-   Την υλοποίηση του προγράμματος για τα βιοαπόβλητα το οποίο έχει εγκριθεί.  Είναι σημαντικό να προλάβουμε την καταληκτική του ημερομηνία.

-  Την ενημέρωση των κατοίκων για τη διαδικασία ανακύκλωσης που γίνεται στο Δήμο μας, ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή τους με αποτέλεσμα τη μείωση του  όγκου των σκουπιδιών που καταλήγουν σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α).

-     Την προσπάθεια για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το δήμο Ξηρομέρου, ώστε  να χρησιμοποιήσουμε το Σημείο Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α) Αστακού για όσο χρόνο απαιτείται, μέχρι τη δημιουργία του δικού μας Σ.Μ.Α.

- Τη δημιουργία με έκτακτη χρηματοδότηση βιώσιμου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α) στην περιοχή μας, πράγμα σημαντικό κι επείγον. Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων είναι απαραίτητος στο σχέδιο λύσης του ζητήματος. Είτε τώρα, είτε στο μέλλον, θα χρειαστεί να κατασκευάσουμε ένα Σ.Μ.Α, ο οποίος όμως, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Να είναι δηλ. μια σύγχρονη κατασκευή με πρέσα συμπίεσης, σε κεντρική τοποθεσία του Δήμου που να εξασφαλίζει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε όλες τις δημοτικές ενότητες, σε δημοτικό χώρο είτε παραχωρούμενη έκταση στο Δήμο, ώστε τελικά, να μειώσουμε τα κόστη μετακινήσεων και φθορών των απορριμματοφόρων. Ενδεικτικά ο Σ.Μ.Α Κοζάνης καταλαμβάνει έκταση 6,5 στρεμμάτων.

-  Την άμεση διεκπεραίωση της κατασκευής και λειτουργίας του 3 και 4 Κυττάρου του Χ.Υ.Τ.Α.

 

Τέλος, προτείνουμε να σχηματιστεί το 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Χ.Υ.Τ.Α, που  είναι ένα σημαντικότατο θεσμικό όργανο με καίριο ρόλο και το οποίο να απαρτίζεται από το Δήμαρχο, έναν Αντιδήμαρχο, τους επικεφαλής των 4 Δημοτικών Παρατάξεων, τον Πρόεδρο κοινότητας Αγίου Θωμά, την Πρόεδρο κοινότητας Μεσολογγίου, δύο Προέδρους από την ενότητα Οινιαδών, δύο Προέδρους από την ενότητα Αιτωλικού, έναν εκπρόσωπο της κοινότητας Χάλκειας (απαιτείται από το καταστατικό του), έναν επιστήμονα σχετικό με τη διαχείριση απορριμμάτων και έναν εργαζόμενο του Δήμου που απασχολείται στην καθαριότητα.

 

Ο κύριος σκοπός για τον οποίο προτείνουμε να καταρτιστεί το συγκεκριμένο Δ.Σ. του Χ.Υ.Τ.Α. είναι η σύνταξη ενός μακροχρόνιου σχεδίου λύσης του προβλήματος των απορριμμάτων. Ο στόχος ενός τέτοιου Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι να καταστήσει όλους τους εμπλεκόμενους, κοινωνούς του προβλήματος με τη δέσμευση ότι θα δρομολογήσουν τις καλύτερες λύσεις που έχουν προταθεί και προτείνονται (όπως οι παραπάνω), χωρίς μικροπολιτικές αντιπαλότητες.

 

Ας μην ξεχνάμε ότι οι κάτοικοι του Δήμου Μεσολογγίου παράγουν περίπου 18.000 τόνους απορρίμματα το έτος (σύμμεικτα, Βιομηχανικά Απόβλητα, Ανακυκλώσιμα Υλικά), ενώ το Εθνικό Σχέδιο προβλέπει ότι έως το 2029 θα πρέπει να καταλήγει το 20% των απορριμμάτων σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

 

Ας αρχίσουμε λοιπόν, να βάζουμε τους στόχους μας για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός του προβλήματος των απορριμμάτων δήμου μας.

 

Εκ του Συνδυασμού "Για την Κοινότητα Μεσολογγίου"