Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Ανακοίνωση του συνδυασμού "Συμμαχία για το μέλλον" για την ΔΕΥΑΜ

 


Συνδημότισσες/τες

Αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να ασχοληθούμε και πάλι με την  ΔΕΥΑΜ και να σας ενημερώσουμε εκ νέου, ελπίζοντας να είναι η τελευταία φορά.

Ο Δήμαρχος κύριος Λύρος, επανέρχεται συνεχώς στο θέμα  και προσπαθεί με ασύστολα ψεύδη, να δικαιολογήσει την αχαρακτήριστη στάση του, στο θέμα της Ενεργειακής Κοινότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,

Θεωρούμε ότι η επόμενη μεγάλη βόμβα η οποία θα σκάσει στον Δήμο μας, μετά τον ΧΥΤΑ, είναι  η ΔΕΥΑΜ. Είναι υπερχρεωμένη, με το χρέος να προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την αδυναμία πληρωμής των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μετά την μεγάλη αύξηση των τιμών του ρεύματος, το χρέος της ΔΕΥΑΜ προβλέπεται να εκτιναχθεί στα ύψη και υπάρχει ορατός κίνδυνος, οι δημότες να πουν σύντομα το νερό νεράκι.

Ο Δήμαρχος επιχείρησε να δημιουργήσει, ειδικά για την ΔΕΥΑΜ, φωτοβολταϊκό πάρκο σε έκταση της κοινότητας Κατοχής στην περιοχή Οινιαδών.

Αυτό ήταν μέγα λάθος για τους ακόλουθους λόγους :

  1.Η ΔΕΥΑΜ δεν έχει Ενεργειακή Κοινότητα. Το έργο της θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο εάν είχε συμμετοχή σε Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου ή Περιφέρειας ώστε να εκμεταλλευτεί την απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/74999/3024 με ΦΕΚ 30/8/2021. Η δε Ενεργειακή Κοινότητα την οποία δημιούργησε ο Δήμος,  στήθηκε με λάθος τρόπο, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να μην μπορεί να λειτουργήσει, παραμένοντας ένα άχρηστο νομικό πρόσωπο.

2.Δεν επιτρέπεται η αδειοδότηση σε ΝΠΙΔ τα οποία έχουν, μη ρυθμισμένες, ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

3. Σε ένα ενιαίο οικόπεδο δεν επιτρέπεται να γίνει Φωτοβολταϊκό πάρκο μεγαλύτερο του 1 ΜW, την στιγμή που οι απαιτήσεις της ΔΕΥΑΜ ήταν για 4,5 ΜW. Δεν επιτρέπονταν επίσης η κατάτμηση ενός ενιαίου οικοπέδου σε πέντε τμήματα ώστε  να μπορέσουν να γίνουν τέσσερα πάρκα του 1MW  και ενός του 0,5 MW

4. Η κοινότητα Κατοχής δεν έδωσε ποτέ άδεια για την χρήση της έκτασης από την ΔΕΥΑΜ διότι απαιτούσε ορθώς, να λάβει αντισταθμιστικά οφέλη, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, πράγμα που η δημοτική αρχή αρνήθηκε να πράξει.

Ο ισχυρισμός ότι η ΔΕΥΑΜ θα χρηματοδοτούνταν κατά 100% από κάποιο πρόγραμμα, είναι αναληθής, διότι επί της ουσίας αυτό το οποίο επιχείρησε να κάνει ήταν παράνομο.

Η μοναδική περίπτωση να επωφεληθεί η ΔΕΥΑΜ των διατάξεων του νόμου, ήταν η ένταξή της στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας, η οποία ήταν ανέξοδη για την επιχείρηση και την οποία ο δήμαρχος πολέμησε, είτε γιατί ποτέ δεν κατάλαβε τίποτα από τα παραπάνω είτε  γιατί είχε άλλους, δικούς του λόγους, με αποτέλεσμα να αφήσει την  επιχείρηση τελείως εκτεθειμένη και απροστάτευτη !

Αν στα παραπάνω προστεθούν, το επιπλέον κόστος διασύνδεσης που θα φορτώνονταν η υπερχρεωμένη επιχείρηση, το ότι το έργο των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, εγκεκριμένο από το 2018, για την αντικατάσταση μέρους του δικτύου των αγωγών αμιάντου της ΔΕΥΑΜ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, και οι συνεχείς πολύωρες διακοπές στην ύδρευση διαφόρων περιοχών του δήμου, μπορεί ο καθένας να συμπεράνει, την κατάσταση που επικρατεί στην επιχείρηση και το τι μας περιμένει.

Το τραγελαφικό στην όλη υπόθεση, είναι ότι Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16/11/2021, αφού πρώτα κατηγόρησε την αντιπολίτευση, ακολούθως με μισόλογα ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η ΔΕΥΑΜ μπήκε στην ΕΚΟΙΝ της Περιφέρειας, πράγμα που διαψεύδεται και από την ίδια την Περιφέρεια.

Αντί λοιπόν να επιδιωχθεί η εισδοχή της ΔΕΥΑΜ στην ΕΚΟΙΝ της Περιφέρειας, ώστε να μπορεί να παράγει το ρεύμα που καταναλώνει, να απεξαρτηθεί από τους λογαριασμούς ρεύματος και με μια μακροχρόνια ρύθμιση με περίοδο χάριτος, να αντιμετωπίσει τα χρέη της ώστε να επέλθει η οικονομική της εξυγίανση, η δημοτική αρχή έκανε ότι μπορούσε για να την αφήσει εκτός νυμφώνος.

Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν, η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος προσωπικά, το θέμα της ΔΕΥΑΜ ήταν επιεικώς απαράδεκτος.

 Καλούμε την δημοτική αρχή, έστω και την ύστατη στιγμή να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να συμπεριληφθεί η επιχείρηση στην ΕΚΟΙΝ της Περιφέρειας.

 Είναι ήδη αργά, δεν είναι πλέον καθόλου σίγουρο ότι θα μας το επιτρέψουν, αλλά οφείλετε να προσπαθήσετε, γιατί έχετε τεράστια ευθύνη και θα λογοδοτήσετε στην τοπική κοινωνία.

Κάντε την αυτοκριτική σας, σταματήστε να  ψεύδεστε ασύστολα και μην ψάχνετε για αποδιοπομπαίους τράγους που θα δικαιολογήσουν τις ακατανόητες συμπεριφορές σας.

 

Δημοτική παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον»

Το γραφείο τύπου

Μεσολόγγι 19/11/2021