Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών στο Κτίριο Χρυσόγελου της ΠΔΕ

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης, σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Επιλογές Έργων του αρχείου της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών» στο Κτίριο Χρυσόγελου, το Σάββατο 20 Νοεμβρίου και ώρα 6.00μ.μ. στην οποία θα  απευθύνει χαιρετισμό η  Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά.

Εισηγητές της έκθεσης:

Φλοράνς Χρηστάκη, Πρόεδρος της ΕΕΧ

Νίκος Σταυρακαντωνάκης, μέλος ΕΔΙΠ στην ΑΣΚΤ & μέλος της ΕΕΧ

Μαριάννα Κατράκη, εκπρόσωπος του Μουσείου Βάσως  Κατράκη   

Μιχάλης Κότσαρης, χαράκτης Π.Ε Αιτ/νιας 

ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ η εκπαιδευτικός Β΄ /εκπαίδευσης, Σόφη Λαναρά.

Η διοργάνωση της εικαστικής έκθεσης χαρακτικής από την  Π.Ε. Αιτ/νιας της ΠΔΕ με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών στο κτίριο Χρυσόγελου στην Π.Ε. Ατ/νιας αποτελεί  την έναρξη ενός πρωτότυπου εικαστικού πνευματικού έργου που θα ενισχύεται και  υπάρχει πρόθεση να οργανώνεται κάθε έτος σε μια περιοχή που συνδέθηκε με το έργο τη διεθνώς αναγνωρισμένης χαράκτριας Βάσως Κατράκη.

Η επιλογή της συνεργασίας της ΠΔΕ με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών (ΕΕΧ) προήλθε από το γεγονός ότι αποτελεί έναν φορέα εγγύησης για το φιλότεχνο κοινό, καθώς είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικό,  που ιδρύθηκε το 1987 από ομάδα ονομαστών και καταξιωμένων Ελλήνων χαρακτών (Βασίλης Χάρος, Βάσω Κατράκη, Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος,  Χρήστος Δαγκλής, Φώτης Μαστιχιάδης κ.ά). Τα μέλη της Ένωσης πιστεύουν ότι ομαδικά μπορούν να επεμβαίνουν πιο δυναμικά στον εικαστικό χώρο Μεταξύ των σκοπών του Σωματείου είναι τόσο η διάδοση της παραδοσιακής Χαρακτικής Τέχνης (ξυλογραφία, χαλκογραφία και λιθογραφία), όσο και η ενθάρρυνση της σύγχρονης (ακόμα και εμπειρικής) χαρακτικής, η ευαισθητοποίηση του φιλότεχνου κοινού και η ένταξη των νέων καλλιτεχνών στον εικαστικό χώρο. Για αυτό, τα τελευταία  30 χρόνια διοργανώνουν  εκθέσεις, διαλέξεις, δημοσιεύσεις, εκδόσεις, σεμινάρια και, από το 2009 και κάθε τρία χρόνια, ανοίγονται  στη διεθνή χαρακτική με το Φεστιβάλ χαρακτικής και εκτυπώσεων της Αθήνας, το International Athens Print Fest.

Όπως κατανοούμε από τον τίτλο της, η έκθεση αποτελείται από κάποια έργα του πλούσιου αρχείου που συγκρότησε η Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών τα τριάντα τελευταία χρόνια. Μαρτυρά πρώτα την μεγάλη γκάμα των τεχνικών που διαθέτει αυτή η καλλιτεχνική έκφραση. Στο αποτέλεσμα που προσφέρεται στο μάτι, η έντυπη τέχνη πλησιάζει, από την μια, τις καθοριστικές γραμμές του σχεδίου αλλά και, από την άλλη, την χρωματική εντύπωση της ζωγραφικής. Ανάμεσα σε αυτούς τους δυο πώλους, ποικίλουν ματιέρες και εικαστικά αποτελέσματα που την χαρακτηρίζουν. Οι πηγές έμπνευσης, άρα και τα θέματα, ποικίλουν επίσης. Από μια κλασική αναπαραστατική τέχνη σε πιο προχωρημένη αφαιρετική, παίρνοντας από μια συμβολική ή σουρεαλιστική προσέγγιση, η έκθεση λειτουργεί σαν μικρογραφία του πλούτου της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής έκφρασης.

Όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης, «με ποιοτικές συνεργασίες σκοπεύουμε να αναδείξουμε κάθε πολιτιστική πτυχή της ΠΔΕ. Η έκθεση χαρακτικής και η συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών είναι η αρχή για μία νέα τροχιά αντίληψης και υλοποίησης δράσεων από την Περιφέρεια».

Η διοργάνωση της έκθεσης χαρακτικής στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου θα συμβάλει στη μεγιστοποίηση του Πολιτιστικού αποτυπώματος, συνδυάζοντας καινοτομία και ποιότητα, θα προβάλει και θα αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά, ενισχύοντας την αισθητική παιδεία στην Τοπική Κοινωνία.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα τηρηθούν όλες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την αποφυγή διάδοσης της covid-19.