Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Ομοφώνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ι.Π. Μεσολογγίου για την ελιά καλαμών

 

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ι.Π Μεσολογγίου στην  έκτακτη συνεδρίαση της 3ης Ιουνίου  2022 ενέκρινε το ψήφισμα    που  αφορά την ελιά Καλαμών και την αντίθεσή του στην απόφαση του ΣτΕ για το ΠΟΠ Καλαμάτας.

Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του Δημάρχου Μεσολογγίου, Κώστα Λύρου, ο οποίος αρχικά ενημέρωσε το σώμα για την επίμαχη απόφαση που απορρίπτει και ακυρώνει της Υπουργική Απόφαση της 7ης Φεβρουαρίου 2018 την οποία διευκολύνονταν η χρήση της επίμαχης εμπορικής ονομασίας «Kalamata Olives» σε προϊόν της συγκεκριμένης ποικιλίας που δεν παράγεται στη Μεσσηνία αλλά σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας.

Εν συνεχεία ο Κώστας Λύρος υπογράμμισε ότι «Η  σημερινή συνεδρίαση δεν έχει σκοπό να πυροδοτήσει καμία αντιπαλότητα και να δημιουργήσει εχθρικό κλίμα μεταξύ περιοχών. Το αντίθετο μάλιστα έρχεται να επισημάνει την τεράστια ανάγκη να συνυπάρξουμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας πάνω σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.   Σε μια εποχή που η κοινωνία και η οικονομία προσπαθεί να βγει από τα δεινά της πανδημίας  και μεσούσης της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης των ανατιμήσεων σε ένα ήδη ασταθές οικονομικό περιβάλλον το χτύπημα αυτό στο προϊόν, που είναι ο αιμοδότης των εισοδημάτων στο δήμο μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα, θα  φέρει τραγικές συνέπειες».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου είπε με νόημα ότι το θέμα ήταν και παραμένει πολιτικό «Εμείς δεν  θα μπούμε στη διαδικασία να κρίνουμε την απόφαση . Είναι απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και είναι σεβαστή .Όμως εδώ υπάρχει μια διαμορφωμένη οικονομία . Εδώ λειτουργεί ένας ολόκληρος κλάδος.  Και λειτουργεί καλά . Δεν πας να τον χτυπήσεις.  Πρέπει να βρεθεί λύση . Και μπορεί εγώ να μιλώ εξ´ ονόματος του Δήμου μας, όμως πρέπει να αναφερθεί ότι πάσχει όλη η Ελλάδα , αφού η Αιτωλοακαρνανία   παράγει 70.000 τόνους , η Λακωνία  35.000,  η  Φθιώτιδα 20.000  και  άλλοι 10.000  τόνοι παράγονται  σε διάφορα άλλα μέρη της Ελλάδας πλην της Μεσσηνίας που έχει μόνο 5.000 τόνους! Και  επειδή πληροφορηθήκαμε ότι ο λόγος  απόρριψης της Υπουργικής απόφασης είναι   η ανεπαρκής  αιτιολόγηση,  είναι δηλαδή διαδικαστικό ζήτημα , με επιφύλαξη θα τολμήσουμε να προτείνουμε καλυφθεί αυτό το διαδικαστικό κενό και άμεσα να διευθετηθεί το θέμα  πριν να είναι αργά».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις  και όλες οι παρατάξεις συνέκλιναν στην έκδοση σχετικού ψηφίσματος, το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα και είναι το εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ι.Π Μεσολογγίου ενέκρινε το  παρακάτω ψήφισμα που έφερε η δημοτική αρχή  μετά την απόφαση του ΣτΕ για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας.

-Ένας ολόκληρος κλάδος που έχει επενδύσει στην επιτραπέζια ελιά και στην ποικιλία Καλαμών βρίσκεται  σε αβεβαιότητα  λόγω των τελευταίων εξελίξεων. Η απόφαση του ΣτΕ  διαταράσσει ένα αποδοτικό και δυναμικό κλάδο, τον ελαιοκομικό.

-Σημειωτέον ότι η πρακτική αγοράς και εξαγωγών σε όλο τον κόσμο με την ένδειξη Kalamata Olives είναι κάτι που χρονολογείται από το 1930, είναι αυτό στο οποίο επενδύθηκε η ανάπτυξη του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς (Καλαμών) κι αυτό στο οποίο βασίσθηκαν οι φυτεύσεις χιλιάδων στρεμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

-Και πλέον το πρώτο σε εξαγώγιμο  αγροτικό προϊόν της χώρας μπαίνει ξανά σε περιπέτειες και σε περιδίνηση με ανυπολόγιστες ζημιές για όλο το φάσμα των εμπλεκομένων. Παραγωγοί, μεσίτες, μεταποιητές, εξαγωγείς, μεταφορείς, πρακτορεία, αλυσίδες Σ/Μ, εισαγωγείς βρίσκονται έωλοι και αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που παράγει φόβο, οικονομική ανασφάλεια και ζημιές σε κάθε στάδιο, οι οποίες εν τέλη πλήττουν τον Έλληνα παραγωγό.

-Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιβάλλεται να αναλάβει πρωτοβουλίες και να επιλύσει το πρόβλημα.

-Καλεί τους Βουλευτές και φορείς να σταθούν στο πλευρό των παραγωγών της ελιάς Καλαμών, στο Δήμο Ι.Π Μεσολογγίου, που είναι  ο πρώτος πανελλαδικά στην παραγωγή ελιάς Καλαμών αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

-Εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο, Κώστα Λύρο σε συνεργασία με τους υπόλοιπους θεσμούς να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες και επαφές, προκειμένου  να αντιμετωπισθούν τα δεδομένα που διαμορφώνει η απόφαση του ΣτΕ