Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Επίτιμη Δημότης Μεσολογγίου η Ολυμπία Βικάτου, σε κλίμα έντονης και βαθιάς συγκίνησης

 

Σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022  η τελετή ανακήρυξης  της  Δρ. Ολυμπίας Βικάτου ως επίτιμη δημότης της Ι.Π. Μεσολογγίου και της απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Ιεράς Πόλεως, μετά από πρόταση του Δημάρχου, Κώστα Λύρου και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η σεμνή τελετή έλαβε χώρα  στον αύλειο χώρο του Μουσείου Τρικούπη στο Μεσολόγγι, παρουσία αυτοδιοικητικών, ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση προλόγισε  ο Δρ. Λάζαρος Κολώνας, Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής κληρονομιάς, ο οποίος συνεχάρη τον Δήμαρχο, Κώστα Λύρο για την πρωτοβουλία του αυτή και αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο και την προσφορά της κ. Βικάτου τόσο στο Μεσολόγγι όσο και στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που την αναδεικνύει, όπως είπε, σε μία από τις αξιόλογες πνευματικές και δημιουργικές προσωπικότητες της αρχαιολογικής επιστήμης.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ι.Π Μεσολογγίου, Ιωάννης Τσώλος ανέγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία έγινε η ανακήρυξη της κ. Βικάτου ως Επίτιμη Δημότης, ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπο της  και, επιπλέον, ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς της στην ανάδειξη και προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής, με επιστέγασμα τη δημιουργία του Ξενοκρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι.

Η απόφαση απεδόθη  στην κ. Ολυμπία Βικάτου  σε πάπυρο.

Η Δρ. Ολυμπία Βικάτου μια δωδεκαετία προΐσταται της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής των Πανεπιστημίων της Genova Ιταλίας (Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης), του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιο Αθηνών και της Σχολής Ξεναγών Αθηνών, είναι κάτοχος πτυχίου Ιταλικής Φιλολογίας, μεταπτυχιακού τίτλου στην αρχαιολογία της ανατολικής Μεσογείου του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τακτικό μέλος του ΚΑΣ, τακτικό μέλος των Τοπικών Συμβουλίων Μνημείων Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, και μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, έχει την ευθύνη συντονισμού και υλοποίησης δεκαπέντε έργων ΕΣΠΑ, INTERREG και LEADER στο Νομό.



Από το 2010 ανέλαβε Προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα το Μεσολόγγι και από τα τέλη Οκτωβρίου 2014  Διευθύντρια της ενιαίας πλέον Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγονται οι αρχαιότητες των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος από την προϊστορική εποχή έως το 1830. Με γνώση, δυναμισμό, πάθος και εμπειρία κάνει όλα αυτά τα χρόνια εξαίρετο έργο. Κορυφαίο για το δήμο Ι.Π Μεσολογγίου η δημιουργία του αρχαιολογικού μουσείου, κατάλληλου και άξιου να φιλοξενήσει και να αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, όπου υπήρξε αίτημα και όραμα πολλών δεκαετιών και υλοποιήθηκε με την επίπονη προσπάθεια και της Ολυμπίας Βικάτου.

Ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος  στην ομιλία του, αναφέρθηκε σε στοιχεία από την πορεία ζωής της κ.Βικάτου και το πλούσιο έργο που έχει προσφέρει.

Η κ. Βικάτου φανερά συγκινημένη δώρισε στο Δήμαρχο το λεύκωμα του Αρχαιολογικού Μουσείου και ευχαρίστησε για αυτήν την τιμητική διάκριση στο πρόσωπο της.

Επιπροσθέτως η κ.Βικάτου έκανε ιδιαίτερη αναφορά  στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο ιστορικό αυτό κτήριο που ανεγέρθη το 1885 με δαπάνες των ευεργετών αδελφών Ξενοκράτη, τα επίσημα εγκαίνια του οποίου αναμένονται. «Για να τιμήσουμε όπως αρμόζει την Πόλη των Ελεύθερων Πολιορκημένων, εγώ και οι συνεργάτες μου, καταβάλλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες, εργαζόμενοι νυχθημερόν, ώστε να ανοίξει το Μουσείο τις πύλες του στο κοινό στην επέτειο της διακοσιετηρίδας από την Ελληνική Επανάσταση, εντός του 2021».

Μετά το πέρας της απονομής ακολούθησε μια θαυμάσια μουσική εκδήλωση με τίτλο: «Η……..ευφορία της Ελληνικής μουσικής»