Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΩΝ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Η ακύρωση από το ΣτΕ της αριθμ. 331/20735/26.2.2018 Υπουργικής Απόφασης προκαλεί έντονη ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς όλης της χώρας και ιδίως σε αυτούς της Αιτωλοακαρνανίας. Επισημαίνεται ότι με την ως άνω Υπουργική Απόφαση  αποκαταστάθηκε η εύθραυστη  ισορροπία στην αγορά,  επιτρέποντας την απρόσκοπτη εξαγωγή των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας «Καλαµών» µε την καθιερωμένη και θεσμοθετημένη ονομασία τους «Kalamata Olives», όπως επίσης και τη διάθεση χωρίς κανένα πρόβλημα και του εμπορικού τύπου ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» / PDO «Elia Kalamatas» 

Η απόφαση  του ΣτΕ δημιουργεί τεράστιο  πρόβλημα  στους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας  οι οποίοι κινδυνεύουν  να μείνουν με την παραγωγή τους αδιάθετη. Επισημαίνεται ότι σχεδόν το 50% της παραγωγής  ελιών τύπου καλαμών παράγεται στην Αιτωλοακαρνανία και ολόκληρες περιοχές και χωριά (ιδίως του διευρυμένου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου) εξαρτούν την επιβίωση τους αποκλειστικά από το συγκεκριμένο προϊόν.

Ταυτόχρονα αποκτούν συγκριτικό  πλεονέκτημα παραγωγοί τρίτων χωρών οι οποίοι δεν δεσμεύονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα μπορούν να εμπορεύονται κανονικά το προϊόν τους με την ονομασία «Kalamata olives» , σε αντίθεση με τους Έλληνες παραγωγούς (πλην Μεσσηνίας). Αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο τρομακτικής  ακρίβειας  και εκτόξευσης του κόστους παραγωγής, το πρόβλημα αποκτά τεράστιες διαστάσεις.  

Λύσεις υπάρχουν. Προφανώς η απόφαση του ΣτΕ είναι σεβαστή αλλά η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες άμεσα.  Σε συνεννόηση με τους παραγωγούς και τις μικρομεσαίες  επιχειρήσεις του χώρου,  οφείλει να λάβει άμεσα κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία συνολικά της εγχώριας παραγωγής και τη στήριξη των χιλιάδων παραγωγών και απασχολούμενων στον συγκεκριμένο τομέα. Η ελιά καλαμών που καλλιεργείται στη χώρα μας  αποτελεί ένα εθνικό προϊόν εξαιρετικής  ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας.  Απαιτείται κεντρική ρύθμιση που θα υπερβαίνει τα όρια ενός νομού ή μιας περιοχής και θα προστατεύει συνολικά την εγχώρια παραγωγή.

Η κυβέρνηση να δώσει λύση άμεσα.

Ο αγροτικός κόσμος δεν αντέχει άλλη εγκατάλειψη.

Η Αιτωλοακαρνανία δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση.

 

Γρηγόρης Θεοδωράκης

Πρώην ΓΓ Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης