Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Επέκταση 10ωρης διέλευσης από τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» ζητά ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου




   Ομόφωνα δεκτή έκανε χθες το Δημοτικό Συμβουλίο την εισήγηση του Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκου Καραπάνου, σχετικά με αλλαγές οι οποίες ζητούνται στην τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας Γέφυρα Α.Ε. η οποία διαχειρίζεται το έργο της ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου.

   Όπως είπε ο Ν. Καραπάνος, «Η Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» που ενώνει την Δυτική Ελλάδα και φέρει το όνομα του πρώτου οραματιστή της, έχει χαρακτηρισθεί ως το τεχνολογικό θαύμα της εποχής κατά την οποία κατασκευάσθηκε.
Ωστόσο, πέρα από την κατασκευαστική  πρωτοτυπία και μοναδικότητα που διαθέτει, στο λειτουργικό της κομμάτι, ήρθε να διευκολύνει την μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών με συντομότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Ωστόσο από την ημέρα των εγκαινίων της έως σήμερα τα πράγματα και δη τα οικονομικά στην χώρα μας έχουν αλλάξει με ραγδαίο και δυστυχώς αρνητικό τρόπο.
Σε μια εποχή λοιπόν όπου τα εισοδήματα των μισθωτών συρρικνώνονται, οι έμποροι  και οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα που απειλούν άμεσα  τη βιωσιμότητά τους, ενώ η ανεργία βρίσκεται σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε κρίσιμα επίπεδα, όλοι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε. Και η Γέφυρα μαζί. Το επιβάλλουν λόγοι κοινωνικοί αλλά και  λόγοι πρακτικής εφαρμογής ή εξυπηρέτησης των επιδιώξεων του ίδιου του έργου, που ήρθε για να ενώσει πάνω απ όλα μια ολόκληρη περιοχή η οποία διαπιστωμένα παρουσιάζει συνάφεια και δεσμούς, τόσο σε διοικητικό επίπεδο, όσο και σε πολιτισμικό και  κοινωνικό.
Είναι απαραίτητο λοιπόν, να εξυπηρετηθεί ο αρχικός σκοπός της Γέφυρας Χαρίλαος Τρικούπης, ο οποίος δεν είναι άλλος από την ταχύτερη ένωση των ανθρώπων και των δραστηριοτήτων τους. Δυστυχώς όμως, με τα σημερινά δεδομένα κάτι τέτοιο ειδικά για τα μέλη των τοπικών κοινωνιών  που για λόγους αναγκαιότητας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες διέλευσης της Γέφυρας με μεγαλύτερη συχνότητα,  είναι σχεδόν απαγορευτικό. 
Η ελαχιστοποίηση λοιπόν του κόστους διέλευσης της Γέφυρας Χαρίλαος Τρικούπης είναι πιστεύω καθολικό αίτημα των τοπικών κοινωνιών. Ήδη η διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Ναυπακτίας έχει εκδώσει ψήφισμα για μείωση του κόστους των διοδίων, ενώ σήμερα για τους ίδιους λόγους καταθέτουμε για τις δικές μας προτάσεις για το σοβαρό αυτό ζήτημα. To ίδιο δε θα πράξει και ο Δήμος Πατραίων την επόμενη εβδομάδα.
Ζητώντας λοιπόν την αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής της Γέφυρας, προτείνουμε:
Την επέκταση της δεκάωρης διέλευσης καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και του έτους, για τους συμπολίτες μας που  χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες διέλευσης προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους. Ειδικότερα δε όταν αυτές αφορούν επαγγελματικούς, σπουδαστικούς, ή σοβαρούς προσωπικούς λόγους όπως είναι για παράδειγμα τα θέματα υγείας.
Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως  η ομαλή σύνδεση των νέων οδικών αξόνων για τους οποίους δαπανήθηκαν  τεράστια ποσά, περνά μέσα και από την αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής της Γέφυρας.

Τέλος, θα ήθελα να κάνω μια ακόμη επισήμανση. Πιστεύω πως λόγοι τιμής σε έναν οραματιστή της σύγχρονης Ελλάδας, επιβάλλουν την ευρύτερη χρήση του πλήρους ονόματος της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης», αντί του Ρίου – Αντιρρίου που ατυχώς χρησιμοποιείται σε αρκετές περιπτώσεις».