Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Επιθετικότητα και σχετιζόμενα προβλήματα συμπεριφοράς στο παιδί προσχολικής ηλικίας


Το Σάββατο 7 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σεμινάριο για εκπαιδευτικούς προσχολικής ηλικίας στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου με θέμα «Επιθετικότητα και σχετιζόμενα προβλήματα συμπεριφοράς στο παιδί προσχολικής ηλικίας».
Το σεμινάριο διεξήχθη με τη συνεργασία του Πνευματικού, Κοινωνικού, Αθλητικού Κέντρου του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και της Εταιρίας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας-ΕΨΥΠΕΑ με κύριους οργανωτές τον κύριο Γεράσιμο Τουλιάτο-Διοικητικός Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας της ΕΨΥΠΕΑ και την κυρία Τιμόκλεια  Ντάνου Προϊσταμένη του Πνευματικού, Κοινωνικού, Αθλητικού Κέντρου του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.

Η εισαγωγή στο θέμα έγινε από την Δρ. Αγγελική Κωτσοπούλου-Καθηγήτρια Λογοθεραπείας και Επόπτρια του θεραπευτικού προσωπικού της ΕΨΥΠΕΑ. Ακολούθησαν παρουσιάσεις από μέλη της Διεπιστημονικής Ομάδας της ΕΨΥΠΕΑ. Η κυρία  Ειρήνη Φλώρου (Ψυχολόγος) αναφέρθηκε στις αιτίες της επιθετικότητας, τις τεχνικές διαχείρισης της επιθετικής συμπεριφοράς από την νηπιαγωγό, και τα στάδια και τις στρατηγικές συναισθηματικής αγωγής.
Τις αναπτυξιακές δυσκολίες που μπορεί να οδηγήσουν σε επιθετικότητα όπως  προβλήματα στην κινητικότητα , δυσκολίες στις γνωστικές – αντιληπτικές δεξιότητες , δυσκολίες στις Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής, και δυσκολίες στις Αισθητηριακές Δεξιότητες, ανέπτυξε η Εργοθεραπεύτρια Αθηνά Ηλιοπούλου και δόθηκαν ειδικές οδηγίες στους νηπιαγωγούς.
Τη σημασία του λόγου και της ομιλίας στη συμπεριφορά  τόνισε η κυρία Μαρία Γυφτογιάννη (Λογοθεραπεύτρια)  παρουσιάζοντας  το  προφίλ του παιδιού με διαταραχή στο λόγο και την ομιλία. Η Κα Γυφτογιάννη περιέγραψε τις διαταραχές Λόγου  - Ομιλίας – Επικοινωνίας, το πότε πρέπει ένας νηπιαγωγός να κινητοποιήσει τους γονείς να συμβουλευτούν  λογοθεραπευτή και έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το χειρισμό του παιδιού με δυσκολίες στο λόγο και στην ομιλία.
Η κυρία Ερμιόνη Παπαδάκη (Κοινωνική Λειτουργός)  ανέπτυξε τους οικογενειακούς παράγοντες πρόκλησης παιδικής επιθετικότητας, την κακοποίηση /παραμέληση παιδιού, την  πίεση για σχολικές επιδόσεις, την τηλεθέαση ακατάλληλων προγραμμάτων, την αντιμετώπιση του επιθετικού παιδιού από τον γονέα και γενικά την σημασία της συνεργασίας οικογένειας/σχολείου. Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση στην οποία συμμετείχε η Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας της ΕΨΥΠΕΑ, Παιδοψυχίατρος Δρ. Κατερίνα Καραϊβάζογλου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Κος Αναστάσιος Σκαρμούτσος εκ μέρους του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και η Κα Τιμόκλεια Ντάνου. Με την παρουσία της τίμησε την εκδήλωση η κα Σοφία Λαναρά Αντιπρόεδρος του Πνευματικού, Κοινωνικού, Αθλητικού Κέντρου του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.