Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Το δημοτικό τραγούδι εξακολουθεί να συγκινεί


Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση «Ξανά στην πηγή του δημοτικού τραγουδιού» στο Μεσολόγγι
Η δεσπόζουσα θέση που έχει το δημοτικό τραγούδι στην πολιτισμική παράδοση της περιοχής μας αναδείχθηκε, για ακόμη μια φορά, το περασμένο Σάββατο 13/5, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο Μεσολόγγι, για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου, ποιητή, Παντελή Μπουκάλα, «Όταν το ρήμα γίνεται όνομα – Η Αγαπώ και το σφρίγος των δημοτικών τραγουδιών».

«Ξανά στην πηγή του δημοτικού τραγουδιού» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης, στην οποία  το κοινό ανταποκρινόμενο στην ανοιχτή πρόσκληση των διοργανωτών έδωσε ένα εντυπωσιακό παρών, γεμίζοντας ασφυκτικά, τη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του νομαρχιακού μεγάρου.
Στο βιβλίο του ο Παντελής Μπουκάλας αναδεικνύει τον ιδιαίτερα δυναμικό γλωσσικό χαρακτήρα της δημοτικής μας παράδοσης και την επίδραση που άσκησε σε μεταγενέστερα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Πρωτογενές υλικό αντλημένο από 180 συλλογές και 50 έργα γενικότερου λαογραφικού ενδιαφέροντος, συμπληρωματικές σημειώσεις 200 σελίδων, τρία κατατοπιστικά ευρετήρια στο τέλος της μελέτης του, προσφέρουν έναν απίστευτο πλούτο σε όποιον θελήσει να αναζητήσει το ανοιχτό πνεύμα της δημοτικής μας ποίησης.

Η μελέτη του Παντελή Μπουκάλα πραγματεύεται ταυτόχρονα την νόθευση που υπέστη ο ανεκτίμητος πολιτιστικός θησαυρός της δημοτικής μας παράδοσης στο όνομα του εθνικού και του φιλολογικού ευπρεπισμού.
Τα παραπάνω στοιχεία ανέπτυξαν στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο μουσικός, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ο φιλόλογος, Παναγιώτης Μανιώτης και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Από τις ομιλίες αναδείχτηκε επίσης και η καταλυτική συμβολή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μεσολογγίου στη διάδοση και διάσωση της δημοτικής παράδοσης, λόγω της αδιάλειπτης μετάδοσης από την ίδρυσή του πριν 62 χρόνια έως και σήμερα σε καθημερινή βάση, εκπομπών με παραδοσιακά τραγούδια.
Ακολούθως, στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης δόθηκε η δυνατότητα και η ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει μια ξεχωριστή μουσική αφήγηση, με  τις μοναδικές ερμηνείες αγαπημένων τραγουδιών, από την Τασία Βέρρα, την Ξένια Βέρρα και τον Αντώνη Γλαβίνο, τους οποίους συνόδευσαν ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και ο Παναγιώτης Τσάκος, στο λαούτο.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μεσολογγίου, τον Δικηγορικό Σύλλογο Μεσολογγιου και τους «Φίλους της Βαλβείου Βιβλιοθήκης» και την παρουσίασε η δημοσιογράφος Ασημίνα Σαλαμούρα.

Στην ιστοσελίδα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μεσολογγίου στο Facebook https://www.facebook.com/mesradio92/  υπάρχει ηχογραφημένη, όλη εκδήλωση.