Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Ενημέρωση από Συνέλευση 27/7 και συνάντηση με Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ν.Μπαλαμπάνη



Την Τετάρτη 27/9 πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου, με πρωτοβουλία της ομάδας «Λιμνοθάλλαζα», η δεύτερη ανοιχτή συνέλευση των εκπροσώπων των φορέων και των πολιτών του Δήμου Μεσολογγίου για το φλέγον ζήτημα της κατασκευής και λειτουργίας τεσσάρων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στο Πάρκο της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Υπογράφηκε από τους παρόντες κοινό ψήφισμα ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με την οργάνωση των περεταίρω δράσεων. Συζητήθηκε η ατζέντα της συνάντησης -ύστερα από αίτημά μας- με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Χριστίνα Σταρακά και τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκο Μπαλαμπάνη την επόμενη μέρα. Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί παρέμβαση την Τρίτη 3/10 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα.
Την Πέμπτη 28/9, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Μπαλαμπάνη ενώ η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, κ. Χριστίνα Σταρακά «έλαμψε» δια της απουσία της. Στην συνάντηση, εκτός από απλούς πολίτες παρευρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης του Μεσολογγίου.
Εκθέσαμε στον κ. Αντιπεριφερειάρχη όλα μας τα επιχειρήματα τόσο για την καταστροφή που οι συγκεκριμένες μονάδες θα φέρουν στην περιοχή όσο και για το παράνομο της διαδικασίας αδειοδότησης που ακολουθήθηκε. Του ζητήσαμε να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην αδειοδότηση τέτοιου είδους «επενδύσεων». Δεσμεύτηκε πως θα είναι μαζί μας στον αγώνα ενάντια στις μονάδες καύσης βιορευστών.

Οι δεσμεύσεις έχουν βέβαια ουσιαστικό νόημα μονάχα όταν συνοδεύονται με πράξεις που μέχρι σήμερα δεν διαπιστώνουμε από τα μέλη της αιρετής Περιφέρειας. Η πίεση των πολιτών, που ανέδειξαν το θέμα στην κορυφή της επικαιρότητας, ήταν ο μοχλός να αντιληφθεί και η ηγεσία του τόπου το μέγεθος του προβλήματος και να αρχίσει δειλά-δειλά να συντάσσεται με τους πολίτες.

Ο κ. Μπαλαμπάνης πρότεινε την επόμενη εβδομάδα να είναι παρών στην προγραμματισμένη δεύτερη επίσκεψή μας στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης κ. Θ.Παπαθεοδώρου, και να ζητηθεί ο εκ νέου έλεγχος του φακέλου της αδειοδότησης των τεσσάρων εργοστασίων καθώς επίσης να κατατεθεί αίτημα προς τον Συντονιστή να σταματήσουν οι εργασίες κατασκευής των μονάδων μέχρι να εξεταστεί ο φάκελος της αδειοδότησης. Τέλος, υποσχέθηκε να επιδιώξει συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελο ώστε να ακυρωθεί οριστικά η δημιουργία των μονάδων Καύσης Βιορευστών αλλά και να εξαιρεθεί η προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού από τέτοιες μονάδες με αλλαγή και αυστηροποίηση της νομοθεσίας!

Η προστασία της λιμνοθάλασσας περνάει από τα χέρια των πολιτών. Η ενημέρωση, η οργάνωση και η δράση μας είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για το μέλλον της περιοχής μας.


Πρωτοβουλία Πολιτών Λιμνοθάλλαζα
limnothallaza.wordpress.com
limnothalla@gmail.com