Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Ενημέρωση για τα κρούσματα ιλαράς





Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας  της  Περιφέρειας  Δυτικής .Ελλάδος στο πλαίσιο πρόληψης και προστασίας της Δημοσίας Υγείας , έχοντας υπ όψη την πρόσφατη επιδημιολογική επιτήρηση  για την  Ιλαρά  του Κ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο, και  την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας   οι οποίες επισημαίνουν την αύξηση περιστατικών  ιλαράς  στην Ελλάδα, ενημερώνει τους πολίτες τις Περιφέρειας τα παρακάτω :

    Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της ιλαράς και  μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές και θάνατο .
Ο τρόπος μετάδοσης είναι από εισπνοή σταγονιδίων από πάσχοντα που φτερνίζεται ή  βήχει αλλά και με άμεση επαφή με τις ρινικές και φαρυγγικές εκκρίσεις των ασθενών.
   Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται περιλαμβάνουν σταδιακά την εμφάνιση  πυρετού , βήχα , καταρροής , επιπεφυκίτιδας  και ακολουθείται  από την εμφάνιση εξανθήματος που ξεκινάει από το πρόσωπο και εξαπλώνεται στο  υπόλοιπο σώμα. Άτομα που νοσούν από ιλαρά μπορούν να μεταδώσουν την νόσο 4 ημέρες πριν και   έως και 4 ημέρες μετά την  εμφάνιση του εξανθήματος . Κάθε άτομο χωρίς ανοσοποίηση, ανεξαρτήτως ηλικίας, κινδυνεύει να προσβληθεί από τη νόσο.
  Ως εκ τούτου και επειδή τα   επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων Ιλαράς , και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου,  συστήνουμε στον πληθυσμό της Περιφέρειας  :
  *Τον  εμβολιασμό έναντι της  ιλαράς,  για παιδιά, έφηβους και  ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί σύμφωνα με της οδηγίες του Υπουργείου Υγείας .
   *Τον εμβολιασμό των ευάλωτων ατόμων με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης ( άτομα που ενδέχεται ή έρχονται σε επαφή με πάσχοντες από ιλαρά όπως πχ οι επαγγελματίες υγείας κ.α.) που δεν έχουν εμβολιαστεί .
   *Επί εκδήλωση κλινικών συμπτωμάτων να αναζητήσουν  βοήθεια ,συμβουλές και θεραπεία σε υπηρεσίες υγείας (νοσοκομεία , ιατροί κ.α ). και συγχρόνως να  παραμείνουν  σπίτι ώστε να περιορίσουν την μετάδοση της Ιλαράς σε χώρους εργασίας , σχολεία κ.α 
    *Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην τήρηση των κανόνων   ατομικής υγιεινής (συχνό πλύσιμο των χεριών  όταν βήχαμε και φτερνιζόμαστε κ.α ).Σημαντικό είναι επίσης να μην ξεχνάμε  τον καλό αερισμό όλων των χώρων, ιδίως σε μέρη που υπάρχει συγχρωτισμός ( μεγάλη συγκέντρωση) πολλών ατόμων π.χ παιδικούς σταθμούς ,σχολεία,φοιτητικές εστίες,στρατόπεδα. 
  Στο πλαίσιο αυτό η Δ/ση Δημόσιας Υγείας μεριμνώντας,  για  την επίτευξη των  παραπάνω ενημέρωσε ήδη της αρμόδιες Δ/νσεις Α και Β/θμιας Εκπ/σης και Δήμους της Περιφέρειας να ελέγξουν την εμβολιαστική κάλυψη των μαθητών και των παιδιών των παιδικών σταθμών .
       Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα της  Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας  της  Περιφέρειας  Δυτικής .Ελλάδος στα τηλέφωνα 2613620757,758,714,716.