Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Κολυμβητήριο : Αφού το κάνεις, κάντο σωστά!!



 Κατά τη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήρθε ως θέμα συζήτησης η εγγραφή στο Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου της κατασκευής κολυμβητηρίου στο Μεσολόγγι. Η όλη παρουσίαση που έγινε από τον πρώτο άρχοντα της πόλης για το κολυμβητήριο με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Δήμαρχος είχε άγχος για το συγκεκριμένο θέμα. Έφερε ένα ανέτοιμο έργο,πρόωρα στο συμβούλιο, δεσμεύοντας 900.000 ευρώ περίπου από τα χρήματα των δημοτών και χωρίς καμία γραπτή εισήγηση προς το Συμβούλιο. Δημιούργησε έτσι πολλά ερωτηματικά για το λόγο που το έκανε. Εγώ δεν έχω παρά να παραθέσω λίγες σκέψεις προς αποφυγήν οποιονδήποτε παρεξηγήσεων μέσα από τα διάφορα ρεπορτάζ. Ποια είναι λοιπόν τα κύρια σημεία ή ζητούμενα κατά την άποψή μου;

1.Νομιμότητα.(Ο σκοπός δεν αγιάζει τα Μέσα) 

Νομιμότητα στο θέμα των αδειών. Το ΔΑΚ Μεσολογγίου έχει πολεοδομικά προβλήματα που αν δε λυθούν δύσκολα θα εξασφαλίσουμε οικοδομική άδεια για το νέο έργο. Η αρμόδια υπηρεσία θα το εξετάσει αυτό. Το καλό είναι ότι τουλάχιστον δρομολογήθηκε το θέμα ελέγχου στατικότητας της κεντρικής κερκίδας το οποίο είχα ξεκινήσει ως πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου.

2. Βιωσιμότητα

Πρέπει να εξετάσουμε τη βιωσιμότητα πριν την κατασκευή του έργου και όχι μετά αφού χαλάσουμε σχεδόν 1.000.000. Η μελέτη βιωσιμότητας πρέπει να προηγηθεί κάθε κίνησης.

3. Προϋπολογισμός

Πρέπει να έχουμε προϋπολογίσει το έργο ώστε να μην δεσμεύσουμε εσφαλμένα πόρους ή να αναζητούμε πόρους μετά. Σήμερα η μελέτη δε βρίσκεται σε τέτοιο στάδιο ωριμότητας που να έχουμε οριστικό προϋπολογισμό. Άρα το νούμερο 900.000 αποτελεί προϊόν εκτίμησης. Μακάρι να είναι σωστή η εκτίμηση.

4. Χωροθέτηση

Πρέπει να γίνει σωστή χωροθέτηση ώστε να υπάρχουν προϋποθέσεις περαιτέρω μελλοντικής ανάπτυξης. Εκτιμώ ότι ο χώρος που προτείνεται μέσα στο ΔΑΚ Μεσολογγίου δεν είναι αρκετός, δε δίνει καμιά μελλοντική προοπτική(δεύτερη πισίνα κλπ) και παρουσιάζει προβλήματα πολεοδομικής φύσεως που θα αναδειχτούν κατά την έκδοση της οικοδομικής αδείας. Επίσης για το συγκεκριμένο χώρο ο δήμος είχε ζητήσει χρηματοδότηση από τη Γ.Γ.Α. για γήπεδο Beach Volley.

5. Χρηματοδότηση. 

Πρέπει να προηγηθεί διερεύνηση για πόρους εκτός Δήμου πχ ΕΣΠΑ,LEADER κλπ. Τα χρήματα είναι πολύτιμα στις μέρες και δεν μας περισσεύουν. Αν ολοκληρώσουμε την αναζήτηση και δεν βρεθεί άλλη πηγή χρηματοδότησης τότε αποφασίζουμε αν θα προχωρήσουμε ή όχι με χρήματα από το ταμείο του Δήμου.

6. Ολοκληρωμένο και χρηστικό έργο. 

Πρέπει να γίνει σωστό το έργο από άποψη υποδομής και προς θεού κλειστό με κατασκευή τύπου μπαλόνι έστω. Θα στοιχίσει λίγο παραπάνω αλλά θα δώσει χρήση για όλο το χρόνο και προστασία, ασφάλεια, έλεγχο για το χώρο. 

             Τονίζω ότι δε τα γράφω αυτά αντιπολιτευτικά αλλά επειδή πραγματικά θέλω τα έργα να γίνονται με σωστό τρόπο για να πιάνουν και τα χρήματα των δημοτών τόπο. Άλλωστε το συγκεκριμένο έργο αποτελεί αίτημα ετών της πόλης του Μεσολογγίου και δικό μου προσωπικά με τη μόνη διαφορά ότι επιβάλλεται να γίνει με σωστό τρόπο, χωρίς βιασύνες και προχειρότητες. 
            Οφείλω όμως να σχολιάσω και κάτι άλλο. Ο Δήμαρχος κατά τη διάρκεια της συζήτησης έκανε ένα σχόλιο περί παράνομης χρήσης δημοτικού γυμναστηρίου. Ήθελα να ζητήσω από το Δήμαρχο να το ανακαλέσει τουλάχιστον για το διάστημα που εγώ ήμουν πρόεδρος στο Πνευματικό Κέντρο. Ο χώρος απέκτησε διαχείριση και σταμάτησε η ασυδοσία που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια με ένα αθλητικό χώρο ανοικτό 24 ώρες και διαθέσιμο σε κάθε είδους πράξη. 
                Σε κάθε περίπτωση δεν τιμά το Δήμαρχο να γνωρίζει ότι σε μία δημοτική εγκατάσταση υπάρχει παρανομία(αφού έτσι το αντιλαμβάνεται) και να μη τη σταματάει, αντί δε για αυτό να καταγγέλλει τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου και τον εαυτό του. 
                 Κλείνοντας θέλω να εκφράσω ένα παράπονο και ταυτόχρονα να στηλιτεύσω τη στάση του κ. Δημάρχου. Σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο υποβάλλονται με βάση τον κανονισμό κάποιες ερωτήσεις από όλη την αντιπολίτευση. Απαντά σχεδόν σε όλες πλην των δικών μου και του συναδέλφου κ. Διαμαντόπουλου. Θεωρώ τη στάση του απαράδεκτη και τον καλώ να επανορθώσει. Άλλωστε οι ερωτήσεις είναι των δημοτών και όταν δεν απαντάει δε προσβάλει εμάς αλλά προσβάλει και αγνοεί τους δημότες.

Κων/νος Γιαννόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος