Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Μήνυμα του Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Κώστα Λύρου για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου και τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

 


 

200 χρόνια Λευτεριάς γιορτάζει η Ελλάδα μας !

200 χρόνια από την κήρυξη της  Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ! 

    Η 25η Μαρτίου  είναι μια μέρα μεγάλη! Είναι η  ημέρα  ορόσημο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Χαραγμένη ανεξίτηλα και όσο τίποτα  άλλο  στη συλλογική μνήμη του λαού μας. Ημέρα  σημαδιακή  για την Ορθόδοξη πίστη μας.

   Tιμούμε  σήμερα και δοξάζουμε το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός της  ιστορίας μας,  που ξέφυγε από τα τότε γνωστά γεωγραφικά μας μήκη και πλάτη,  συγκλόνισε την Ευρώπη και άφησε το αποτύπωμά της σε διεθνές επίπεδο. Είναι η ιστορία του έθνους μας . 

Του έθνους μας,  το οποίο στα κρίσιμα σταυροδρόμια ανά των αιώνων βρίσκει τον τρόπο να μεγαλουργεί.  

    Είναι αυτό το έθνος που κατά τη  διάρκεια της μακραίωνης σκλαβιάς του βάρβαρου κατακτητή, με  απλές, ταπεινές αλλά φωτισμένες μορφές κληρικών και λαϊκών του κατόρθωσε να διατηρήσει  άσβεστη τη φλόγα της Ελληνικότητας.

 Και πέτυχε τότε «όταν  όλα τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» την πρώτη και μεγάλη  νίκη. Είναι αυτή που μετέτρεψε το φοβισμένο ραγιά σε ατρόμητο γίγαντα.   

  Είναι αυτό το έθνος  που με τις ιστορικές προσωπικότητες της διασποράς του αναζωπύρωσε στην Ευρώπη το ενδιαφέρον για τον Ελληνικό κλασσικό Πολιτισμό και τον φιλελληνισμό, και συστράτευσε  όλες τις  εστίες των αποδήμων που λαχταρούσαν να δουν την Πατρίδα ελεύθερη  στον αγώνα «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία».

Και τότε, ψυχωμένοι επώνυμοι κι ανώνυμοι ανέλαβαν  να κάνουν την ιδέα πράξη, το αδύνατο δυνατό, το όνειρο γενιών και γενιών  πραγματικότητα. Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις και στη βούληση των ηγεμονικών δυνάμεων της εποχής, κόντρα στη λογική των αριθμών.

Έτσι μέσα από έναν  άνισο αγώνα αναδεικνύονται προικισμένες  ηγετικές  ηρωικές μορφές , μαρτυρικά πρόσωπα ,  μαρτυρικοί τόποι.

Με αίμα γράφτηκε η  λέξη «Ελευθερία»  στην Τριπολιτσά, στα Δερβενάκια, στο Μανιάκι, στη Χίο, στα Ψαρά, στο Μεσολόγγι.

   Ο Θεός  όμως είχε βάλει πλέον την υπογραφή του και δεν την έπαιρνε πίσω.

Η ιστορία κατακύρωσε στους Έλληνες το δικαίωμα της αυθυπαρξίας τους και της ιστορικής τους συνέχειας.  «Και εγένετο Ελλάς».

 200 χρόνια  μετά  οφείλουμε ως λαός να αναστοχαστούμε τα γεγονότα εκείνα της ιστορίας μας, αλλά και όσα επακολούθησαν ,  εστιάζοντας στα μεγάλα και όχι στα μικρά, στα σημαντικά και όχι στα ασήμαντα, στα καλά και σωστά και όχι στα άσχημα και τα λάθος.

Τα πρώτα θα μας ανατάξουν κάτι που έχουμε ανάγκη για την ιστορική μας πορεία. Τα άλλα θα μας κρατήσουν χαμηλά και πρέπει να το αποφύγουμε.  

 

   Ως Δήμαρχος της Ιερής  Πόλης  του Μεσολογγίου , της πόλης – σύμβολο του αγώνα, της αυτοθυσίας και της αυταπάρνησης,  της  πόλης   που  συμπυκνώνει στο συμβολισμό της   όλο το νόημα της Ελληνικής Επανάστασης κάνω ειδική μνεία και υποκλίνομαι στους προγόνους μας Εξοδίτες. Είναι αυτοί, οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι,  που με την  υπέρτατη θυσία τους  ώθησαν  στην τελική κατάληξη τον απελευθερωτικό αγώνα το 1821 .

 

Χρόνια πολλά Έλληνες όλου του κόσμου!


 Χρόνια Πολλά Ελλάδα!!

 

Ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου

Κώστας Λύρος