Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Επίσημο αίτημα του Δήμου προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την κατ’ εξαίρεση τέλεση Πομπής

Με επίσημο αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών και κάθε άλλο συναρμόδιο φορέα ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ζητεί την άδεια τέλεσης πομπής, μικρότερης κλίμακας απ’ ότι τις άλλες χρονιές, κατά το διήμερο 24 και 25 Απριλίου 2021.

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ετοιμάζεται να εορτάσει και να τιμήσει τους αθάνατους προγόνους του. Με τον απόλυτο σεβασμό που οφείλει να επιδείξει στο κορυφαίο ιστορικό γεγονός της Εξόδου, στην παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα στα τελετουργικά των εορτασμών μας 195 χρόνια μετά, αλλά και με σεβασμό στις ανάγκες και στους περιορισμούς που επιβάλει η πανδημία

Με όλη την κατάνυξη, την μυσταγωγία και την σοβαρότητα που επιβάλουν οι εορτασμοί στην Ι.Π. Μεσολογγίου και με την βοήθεια των ανθρώπων που κάθε χρόνο συμμετέχουν σε αυτούς, αλλά και με τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών που σκοπό έχουν την προστασία της δημόσιας υγείας και τάξης προχωρούμε έχοντας ως στόχο αφενός την όσο μεγαλύτερη προβολή της πόλης και της ιστορίας μας μέσα από τα… «τείχη της πανδημίας» και αφετέρου στην συμμετοχή των συντελεστών στις εκδηλώσεις και ειδικότερα στη Πομπή.

Ύστερα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τους συλλόγους και φορείς της πόλης, που κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος στην πομπή ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου προετοίμασε ένα σχέδιο - πρόταση για τους φετινούς εορτασμούς, το οποίο θα δώσει την δυνατότητα και με την αντιπροσώπευση των σχολείων μας, συντεταγμένα η πόλη και ο Δήμος να αποδώσει τις δέουσες τιμές.

Η πρόταση αυτή συνοδευόμενη με την δέουσα νομική τεκμηρίωση, την υπόδειξη ότι οι Εορτές Εξόδου αποτελούν Εθνική Εορτή, αναγνωρισμένη με τον Α.Ν.645/1937, αλλά και την επισήμανση της σπουδαιότητας και υπεροχής του ιστορικού γεγονότος της Εξόδου στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, 200 χρόνια μετά, έχει υποβληθεί αίτημα για την χορήγηση ειδικής αδείας προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πομπή.

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου πιστεύει στην πρόταση αυτή, την υποστηρίζει με όλες τις δυνάμεις του ενώ παράλληλα την έχει κοινοποιήσει στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Νομού και στην Περιφέρεια αιτούμενος την δική τους στήριξη.

«Με σεβασμό στην μεγάλη ανάγκη των Μεσολογγιτών να επικοινωνήσουμε με το παρελθόν μας, μετά από ένα χρόνο απαγόρευσης, αλλά και με την πίστη ότι στα πλαίσια νόμιμων διαδικασιών, συντεταγμένα, με ασφάλεια, με ειλικρινή συνεργασία με τις αρχές που σκοπό έχουν να διαφυλάξουν την υγεία και την ασφάλεια μας, θα πορευτούμε ομόψυχα για το καλύτερο δυνατό και θα τα καταφέρουμε!», δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος. «Όπως έχουμε διατρανώσει πολλάκις επιθυμούμε όσο τίποτε άλλο την τέλεση της Πομπής και την μεταφορά της Ιερής μας Εικόνας. Με την δέουσα προσοχή και τις προφυλάξεις που είμαι σίγουρος ότι οι Μεσολογγίτες θα τηρήσουν ενστερνιζόμενοι το ιερό τους καθήκον, ζητούμε και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε τι για να μείνουν στην ιστορία οι Εορτές Εξόδου, εκτός των άλλων, ως το πρώτο βήμα απελευθέρωσης από την πανδημία που τόσο μας έχει κουράσει όλους», καταλήγει ο κ. Λύρος.