Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Ημερίδα για το ΠΑΑ στο Αγρίνιο

 


Σπ. Λιβανός: Η πολιτική μας στηρίζεται στην αλήθεια και στα έργα- Η πολιτική των υποσχέσεων πέθανε!- Εντείνουμε τους ελέγχους για να προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα

 Αποφασισμένος να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να εντείνει τους ελέγχους στην αγορά προκειμένου να προστατεύσει τους Έλληνες παραγωγούς και καταναλωτές και να δώσει υπεραξία στα ελληνικά προϊόντα, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε για τις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα μέσω εφαρμογής του ΠΑΑ, η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, στο Αγρίνιο.

 Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν έργα που έχουν εγκριθεί και έχει δρομολογηθεί η υλοποίησή τους, καθώς και μέτρα που προκηρύσσονται άμεσα προς όφελος των αγροτών.

 «Η παλιά πολιτική των υποσχέσεων πέθανε. Την ενταφιάζουμε σήμερα. Οι άξονες στους οποίους στηρίζεται η πολιτική που ακολουθούμε είναι η αλήθεια και τα έργα. Αυτή είναι η πολιτική του μέλλοντος», τόνισε ο κ. Λιβανός, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που ακολουθεί.

 Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αγροσυνεταιριστές και νέοι αγρότες καθώς βασική προτεραιότητα του κ. Λιβανού είναι η επιστροφή των νέων στο χωράφι και μέσω της αξιοποίησης του πλούτου της ελληνικής γης να καταστούν σύγχρονοι επιχειρηματίες.

Με αυτόν τον στόχο ο κ. Λιβανός ανέλυσε τις προοπτικές που δίνει στους Έλληνες αγρότες το ΠΑΑ και τα επί μέρους προγράμματα των οποίων η υλοποίηση ξεκινά σε σύντομο διάστημα, επισημαίνοντας τη μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας και τους Έλληνες παραγωγούς καθώς έχουν στη διάθεσή τους να αξιοποιήσουν 22 δις ευρώ (ΚΑΠ, ΕΠΑλΘ και Ταμείο Ανάκαμψης).

 Επρόκειτο για την πρώτη ομιλία του κ. Λιβανού, από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία δεν επέτρεπαν να συμβεί νωρίτερα κάτι τέτοιο.



 Μάλιστα ο κ. Λιβανός έκανε πολλές αναφορές στον τόπο του και στις δυνατότητες που έχει να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ανάκαμψης που κάνει η χώρα, καθώς ένας από τους βασικούς πυλώνες που θα στηριχθεί η προσπάθεια αυτή είναι ο πρωτογενής τομέας, στον οποίο η Αιτωλοακαρνανία έχει πολλές προοπτικές. Επίσης αναφέρθηκε και σε μια σειρά έργων που ο ίδιος ως ΥΠΑΑΤ έχει δρομολογήσει.

 Αναφερόμενος στα έργα που είναι σε εξέλιξη στην Αιτωλοακαρνανία, ο κ. Λιβανός είπε:

 

  • Υλοποιούμε ένα σημαντικό έργο προϋπολογισμού άνω των 100 εκ. € για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών άρδευσης των ΤΟΕΒ του νομού. Κατασκευάζουμε υπόγεια δίκτυα, αλλάζουμε αντλιοστάσια (όπου χρειάζεται) και εφαρμόζουμε καινοτομία (τηλεμετρία, ηλεκτρικοί μετρητές). Όπως η Ιόνια Οδός άλλαξε τον «συγκοινωνιακό» χάρτη, έτσι αυτό το έργο θα αλλάξει ριζικά τον «αγροτικό» χάρτη της περιοχής.
  • Παραχωρήσαμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έκταση 1300 στρεμμάτων,  για τη δημιουργία του μεγαλύτερου πράσινου ενεργειακού πάρκου στη χώρα. Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 90 εκ. ευρώ, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους άρδευσης των καλλιεργειών και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
  • Πετύχαμε την ένταξη του έργου για τον βιολογικό καθαρισμό και τη σωτηρία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας,  με αναβαθμισμένο προϋπολογισμό, μάλιστα,  που πλέον ανέρχεται στα 21.450.000 ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στη Λιμνοθάλασσα, που θα αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον και θα συνδράμει στην ανάπτυξη της περιοχής.
  • Δώσαμε επιπλέον πόρους στα προγράμματα LEADER/CLLDQ των Αναπτυξιακών  του νομού για την ενίσχυση των τοπικών προγραμμάτων. Ενισχύουμε, έτσι, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τονώνουμε την τοπική επιχειρηματικότητα.
  • Στηρίξαμε τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς του νομού μας. Διορθώσαμε την αδικία που είχαν υποστεί, χωρίς να φταίνε, καθώς από γραφειοκρατικό λάθος είχαν εξαιρεθεί από την αποζημίωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Δώσαμε 8 εκ. ευρώ για την καταβολή αποζημίωσης 70 ευρώ ανά στρέμμα σε 8000 ελαιοπαραγωγούς».

Στην Ημερίδα μίλησε και ανέλυσε τα μέτρα του ΠΑΑ ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης και τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ  N. Μανέτας, Eυθ. Τσιατούρας, Θαν.  Θεοδωρόπουλος και Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου.

 Στην εκδήλωση παρέστη και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.