Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Η ωρολογιακή βόμβα "ΧΥΤΑ" έχει ήδη σκάσει. Τοποθέτηση στο δημόσιο διάλογο από τον Συνδυασμό "Για την Κοινότητα Μεσολογγίου"

 


Αγαπητοί συνδημότες,

κ. Δήμαρχε,

κ.κ Δημοτικοί σύμβουλοι,

 

Η κατάσταση στην πόλη του Μεσολογγίου και στην πλειονότητα των Κοινοτήτων του Δήμου, είναι έκρυθμη όσον αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων. Τον τελευταίο καιρό, όλο και πιο συχνά, τα σκουπίδια παραμένουν στους κάδους για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα μέρος τους να διασκορπίζεται στο έδαφος από τον αέρα ή τα αδέσποτα ζώα. Παράλληλα, μετά την καθυστερημένη αποκομιδή δεν γίνεται η απαραίτητη τακτική πλύση των κάδων, με αποτέλεσμα η χαρακτηριστική άσχημη μυρωδιά να διαχέεται στο χώρο. Είναι κατανοητό ότι η αργοπορία της αποκομιδής εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία όλων μας. 

 

Μια βόλτα στην πόλη ή τις Κοινότητες θα σας πείσει για του λόγου το αληθές.

 

Το γεγονός αυτό οφείλεται όχι μόνον στη μη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου αλλά και στην έλλειψη σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων στο Δήμο.

 

Ζητάμε για ακόμη μία φορά, να ορίσετε ως προτεραιότητά σας την οργάνωση του τομέα καθαριότητας, αφού λάβετε υπόψη σας, μεταξύ των άλλων, και τα εξής:


1.  Η άμεση μείωση του όγκου των απορριμμάτων μας, τώρα αλλά και μετά την επείγουσα και ταχεία ολοκλήρωση των Κυττάρων 3 και 4 του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, είναι η επιβεβλημένη  λύση για το αδιέξοδο της μεταφοράς τους. 

2.  Είναι κοινή παραδοχή ότι ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου δεν μπορεί να δεχτεί άλλο όγκο απορριμμάτων, αν δεν ολοκληρωθεί το σύνολο των έργων που θα τον καταστήσουν κατάλληλο προς χρήση. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη ή ενέργεια για συνέχιση της μεταφοράς σκουπιδιών εκεί είναι εγκληματική. Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι πλέον εξόφθαλμη και ταυτόχρονα, οι εκθέσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος καταπέλτες. Η μεταφορά των σκουπιδιών μας σε Ναύπακτο ή Αγρίνιο, είναι για την ώρα, μονόδρομος και οφείλουμε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων μας για να ανταπεξέλθουμε στο κόστος της μεταφοράς. 

3.  Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί αλλιώς, παρά μονάχα με τη συνεργασία δημοτικής αρχής, υπηρεσίας καθαριότητας και πολιτών. Χρειάζεται να υπάρξει συνεννόηση και στοχοθεσία. Υπάρχουν καλές πρακτικές, που εάν δράσουμε έξυπνα, οφείλουμε να ακολουθήσουμε.  Για παράδειγμα, όλα τα οργανικά απόβλητα να μην πετάγονται στους πράσινους ή μπλε κάδους. Μείωση όγκου των απορριμμάτων, προκύπτει άμεσα, εάν ενημερώσουμε και ενθαρρύνουμε τους πολίτες να διαχειρίζονται τα οργανικά τους απορρίμματα κουζίνας και κήπου. Από τη στιγμή που είμαστε αγροτικός δήμος, μερικοί τρόποι είναι να ταΐζονται με αυτά τα οικόσιτα ζώα. Να τοποθετούνται τα φυτικά απορρίμματα σε επιλεγμένα αγροτεμάχια τηρώντας τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις εναπόθεσης. Να τοποθετηθούν καφέ κάδοι και να βοηθήσουμε κατοίκους  και επιχειρήσεις να ξεκινήσουν τη μέθοδο της κομποστοποίησης.   Εάν επιτευχθεί ο στόχος, θα υπάρξει μεγάλο όφελος με τη μείωση του βάρους και του όγκου των απορριμμάτων. Παράλληλα, το γυαλί, τα πλαστικά και τα χαρτιά, είναι δυνατόν να διατίθενται σε εταιρείες ανακύκλωσης, με το σχετικό οικονομικό κέρδος. 

4.  Ενώ θα υλοποιούνται τα παραπάνω, να συνεχίζονται οι εργασίες για την εξυγίανση του 1ου και 2ου κυττάρου και για την ορθή και νόμιμη λειτουργία του 3ου και 4ου. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουμε να δώσουμε στον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου 7,7 χρόνια ζωής. Μάλιστα, επειδή το ετήσιο φορτίο λειτουργίας σε αστικά απόβλητα είναι 16.000 τόνοι ανά έτος, αν μέχρι την λειτουργία του 3ου και 4ου κυττάρου έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων που φτάνουν στο ΧΥΤΑ, στο μισό, τότε ο χρόνος ζωής του θα είναι διπλάσιος. 

5.  Το πως φτάσαμε ως εδώ είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Οι κακές αποφάσεις ετών που βαρύνουν όλες τις διοικήσεις του Δήμου από την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ μέχρι και σήμερα, όπως και η κακή διοίκηση του διαχρονικά, είναι οι κύριες αιτίες. Η απόδοση ευθυνών όμως, είναι μια διαδικασία ξέχωρη η οποία πρέπει να κινείται παράλληλα και να μην επισκιάζει την προσπάθεια για ανεύρεση βιώσιμης λύσης για το σήμερα και το μέλλον. Είναι απορίας άξιο πραγματικά, πώς ακόμα δεν γίνεται αντιληπτό, τόσο από τη νυν όσο και από την προηγούμενη δημοτική αρχή, το γεγονός ότι φτάσαμε έως εδώ εξαιτίας της έλλειψης οργανωμένου σχεδίου και πολιτικής βούλησης για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Κι όμως, όλοι οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας έχουν σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, εκτός από εμάς!

 

Η λύση για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η συνεργασία και η λήψη ορθών και νόμιμων αποφάσεων. Το να κρύβουμε το πρόβλημα “κάτω από το χαλί” και να συνεχίζουμε τα λάθη των προηγούμενων δημοτικών αρχών, δεν είναι ανατροπή αλλά σοβαρή εκτροπή.

 

Μεταφέρετε την απόδοση ευθυνών στα αρμόδια όργανα και ασχοληθείτε δημιουργικά, με ανάληψη πρωτοβουλιών για την λύση του προβλήματος. Πράγματι, η προηγούμενη δημοτική αρχή απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση του ζητήματος των απορριμμάτων. 

 

Όμως παράλληλα προκύπτουν και τα ερωτήματα: τι έγινε δύο χρόνια τώρα; Ποιός είναι ο σχεδιασμός; Πως δρούμε από τώρα και στο εξής;

 

Επειδή δεν είμαστε “μετά Χριστόν προφήτες”, παραθέτουμε τις απόψεις του Συνδυασμού “Για την Κοινότητα Μεσολογγίου”, τόσο τις προεκλογικές, όσο και αυτές μετά την εκλογή μας. 

 

Καθώς και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου για το θέμα:

 

https://koinotitamessolonghi.gr/ti-tha-kanoyme-me-ta-skoypidia-mas-protaseis-pros-ton-dimo-ieras-poleos-mesologgioy/

 

https://koinotitamessolonghi.gr/diacheirisi-aporrimmaton/

 

https://koinotitamessolonghi.gr/diacheirisi-aporrimmaton-pote-tha-mpei/

 

https://bit.ly/39Hx2zp (Απόφαση 26/2020 Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου)

 

Πηγή για τα αριθμητικά στοιχεία του κειμένου, είναι η υπ’ αριθμόν 1647/73122/6-11-2014 αναθεώρηση-τροποποίηση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων 4ης Γεωγραφικής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.