Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Μικρά … από τον "Σκοτεινό"

Οι … «μπασές» και τα ρέματα

Σε χρονικό διάστημα ενός έτους η περιοχή μας επλήγη δύο φορές από καταστροφικές πλημμύρες. Πέρυσι τον Οκτώβριο κυκλοφορούσαμε με βάρκες στους δρόμους του Μεσολογγίου, μιλούσαμε για ακραία καιρικά φαινόμενα και ο Δήμος κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Φέτος πριν λίγες μέρες ζήσαμε για δεύτερη φορά ανάλογα φαινόμενα στα δημοτικά διαμερίσματα του Αιτωλικού και των Οινιάδων. Οι καταστροφές και πάλι μεγάλες σε σπίτια, αποθήκες, μηχανήματα, αγροτικούς δρόμους και καλλιέργειες που θάφτηκαν κυριολεκτικά κάτω από τα λασπόνερα.

Ο Δήμαρχος σε δηλώσεις που έκανε θεωρεί ότι τα φαινόμενα αυτά είναι αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών, ενώ απέδωσε την πλημμύρα του Αιτωλικού στις «μπασές» της θάλασσας. Δηλαδή εάν τα καιρικά φαινόμενα επαναληφθούν με την ίδια ένταση και ορμή τι πρέπει να κάνουμε; Να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας;   
Είναι γεγονός ότι το κλίμα έχει αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει προς το χειρότερο σε παγκόσμια κλίμακα ως αποτέλεσμα κυρίως των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και επεμβάσεων. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό το δεδομένο και γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Όχι για να δεχτούμε μοιρολατρικά τις επερχόμενες καταστροφές αλλά να θωρακιστούμε για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ανάλογα φαινόμενα.
Εδώ λοιπόν είναι το μεγάλο ερώτημα. Ήταν έτοιμος ο Δήμος στο μέτρο που του αναλογεί να αντιμετωπίσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα; Έχοντας την τραυματική εμπειρία της περσινής καταστροφής(για την οποία ποτέ δεν αποδόθηκαν ευθύνες σε κανένα) και έχοντας λάβει πολλά έκτακτα κονδύλια, έκανε τις απαραίτητες ενέργειες έγκαιρα προκειμένου να αποφευχθούν κατά το δυνατό οι καταστροφές;
Η πλημμύρα της ανατολικής και δυτικής πλευράς του Αιτωλικού οφείλεται στις … «μπασές» ή μήπως στην υπερχείλιση και το «σπάσιμο» του ρέματος «Ράγκου» που είχε καθαριστεί κατά το ήμισυ και του ρέματος της «Μπούκας» που καθαρίζεται τώρα κατόπιν εορτής, όπως καταγγέλλει σε σχετική ανακοίνωσή του ο πρώην Δήμαρχος κ. Κατσούλης;
Ερωτήματα που ζητούν απάντηση τώρα!
Υ.Γ.  Σωστά ο Δήμαρχος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυο διώρυγες μέσω των οποίων γίνεται η αποστράγγιση του Δήμου Αγρινίου στο Μεσολόγγι και την λιμνοθάλασσα. Αν σπάσουν, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

***

Ελπίζουμε να συνεχιστεί

Ευχάριστα μας εξέπληξε το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Δημοτική Αρχή μετά το πέρας της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο περιλαμβάνονταν οι απαντήσεις του Δημάρχου σε ερωτήματα των Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης. Είναι γεγονός ότι ο Δήμαρχος ακολουθούσε άλλη τακτική(την οποία είχαμε στιγματίσει πρόσφατα απ’ αυτή την στήλη) και πολύ σπάνια έως καθόλου απαντούσε στις ερωτήσεις αυτές. Μάλλον κατάλαβε το λάθος του και αποφάσισε να αλλάξει ρότα. Ελπίζουμε μόνο να την διατηρήσει και να μην είναι για μια φορά.

Το ίδιο ελπίζουμε και για τις ζωντανές μεταδόσεις των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω διαδικτύου όπως είχε αναγγείλει ο πρόεδρος κατά τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής που μεταδόθηκε ζωντανά, κάτι το οποίο όμως δεν έγινε στην τελευταία συνεδρίαση.