Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Τελικά θέλουμε πραγματικά να πάει μπροστά το Μεσολόγγι;


 «Οὐ πολλοῦ δέω χάριν ἔχειν, ὦ βουλή, τῷ κατηγόρῳ, ὅτι μοι παρεσκεύασε τὸν ἀγῶνα τουτονί.»
(Λίγο απέχω, κύριοι βουλευτές, από το να χρωστάω ευγνωμοσύνη στον κατήγορο επειδή μου ετοίμασε αυτήν εδώ την δίκη).
Λυσίας: Ὑπὲρ τοῦ ἀδυνάτου

Αγαπητέ Πάνο Παπαδόπουλε,
κατ’ αρχήν θα ήθελα να σε παρακαλέσω όταν αναφέρεσαι σε μένα να με κατονομάζεις χρησιμοποιώντας το όνομά μου. Είμαι ο Μάκης Κουτσαγγέλης. Αρχιμουσικός, επικεφαλής του γραφείου εθελοντισμού του Δήμου μας, μα πάνω απ’ όλα απλός εθελοντής. (Επίτρεψέ μου να θεωρώ αυτή μου την ιδιότητα σημαντικότερη απ’ όλες τις άλλες). Με αυτό το πρόσωπο με γνωρίζουν οι συμπολίτες μου, με αυτό το πρόσωπο αντικρίζω την κοινωνία όλα τα χρόνια του ενήλικου βίου μου, με αυτό το πρόσωπο στάθηκα δίπλα σου στον προεκλογικό σου αγώνα και σε συντρόφευσα απ’ την αρχή μέχρι το τέλος του. Άσε λοιπόν τα αρχικά κατά μέρος.

Μην έχεις την παραμικρή αμφιβολία. Έκτοτε παραμένω ο ίδιος: Αγωνίζομαι κάθε μέρα ώστε να είμαι έντιμος, αδιαπραγμάτευτα ηθικός, δίκαιος, αξιόπιστος, εργατικός, αποτελεσματικός και αξιοπρεπής. Όλα εκείνα δηλαδή που αναγνώριζες σε μένα τότε που μου χτυπούσες φιλικά την πλάτη, τότε που με αποκαλούσες «σύντροφο».
Με αφήνει απολύτως αδιάφορο να σου αποδείξω την αγάπη μου για το Μεσολόγγι απαριθμώντας τι έχω κάνει, ή τι έχω προσφέρει. Αφήνομαι στην κρίση των συμπολιτών μου έχοντας τη βεβαιότητα πως τα έργα εκτιμώνται κι όχι τα λόγια. Θα μιλήσω μόνο για εκείνα που με θλίβουν μιας και πιστεύω πως με αδικείς.
Με αδικείς λοιπόν φίλε Πάνο διότι προσπαθώντας να ζήσω την οικογένειά μου, αμείβομαι για την πρωινή μου εργασία στο Κέντρο Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας. Θα με συμβούλευες να αρνηθώ τη θέση, ή μήπως να εργάζομαι δωρεάν;
Με αδικείς διότι αμείβομαι για την απογευματινή εργασία μου στο ΚΔΑΠ Αιτωλικού ως μουσικός. Ή μήπως κι εκεί θα έπρεπε να εργάζομαι δωρεάν;
Στο σημείο αυτό να σε ενημερώσω πως και στις δύο αυτές εργασίες δουλεύω με μερική απασχόληση. Κι αν πιστεύεις πραγματικά πως είμαι υψηλο-διπλόμισθος (που ξέρω ότι δεν το πιστεύεις) μπορώ να σου πω και πόσα εισπράττω ανά μήνα. Διότι Πάνο σου ξέφυγε να «ενημερώσεις» την κοινωνία πως γι’ αυτά τα 1.000 ευρώ εργάζομαι απ’ τα τέλη Αυγούστου…
Μα πάνω απ’ όλα με αδικείς επειδή παρ’ όλο που δουλεύω σχεδόν όλη την ημέρα, επιλέγω τον ελεύθερο χρόνο μου να τον στερήσω απ’ τα παιδιά και την οικογένειά μου και να τον αφιερώσω, δωρεάν, στους εθελοντές της πόλης μου και στο κοινωνικό σύνολο. Δεν ξέρω τι έχει μεσολαβήσει από τότε, όμως ο Πάνος που θυμάμαι θα εκτιμούσε και θα επιβράβευε αυτή την προσφορά, ενώ εσύ με πλήττεις  προξενώντας μου λύπη. Δεν μου προκαλείς θυμό, ή κακία. Λυπάμαι μόνο πραγματικά διότι δε θα περίμενα ποτέ από σένα να επιτεθείς σε έναν εθελοντή με τον τρόπο που το κάνεις. Προβάλλοντας τη δίκαιη  αμοιβή της εργασίας μου ως αήθη συνδιαλλαγή για την προσφορά μου στο γραφείο εθελοντισμού.
Διότι Πάνο ας μη γελιόμαστε. Δεν στρέφεσαι εναντίον του δικαιώματός μου στην εργασία ούτε και της αμοιβής μου απ’ αυτήν. Η εργασία μου και φανερή ήταν και φανερά αμειβόταν. Κανείς δεν επιχείρησε να την κρύψει απ΄ το «φως του ηλίου». Μην θριαμβολογείς λοιπόν για την «αποκάλυψη» ενός πράγματος που ήταν ολοφάνερο.   Εσύ Πάνο στρέφεσαι  - αποκλειστικά - εναντίον  της δραστηριότητάς μου στο γραφείο εθελοντισμού, μιας δραστηριότητας για την οποία γνωρίζεις πολύ καλά πως την παρέχω εθελοντικά και χωρίς αμοιβή. Γνωρίζεις επίσης πολύ καλά κι ίσως αυτό να είναι το βαθύτερο – αν όχι το μοναδικό – κίνητρο της επίθεσής σου, πως τη συγκεκριμένη εργασία την κάνω πολύ καλά και πολύ αποτελεσματικά.
Γνώριζε όμως και τούτο: Τη θέση αυτή θα την δεχόμουν και θα δούλευα γι’ αυτήν με την ίδια εργατικότητα, την ίδια αφοσίωση και την ίδια αποτελεσματικότητα είτε ήσουν εσύ δήμαρχος, είτε οποιοσδήποτε άλλος απ’ τους υποψηφίους. Διότι φίλε Πάνο, αυτή τη θέση δεν μου την ανέθεσε ο Νίκος Καραπάνος, αλλά ο Δήμαρχος της Ιερής πόλης του Μεσολογγίου και προς όφελός της. Αυτό, δυστυχώς, δεν μπόρεσες ποτέ να το κατανοήσεις.
Διαβάζοντας την ανακοίνωση της παράταξής σου δεν μπόρεσα να μην αναρωτηθώ: Ένας εργαζόμενος του Δήμου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα εθελοντής; Για να δραστηριοποιηθώ στο γραφείο εθελοντισμού θα έπρεπε να παραιτηθώ απ’ την εργασία μου; Ή μήπως όταν μου ζήτησε να αναλάβω το γραφείο εθελοντισμού ο κ. Δήμαρχος θα έπρεπε να αρνηθώ επειδή έχω εργασιακή σχέση με την Κοινωφελή; Και τέλος, πιστεύεις πραγματικά πως ωφέλησες την κοινωνία βάζοντάς τα με έναν εθελοντή;
Μη μου απαντήσεις. Σε έχει προλάβει η κοινή γνώμη.
Ελπίζω στο μέλλον να με αντιμετωπίσεις με λεβεντιά, χωρίς αρχικά, ή άλλες τέτοιες φαιδρότητες. Ελπίζω να καταφέρεις να κατανοήσεις πως το δικαίωμα στην εργασία και τον βιοπορισμό είναι ιερό και δεν είναι αντίθετο με τον εθελοντισμό, αλλά μπορεί να συνυπάρξει με αυτόν. Εύχομαι επίσης εκεί που η κοινωνία βγαίνει τελικά μπροστά, όπως στο θέμα της καύσης των βιορευστών να βγαίνεις κι εσύ, γιατί μέχρι τώρα απουσιάζεις εκτός κι αν το  «Κοινωνία Μπροστά» δεν ήταν τίποτε άλλο από ψηφοθηρικό πυροτέχνημα.  Αν και για να είμαι ειλικρινής, ύστερα απ’ αυτό σου το ολίσθημα δεν αναμένω και πολλά από σένα πλέον. Εν πάση περιπτώσει  θα σε πάρω ξανά στα σοβαρά όταν θα καταφέρεις να εκφέρεις λόγο που να αξίζει τέτοια αντιμετώπιση.
Μάκης Κουτσαγγέλης