Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Σχέδιο για τους Ρομά με ελλείψεις όσον αφορά στο Μεσολόγγι

 γράφει ο Ντίνος Γιαννόπουλος

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής 19-1-2018 συζητήθηκε η πρόταση που θα καταθέσει ο Δήμος με τίτλο «Σχέδιο Δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου».

Αντιγράφω από σχετικό έγγραφο: «Στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2012-2020, οι Δήμοι στα όρια των οποίων υφίστανται καταυλισμοί και θύλακες Ρομά Τύπου 1 ή Τύπου 2, όπου οι χώροι διαμονής είναι ακατάλληλοι, βάσει του πλαισίου που θέτει ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υιοθετήθηκε από την χώρα μας το 2008 με τη συνθήκη της Λισσαβόνας ( Ν. 3671/08), οφείλουν να παράσχουν στους πολίτες τα βασικά αγαθά και τις απαιτούμενες υπηρεσίες για αξιοπρεπή διαβίωση»
Κανείς δεν αμφιβάλλει για τη χρησιμότητα του σχεδίου με την έννοια ότι αυτή η ομάδα συμπολιτών μας πρέπει να ενταχθεί στην κοινωνία μας χωρίς διακρίσεις. Κανείς επίσης δεν αμφιβάλλει ότι έχουν γίνει πάμπολες προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια για τις οποίες αν θέλετε δεν έχουμε και κάποιου είδους αξιολόγηση για να διαπιστώσουμε το κατά πόσο πέτυχαν.
Διαβάζοντας το σχέδιο είδα ότι σε επίπεδο κατασκευαστικής παρέμβασης κατά περιοχή έλλειπε το Μεσολόγγι ενώ αντίθετα στο Αιτωλικό υπήρχαν δύο παρεμβάσεις με τη μεταφορά καταυλισμού και τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου εκεί. Παίρνοντας το λόγο χαρακτήρισα το σχέδιο «Αιτωλικοβαρές» περισσότερο για να τονίσω ότι απουσίαζε παντελώς το Μεσολόγγι. Δεν αμφισβητώ την ανάγκη παρέμβασης στο Αιτωλικό. Ίσα ίσα εγκρίνω και επαυξάνω, αλλά συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι στο Μεσολόγγι υπάρχει μία εξίσου προβληματική περιοχή που χρίζει παρέμβασης και ενδεχομένως μετεγκατάστασης του οικισμού και δε μπορεί να το αγνοούμε αυτό σε μία πρόταση. Το γνωρίζετε αυτό;
Στον οικισμό της περιοχής Κλείσοβας μένουν πρώτα από όλα άνθρωποι οι οποίοι αξίζουν καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Δεν είναι δυνατόν να το αγνοούμε αυτό. Πέρα από αυτό υπάρχουν λόγοι περιβαλλοντικοί καθώς ο οικισμός βρίσκεται μέσα στο «Εθνικό Πάρκο»(όπως προκύπτει από δημοσιευμένα σχέδια) αν και εσφαλμένα αναφέρεται στο σχέδιο ότι είναι στα όρια. Ο Δήμος δε, γιατί ο Δήμος έχει συνέχεια είχε δεσμευτεί στο παρελθόν από όσο γνωρίζω να μετεγκαταστήσει αλλού τον οικισμό για αυτό το λόγο.
Όταν λοιπόν υπάρχει αυτό το θέμα εσείς κύριοι συνάδελφοι δεν οφείλατε να προτείνετε μία λύση για αυτό; Αγνοήσατε παντελώς ανθρωπιστικούς αλλά και περιβαλλοντικούς λόγους ενώ θα έπρεπε και εδώ να προτείνετε την μετεγκατάσταση του οικισμού σε άλλο «ανθρώπινο» χώρο και την αποκατάσταση της έκτασης όπως μερικώς κάνετε για το Αιτωλικό χωρίς όμως να το διασφαλίζετε. Και δε διασφαλίζετε ότι όταν αδειάσει η περιοχή δε θα εποικηθεί εκ νέου. Συμπεράσματα,
·         Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου είναι ενιαίος και έτσι πρέπει να το βλέπουμε όταν καταθέτουμε ένα σχέδιο αντιμετώπισης μιας κατάστασης και το οποίο αφορά όλο το Δήμο.
·         Καλείστε ακόμα και τώρα να διορθώσετε το σχέδιο προσθέτοντας
o   ένα ολοκληρωμένο πλάνο αντιμετώπισης του προβλήματος στον οικισμό της Κλείσοβας το οποίο θα δώσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στον κόσμο που κατοικεί εκεί με μετεγκατάστασή του σε άλλο σημείο και αποκατάσταση του χώρου σε δεύτερο χρόνο.
o   Ένα πλάνο αξιολόγησης του σχεδίου αφού υλοποιηθεί, δηλαδή τι πήγε καλά, τι πήγε στραβά και τι έφταιξε για αυτό που πήγε στραβά. Ούτως ώστε οι μελλοντικές παρεμβάσεις να είναι πιο στοχευμένες.
Πρόταση : Όταν έρχεται ένα τέτοιο θέμα στο συμβούλιο και διαπιστώνεται έλλειμμα δεν είναι κακό να αποσύρεται και να διορθώνεται. Αυτό δείχνει και την ωριμότητα της διοίκησης.
Και αν κύριοι συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης δεν έχετε περάσει από τον οικισμό Κλείσοβας κάντε τον κόπο να περάσετε με το φως της μέρας για να διαπιστώσετε με τα ίδια σας τα μάτια την κατάσταση, κάνοντας νοερά τον εαυτό σας κάτοικο του οικισμού. Θα το αντέχατε; Σας αρέσει η εικόνα;
Ποτέ δεν είναι αργά αναθεωρείστε τώρα το σχέδιο.

Κων/νος Γιαννόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου