Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις για αυτόνομο Τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο Μεσολόγγι


   Αυτόνομο ΤΕΙ Μεσολογγίου. Μια υπόσχεση που δεν τηρήθηκε, πλαισιωμένη από ανακοινώσεις του πρόσφατου παρελθόντος που προφανώς είτε εκδόθηκαν λόγω άγνοιας, είτε λόγω μικροπολιτικής σκοπιμότητας από κυβερνητικά στελέχη.
   Η αποκατάσταση της αδικίας του σχεδίου «Αθηνά” για επανίδρυση του ΤΕΙ Μεσολογγίου τέθηκε από το Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου επανειλημμένα στην ανώτερη και ανώτατη πολιτική ηγεσία.

   Η χθεσινή ομιλία του  Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο δεν την αποκατέστησε αυτή την αδικία, αλλά προκάλεσε ακόμη περισσότερα ερωτηματικά καθώς όπως έγινε αντιληπτό η εξαγγελία για ίδρυση νέας Σχολής Γεωπονικών και Θαλασσίων επιστημών τόσο από τον ίδιο όσο και από τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, όχι μόνο δεν περιλαμβάνει κανένα απολύτως χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, αλλά οι αποστροφές του λόγου του περί «ορθολογικής κατανομής τμημάτων», παραπέμπουν σε μια «θολή» και μετέωρη χωροταξία, δημιουργώντας σύγχυση σε φορείς και τοπικές κοινωνίες.  Η δε επεξεργασία της από «ομάδες εργασίας», ελπίζουμε να μην έχει τους ρυθμούς της επιτροπής διαλόγου που θεσμοθέτησε ο κ. Γαβρόγλου το περασμένο καλοκαίρι, καθώς ακόμη αναζητούνται τα αποτελέσματά της αλλά και ο σκοπός σύστασής της, παρόλο που ο κ. Γαβρόγλου ενώπιον πολιτών που συμμετείχαν στην συντονιστική επιτροπή και του Δημάρχου Νίκου Καραπάνου,  δεσμεύτηκε για την αυτονόμηση του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της πόλης…
   Επιπρόσθετα, το ΤΕΙ Μεσολογγίου υπήρξε ένα από τα καλύτερα ΤΕΙ που διέθετε η χώρα. ποτέ δεν ιδρύθηκε για «ψηφοθηρικούς λόγους», για εξυπηρέτηση «πελατειακών σχέσεων» και δεν αποτέλεσε δείγμα «ανευθυνότητας του παρελθόντος». Η πορεία του για 30 περίπου χρόνια το απέδειξε περίτρανα. Κάθε προσπάθεια απαξίωσής του είναι τουλάχιστον ατυχής.
   Το «ανορθολογικό εκπαιδευτικό κουβάρι» του παρελθόντος, που επικαλέσθηκε ο κ. Τσίπρας, σαφώς και δεν ξεμπερδεύεται με διασπορά εδρών σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «υπό το βλέμμα» του Πανεπιστημίου Πατρών. Η Αιτωλοακαρνανία   είχε και έχει την δυνατότητα ανάπτυξης ανεξάρτητων τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η υπερ-συγκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων στην περιφερειακή έδρα της Δυτικής Ελλάδας, όχι μόνο δε θα λύσει προβλήματα αλλά θα εντείνει τις εσωστρέφειες.  

   Τέλος η θέση του Β’ Βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης με συγκεκριμένη πρόταση πριν μάλιστα το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο, προκαλεί έντονους προβληματισμούς. Ειδικά δε, όταν δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με τους Δήμους και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Κατά περίπτωση, η θέση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι εντελώς αντίθετη με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, των Συντονιστικών Επιτροπών αλλά και του συνόλου της τοπικής κοινωνίας.