Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Διάκριση ομάδας μαθητών του ΓΕΛ Νεοχωρίου σε διαγωνισμό σε πανελλήνιο επίπεδο



filmmakers 2018, οι μαθητές κινηματογραφούν…
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, διοργάνωσε για 2η χρονιά τον Πανελλήνιο διαγωνισμό: “filmmakers 2018, οι μαθητές κινηματογραφούν…”.
Πρόκειται ουσιαστικά για διαγωνισμό ταινιών σε τρεις κατηγορίες: μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, που φτιάχνονται από μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων της χώρας.
Η ομάδα μας, 7 μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Νεοχωρίου, η Μίνα Βαλτογιάννη, η Κωνσταντίνα Γαλάνη, η Κωνσταντίνα Γκιουλέκα, η Ζωή Ζαπάντη, η Ελένη Ιωάννου, η Γλυκερία Καλογεροπούλου και η Φρόσω Κονταρή με υπεύθυνο και συντονιστή τον εκπαιδευτικό κ. Κωνσταντίνο Κατσαρό, συμμετείχε στο διαγωνισμό με μια ταινία ντοκιμαντέρ. Την περσινή χρονιά και με τον ίδιο εκπαιδευτικό ως υπεύθυνο, είχαν φτιαχτεί άλλα πέντε εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ, όμως είναι η πρώτη φορά που στείλαμε τη δουλειά μας σε διαγωνισμό, μοναδικό του είδους σε πανελλήνιο επίπεδο.
Η πρότασή μας με τίτλο «Το σπήλαιο στη Γούβα Μάστρου», βραβεύτηκε σε ειδική εκδήλωση στις 21 Απριλίου 2018 στο Κολέγιο Αθηνών με 2 ξεχωριστές διακρίσεις. Αποσπάσαμε το βραβείο “Πρωτότυπης έρευνας” και το βραβείο “Παιδαγωγικής χρησιμότητας” που αναδεικνύουν αφενός τη σπουδαιότητα του θέματος που επιλέξαμε όσο και του αποτελέσματος της εργασίας μας για την εκπαιδευτική κοινότητα. Ήταν η κορυφαία στιγμή μιας πολύμηνης και εντατικής εργασίας.

Θεωρούμε ότι η προσπάθειά μας πέτυχε έναν επιπλέον κύριο στόχο: την ανάδειξη του σπηλαίου και την παρουσίασή του στην ευρύτερη κοινωνία, πέρα από τα όρια του Δήμου μας, και ελπίζουμε να αποτελέσει ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των προσπαθειών για την αξιοποίηση του σπηλαίου και την λειτουργία του ως επισκέψιμου χώρου.
Στην προσπάθειά μας είχαμε πολλούς συμμάχους και υποστηρικτές.
Ευχαριστούμε κατ’ αρχήν τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νίκο Καραπάνο για όλη την υποστήριξη και ειδικά για τις ενέργειες που διευκόλυναν το ταξίδι μας στην Αθήνα για την τελετή βράβευσης. Τον Πρόεδρο της Μάστρου κ. Γιώργο Μάτσικα που μας βοήθησε και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.
Τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου μας κ. Τάσο Σκαρμούτσο που είχαμε την τιμή να μας συνοδεύσει στην Αθήνα ως εκπρόσωπος του Δήμου μας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε επίσης όσους συνέβαλαν στην δημιουργία του ντοκιμαντέρ, τον σπηλαιολόγο Γιάννη Ζαβιτσανάκη, οι αρχικές παρεμβάσεις του οποίου ανέδειξαν το σπήλαιο, για το υλικό που μας διέθεσε, τον Προϊστάμενό της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Ανδρέα Ντάρλα για την ευκαιρία που μας έδωσε να επισκεφτούμε τα εργαστήρια της Εφορείας, ένα χώρο εργασίας που δεν είναι επισκέψιμος και χρειάστηκε ειδική άδεια. Ευχαριστούμε τους επιστήμονες (αρχαιολόγους, συντηρητές) Παναγιώτα Γκιώνη, Γιώργο Βάλβη, Ιωάννα Σπηλιωτακοπούλου, Νέλη Σκουμή και τις φοιτήτριες αρχαιολογίας Εύα Θεοδώρου, Αντιγόνη Μαρία Μαστοράκου.
Ιδιαιτέρως, να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας και την ευγνωμοσύνη όλης της ομάδας προς την κ Στέλλα Κατσαρού, διδάκτορα Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Υπεύθυνη της Εφορείας για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας και Αχαΐας.
Το υλικό που μας παρείχε ήταν υπερπολύτιμο. Ρύθμισε όλες τις λεπτομέρειες της επίσκεψής μας, μας παρακολούθησε και μας υποστήριζε σε όλη τη διάρκεια της δουλειάς μας. Μας συγκίνησε ακόμη με την ενέργειά της να συντομεύσει προγραμματισμένο ταξίδι της στο εξωτερικό για να παραβρεθεί στη βράβευσή μας!
Ευχαριστούμε επίσης τους πολλούς φίλους και συγγενείς που βρέθηκαν μαζί μας στη βράβευση, χάρηκαν και συγκινήθηκαν μαζί μας και ξεχωριστά τον συντοπίτη κ. Νίκο Παπαγεωργίου για τη συνεχή υποστήριξή του σε όλες τις δράσεις μας.
Να ευχαριστήσουμε τέλος και τις οικογένειές μας που μας στήριξαν στην προσπάθειά μας.
Προσπαθήσαμε με το ψηφιακό δημιούργημά μας να αναδείξουμε την ομορφιά και την ιστορία του τόπου μας. Ελπίζουμε να καταφέραμε το στόχο μας!
Φτιάχνουμε ταινίες για τον τόπο μας!

Η ομάδα παραγωγής
Ο εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Κατσαρός
Οι μαθήτριες Μίνα Βαλτογιάννη, Κωνσταντίνα Γαλάνη, Κωνσταντίνα Γκιουλέκα, Ζωή Ζαπάντη, Ελένη Ιωάννου, Γλυκερία Καλογεροπούλου και Φρόσω Κονταρή.