Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Οι ρίζες ανοίγουν ... Μουσεία!


Στο κατάμεστο Μουσείο Χαρακτικής Τέχνης- Βάσω Κατράκη στο Αιτωλικό πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Μαΐου η πρώτη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος «Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους - Roots are Routes». Μια παρουσίαση που ενθουσίασε, συγκίνησε και καταχειροκροτήθηκε από μικρούς και μεγάλους.
Οι παρευρισκόμενοι ταξίδεψαν μέσα από τις αφηγήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών. Έμαθαν για το σταφνοκάρι, άκουσαν για τα στάδια κατασκευής μιας γαΐτας, είδαν περίτεχνα υφαντά και χαρακτικά σχέδια, τραγούδησαν με τους μαθητές τα εγκαίνια της γαϊτοπούλας μας. Αλλά το κυριότερο, είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα!

Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα! Τα εργαστήρια του Μουσείου Κατράκη στο ισόγειο του κτιρίου ζωντάνεψαν έπειτα από εγκατάλειψη πολλών χρόνων και φιλοξένησαν τα εργαστήρια των μαθητών τριών σχολείων της ευρύτερης περιοχής. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να υφάνουν, να χαράξουν, να εκφράσουν τις απορίες τους και να μάθουν για τις τεχνικές που χρησιμοποίησαν οι μαθητές.
Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης οι 60 μαθητές, οι 8 εκπαιδευτικοί, ο καραβομαραγκός, η υφάντρα, οι ψαράδες, ο χαράκτης-ζωγράφος. Γονείς, μαθητές, φίλοι, λάτρεις της τέχνης, ενεργοί πολιτές αγκάλιασαν την προσπάθεια. Μεγάλη χαρά να είναι μαζί μας και 10 παιδιά από το εργαστήρι κατασκευής βάρκας και το τμήμα καλλιτεχνικών του Κοινωνικο-Πολιτιστικού Κέντρου HonigFabrik του Αμβούργου της Γερμανίας μαζί με τους υπεύθυνους του κέντρου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς κ. Παυσανίας Παπαγεωργίου καθώς και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το ταξίδι, όμως, δεν τελειώνει εδώ… Η συνέχεια των παρουσιάσεων και της διάδρασης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μαΐου στις 8:30 το βράδυ στο Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» στο Μεσολόγγι με πολλές νέες εκπλήξεις!
Σας περιμένουμε! Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους!!
Το πρόγραμμα «Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους/Roots are Routes» είναι μέρος του προγράμματος START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki (Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονικής) και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.