Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Σύντομα το Μεσολόγγι θα έχει το δικό του Αρχαιολογικό Μουσείο – Εγκαταστάθηκε ανάδοχος στο «Ξενοκράτειο»



Η υλοποίηση ενός οραματικού έργου για το Μεσολόγγι, η αποκατάσταση του Ξενοκράτειου κτιρίου και η μετατροπή του σε αρχαιολογικό μουσείο, περνά σε φάση υλοποίησης, μετά την εγκατάσταση του εργολάβου που έγινε σήμερα Τρίτη 12 Μαρτίου 2019, στην οποία παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

 «Η έναρξη εργασιών στο Ξενοκράτειο αποτελεί την έναρξη υλοποίησης του οραματικού σχεδίου της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η δημιουργία των προϋποθέσεων ένταξης Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι αποτέλεσε πολιτική επιλογή. Σήμερα, περνάμε σε φάση υλοποίησης. Αυτό, για μας αποτελεί ικανοποίηση. Γιατί ένας στόχος μας γίνεται πράξη. Γιατί αποδεικνύεται ότι δεν λέμε λόγια, αλλά «σηκώνουμε μανίκια» και δουλεύουμε. Γιατί μας αρέσει να δημιουργούμε για τον τόπο μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Η αποκατάσταση του «Ξενοκρατείου» κτιρίου αποτελεί ένα από τα έργα του εγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.) Μεσολογγίου – Αιτωλικού, που χρηματοδοτείται με περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Η ανάγκη ενός σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου στο Μεσολόγγι συνδέεται με την εντυπωσιακή αύξηση των αρχαιολογικών ευρημάτων που τα τελευταία χρόνια ήρθαν στο φως κατά την εκτέλεση έργων υποδομής στην Αιτωλοακαρνανία. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου θα αποτελέσει έναν ελκυστικό χώρο που θα συμβάλει στην ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων γύρω από την περιοχή της Ιερά Πόλης Μεσολογγίου. Η έκθεση θα διαθέτει τον απαραίτητο, σύγχρονο εκθεσιακό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, εποπτικό υλικό (έντυπο και ψηφιακό), πολυμεσικές εφαρμογές, ώστε ο χώρος να είναι λειτουργικός και ικανός να επισημάνει στους επισκέπτες τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας.
Η πορεία υλοποίησης
Η μετατροπή του «Ξενοκρατείου» κτιρίου από σχολείο σε μουσείο, με πρόβλεψη για τη δημιουργία και οργάνωση μόνιμης έκθεσης αρχαιολογικών συλλογών, είναι προϋπολογισμού 3,7 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο υποέργο είναι η «Αποκατάσταση “Ξενοκρατείου” διατηρητέου κτιρίου και αλλαγή χρήσης του σε χώρο μουσείου», προϋπολογισμού 2,6 εκατ ευρώ. Οι εργασίες ξεκινούν και θα υλοποιηθούν από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος. Προβλέπεται να εκτελεστούν εργασίες επισκευής κτιρίου (συντήρηση, ενίσχυση, αποκατάσταση στέγης και δαπέδων, επισκευή, συντήρηση, αποκατάσταση κουφωμάτων, ελαιοχρωματισμοί, στατική ενίσχυση, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις).
Το δεύτερο υποέργο, αφορά τη «Δημιουργία – Οργάνωση μόνιμων συλλογών Ξενοκρατείου», προϋπολογισμού 520.000 ευρώ, έχει επίσης συμβασιοποιηθεί κι οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Το τρίτο υποέργο αφορά την «Προμήθεια και εγκατάσταση προθηκών και λοιπών μουσειακών κατασκευών Ξενοκρατείου», με προϋπολογισμό 580.000 ευρώ. Περιλαμβάνεται επίσης ο σχεδιασμός και η παραγωγή εποπτικού υλικού (λεζάντες, κειμενο-λεζάντες, αρχαιολογικός οδηγός, ενημερωτικά φυλλάδια, φυλλάδια Braille, εκπαιδευτικά έντυπα και υλικό, συμβατικά εποπτικά μέσα έκθεσης, ψηφιακές και πολυμεσικές εφαρμογές, παραγωγή πινακίδων Braille) και ο εξοπλισμός εργαστηρίων, αποθηκών, γραφείων κλπ.


Άλλα έργα της Ο.Χ.Ε Μεσολογγίου - Αιτωλικού
Μέσω της Ο.Χ.Ε Μεσολογγίου - Αιτωλικού δρομολογούνται μέχρι σήμερα έργα ύψους 8,9 εκατ ευρώ που αναδεικνύουν τη σημασία του σωστού σχεδιασμού παρεμβάσεων για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας. Η προσέγγιση συμπληρώνεται από άλλες παρεμβάσεις που υπηρετούν τον ίδιο στόχο και από έργα που ήδη έχουν ενταχθεί ή υποβληθεί προς ένταξη. Εκτός από τη μετατροπή του «Ξενοκρατείου» σε Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Μεσολογγίου – Αιτωλικού έχουν επίσης ενταχθεί και δρομολογηθεί η «Ανάπλαση Διαύλου πόλης και Βυρώνειο Πάρκο – Ανάπλαση οδού Κύπρου» συνολικού προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ, η «Ανάπλαση Νοτίου Τμήματος Αιτωλικού» προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ έχει υποβληθεί και βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης η «Βελτίωση Προσβασιμότητας Περιοχής Τουρλίδας»