Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Οι προτάσεις του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου 2020-2023



Μια ιδέα μπορεί να γεννήσει μια καλύτερη ιδέα! Μια πρόταση μπορεί να συζητηθεί και να φέρει καρπούς και πρακτικά αποτελέσματα. 
Δημοσιεύουμε τις προτάσεις του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου 2020-2023. 
Το παρακάτω αποτέλεσμα προέκυψε μετά από διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών του Συμβουλίου και ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους πολίτες  να στείλουν  τις προτάσεις τους. 

Ευχαριστούμε όσους ανταποκρίθηκαν στον κάλεσμα. 
Παραθέτουμε τα αποτέλεσμα της συμπλήρωσης του Ερωτηματολογίου, όπως κατατέθηκαν στην αρμόδια Υπηρεσία Προγραμματισμού του Δήμου μας και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο. 
Όσοι, διαβάζοντας το δημοσίευμα, επιθυμούν να στείλουν περαιτέρω προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας ηλεκτρονικά στο messolonghikoinotita@gmail.com και τηλεφωνικά στο 6978539302. 

Οι μέρες που περνάμε είναι πρωτόγνωρες και δύσκολες. Οφείλουμε να σεβόμαστε τις οδηγίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.  ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και παραμένουμε αισιόδοξοι και δημιουργικοί! Μένοντας σπίτι συμβάλλουμε στην μη διασπορά του ιού! Προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες, τον φόρτο εργασίας στο σύστημα υγείας, τους οικείους μας, τον εαυτό μας! 

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ  ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κοινότητας προτείνουμε να αναλυθούν σε 4 άξονες. Γεωμορφολογία της περιοχής και οικοσύστημα, κοινωνική διάρθρωση, οικονομία της κοινότητας και ιστορία-πολιτισμός. 
Τους παραπάνω άξονες αναλύουμε ενδεικτικά:
Η γεωμορφολογία της περιοχής & οικοσύστημα: 
·         Η 2η μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της Ευρώπης-θαλάσσιο μέτωπο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του σπουδαίου βιότοπου που έχει αναπτυχθεί. (Προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ- περιλαμβάνεται στον κατάλογο περιοχών του δικτύου “Natura 2000”)
·         Εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη αλυκή της Ελλάδας, έκτασης 14.000 στρεμμάτων  
·         Στον ορεινό όγκο του Αρακύνθου που αναπτύσσεται στα βόρεια υπάρχει ένα όμορφο δάσος καστανιάς και στα χαμηλότερα σημεία μεσογειακή βλάστηση. Πολλοί ελαιώνες έχουν αναπτυχθεί στην κοινότητά μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
·         Στο τοπίο συμπεριλαμβάνονται και ιαματικά λασπόλουτρα για ένα σύνολο μυοσκελετικών παθήσεων.
·         Το επίπεδο έδαφος ευνοεί την πεζή μετακίνηση καθώς και με ποδήλατο.
·         Ιστορικό πλαίσιο μοναδικής αξίας και σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι στην ευρύτερη περιοχή.
·         Η περιοχή προσφέρεται για θεματικό τουρισμό (με οικολογικό ενδιαφέρον, ιαματικό, γαστρονομικό, θρησκευτικό κά)
Κοινωνική διάρθρωση: 
Ο πληθυσμός με βάση την τελευταία απογραφή ήταν:
14.386 κάτοικοι.  
Τα λοιπά στοιχεία προκύπτουν και από το Επιχειρησιακό Πλάνο 2011-2014. Από τότε θα πρέπει να προστεθούν οι δομές των Δημόσιων ΙΕΚ με καινούριες ειδικότητες καθώς και το Πανεπιστήμιο με τα τρία Τμήματα Γεωπονικής Σχολής. Θα πρέπει να γίνει αναζήτηση πληροφοριών από την δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια και τον αριθμό των παιδιών στα σχολεία, καθώς και από την στατιστική υπηρεσία για στοιχεία που αφορούν την διάρθρωση της κοινωνίας του Μεσολογγίου (επαγγέλματα, μέσος όρος ηλικίας, κλπ)

Οικονομία της Κοινότητας:
·         Εδώ παράγεται το 12,5% της παραγωγής της Ευρωπαϊκής θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας με παραδοσιακή φυσική τεχνική και το 25% της Ελλάδας.  
·         Στην αλυκή παράγεται το 50-80% (αναλόγως της χρονιάς) του αλατιού που παράγεται στην Ελλάδα. Η παραγωγή φτάνει τους 135.000 τόνους ετησίως.
·         Μεγάλο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων
·         Κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων
·         3 Τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Πάτρας
·         Υπολειτουργια ΜΑΡΙΝΑΣ
·         Προσπάθειες ανάπτυξης οικοτουρισμού

Η ιδιαίτερη Ιστορία και ο Πολιτισμός
·         Στις παρυφές της κοινότητας Μεσολογγίου βρίσκονται Αρχαιολογικά Μνημεία (Αρχαία Πλευρώνα, Ρωμαϊκές Θέρμες) αφού η περιοχή κατοικείται πριν από τα Ομηρικά χρόνια, καθώς επίσης βρίσκεται υπό κατασκευή το Αρχαιολογικό Μουσείο στην πόλη του Μεσολογγίου.
·         Οι Πολιορκίες και η Ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου στις 10 Απριλίου του 1826 και γενικότερα η Νεότερη Ιστορία του Μεσολογγίου με τους πέντε πρωθυπουργούς και τους πολλούς ποιητές (Παλαμάς, Τραυλαντώνης, Μαλακάσης, Γκόρπας, Λυμπεράκης, κ.α.) αποτελούν σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία της ταυτότητας της πόλης.
·         Σημαντικά μνημεία εθνικής-ευρωπαϊκής και παγκόσμιας σημασίας βρίσκονται εντός της Κοινότητας Μεσολογγίου: Κήπος των Ηρώων, Πινακοθήκη Μεσολογγίου, Μουσείο Τρικούπη, Μουσείο Παλαμά, Παλαμαϊκή Σχολή
·         Πολλά Βυζαντινά και μεταβυζαντινά Μνημεία που μερικά από αυτά είναι χτισμένα πάνω σε μικρά νησάκια, μαρτυρούν τη θρησκευτική παράδοση του λαού της λιμνοθάλασσας, στην κοινότητα Μεσολογγίου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (την Αγία Τριάδα στην Κλείσοβα, ο Άγιος Σώστης στο Βασιλάδι,η Παναγία της Φοινικιάς, , η Παναγία Του Προκοπανίστου, ο Άγιος Ιωάννης στη Θολή, Το μοναστήρι του Αγίου Συμεών στον Αράκυνθο, οι Άγιοι Ταξιάρχες Γουριάς κα)
**************************************************************************
Η περιοχή μας είναι μια κυρίως υγροτοπική περιοχή με ιδιόμορφη φύση, η οποία περικλείει ιδιαίτερη αξία και σπουδαιότητα ως προς την βιοποικιλότητα  που παρουσιάζει, την αισθητική, την ιστορία, τον πολιτισμό, την παραγωγικότητα, την δυνατότητα για αναψυχή. Έχει γίνει πλέον συνείδηση όλων η αναγκαιότητα ουσιαστικής προστασίας και διατήρησης αυτής της γεμάτης ιδιαιτερότητες φύσης.

ΒΑΣΙΚΑ 
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-
ΑΝΑΓΚΕΣ
1.    ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ: Επανεξέταση και Αναθεώρηση του σχεδίου πόλης και ειδικότερα των χρήσεων και προορισμών των αδόμητων οικοπέδων, είτε ιδιοκτησίας του Δημοσίου, είτε του Δήμου, είτε και ιδιωτών, λόγω ειδικής θέσης. Η παραπάνω πρόταση είναι αναγκαία, είτε αφορά την προστασία και ανάδειξη θέσεων ιστορικής σημασίας, όπως η περιοχή που βρισκόταν το τείχος,  προμαχώνες, τάφροι, άλλα οχυρωματικά έργα, ο ανεμόμυλος, κλπ, είτε αφορά οικόπεδα που έχουν χαρακτηριστεί για ανέγερση δημόσιων ή δημοτικών κτιρίων, όπως έγινε πρόσφατα θέμα για την Πυροσβεστική, ή για την σκοπιμότητα ανέγερσης Δημαρχείου, κτιρίου ΕΦΚΑ, πρώην ΙΚΑ, κλπ .
2.     Ιδιαίτερο κεφάλαιο στην προηγούμενη πρόταση πρέπει να είναι και το ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΙΟ  ΤΜΗΜΑ- ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΤΡΑ  ΠΛΩΣΤΑΙΝΑΣ . Αλλαγή του τρόπου τροφοδότησης των υδάτων της Κλείσοβας προς τις Αλυκές. Με τις σημερινές τεχνικές συνθήκες και δυνατότητες δεν υπάρχει λόγος τα αντλιοστάσια να βρίσκονται στην οδό Μάγερ και η συρμή να αποκτήσει την δυνατότητα να είναι πλεύσιμη και να επικοινωνεί με την Πλώσταινα, κάτι που μπορεί να γίνει  και με την ανάδειξη της περιμετρικής αμυντικής τάφρου του Ιστορικού Τείχους.  
3.    Η λιμνοθάλασσα της Πλώσταινας πρέπει να γίνει ενιαία με την υπόλοιπη. Το Μεσολόγγι να αποκτήσει ξανά θαλάσσιο ορίζοντα, να αποκατασταθεί το περιβάλλον και να εκλείψει η δυσοσμία και όλες οι συνέπειες από αυτή την κατάσταση. Υπάρχει προκαταρκτική μελέτη στον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας
4.    Η γήρανση του πληθυσμού λόγω έλλειψης ευκαιριών εργασίας που απορρέει από την απουσία επενδύσεων στην περιοχή μας για πολλές δεκαετίες. Ο πληθυσμός της πόλης έχει μια στασιμότητα παρατηρώντας τα νούμερα της τελευταίας απογραφής. Ανάγκη προσέλκυσης νέων ανθρώπων.
5.    Μεγαλύτερο κόστος αγοράς οικοπέδου, διαμερίσματος, ενοικίασης κατοικίας, αλλά και μεγαλύτερο κόστος λειτουργικών δαπανών (Δημοτικά τέλη) συγκριτικά με τις γειτονικές μεγάλες πόλεις (Ιωάννινα, Αγρίνιο, Άρτα, Πάτρα, Ναύπακτος). Αυτός είναι ένας παράγοντας που αποθαρρύνει τα νέα ζευγάρια να επιλέξουν ως τόπο κατοικίας τους το Μεσολόγγι, και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις  μόνιμης κατοικίας.
6.    Υποστελέχωση υπηρεσιών του Δήμου, απουσία οργάνωσης εκ νέου τω υπηρεσιών. 
7.    Η διαχείριση απορριμμάτων αφού δεν γίνεται όπως επιβάλλεται, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που απειλεί το περιβάλλον και τους κατοίκους. Καλύτερος καταμερισμός καδων
8.    Το δίκτυο ύδρευσης πεπαλαιωμένο. Η απώλεια πόρων εξαιτίας αυτού του γεγονότος θίγεται συνεχώς από τους αρμόδιους φορείς.Οι κάτοικοι  ανησυχούν κυρίως για τους κινδύνους που προκύπτουν για την υγεία τους.
9.    Απουσία αποχέτευσης σε πολλές περιοχές της πόλης. 
10. Οδοποιϊα 
11. Κυκλοφοριακή μελέτη
12. Χρήσεις λιμνοθάλασσας
13. Φωτισμός
14. Σήμανση 
15. Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Προϊόντων και Υπηρεσιών
16. Συντήρηση Μνημείων: Συνεργασία με τμήματα πανεπιστημίων για να κάνουν οι φοιτητές εδώ τις πρακτικές τους στον τομέα αυτό.
17. MASTER PLAN του λιμανιού: Οφείλει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός του
18. Χώρος υγιεινής προσβάσιμος στους επισκέπτες του Κήπου των Ηρώων

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 ΚΑΙ 
ΠΟΙΟΤΗΤΑ 
ΖΩΗΣ

·         Άμεσα να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί με τον πλέον σύγχρονο τρόπο η Διαχείριση των απορριμμάτων. (Αυτό το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει και την εκπαίδευση του πληθυσμού)
·         Νέος Κανονισμός καθαριότητας και προστασίας περιβάλλοντος του Δήμου
·         Νέος κανονισμός των Κοιμητηρίων 
·         Τοποθεσία ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ (πρόταση για να τοποθετηθεί εκτός κεντρικού αστικού ιστού, π.χ. πρώην lidl, με σύνδεση με το αστικό λεωφορείο και πιάτσα ταξί)
·         Ανάδειξη της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών των κοινόχρηστων χώρων
·         Να υλοποιηθεί το τοπικό χωρικό σχέδιο, χρήσεις γης και ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Να διευρυνθεί το σχέδιο της πόλης.
·         Να αντικατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης
·         Στεγαστικό πρόγραμμα, είτε διανομής οικοπέδων, είτε κατοικιών. Είναι γνωστό ότι το βόρειο τμήμα του δημοσίου κτήματος ΒΚ 817 , 35 στρεμμάτων περίπου ήταν ώριμο για ανέγερση εργατικών κατοικιών, που δεν ολοκληρώθηκε λόγω μνημονίων. Πρέπει να ξεκαθαριστεί αν το Δημοτικό Συμβούλιο επιμένει στον κοινωνικό χαρακτήρα του ακινήτου αυτού, αλλά και σε χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης. Επίσης υπάρχουν και άλλα σημαντικής έκτασης οικόπεδα, όπως πριν το Α΄  Δημοτικό Σχολείο, δίπλα στο κολυμβητήριο Πρεμέτη, στο οικόπεδο απέναντι Σκλαβενίτη, όπου στεγαζόταν προσωρινά η αρχαιολογική υπηρεσία, στα αλίπεδα του Αγίου Δημητρίου, βόρεια του κτιρίου της Ν.Ε. Αιτωλ/νίας, όπου μπορούν να ενταχθούν σε στεγαστικά προγράμματα 
·         Η πλαζ της Τουρλίδας να διευρυνθεί προς τα Ανατολικά. Να εξωραϊστεί ο τόπος και να γίνουν παρεμβάσεις έτσι ώστε να μπορεί να διεκδικήσει γαλάζια σημαία. Να γίνει δεντροφύτευση. Επίσης διαφορά σημεία που επιλέγουν οι πολίτες  για κολύμπι να τύχουν ανάλογων παρεμβάσεων. 
·         Αποκατάσταση -αξιοποίηση πρόσβαση στο Νησάκι της Αγίας Τριάδας με ξύλινη κατασκευή -πεζογέφυρα
·         Αποκατάσταση παρΆλιου μετώπου διαύλου λιμανιού - πρόσβαση στο νησί Τουρλίδας. 
·         Να αναδειχθεί το δυτικό μέρος του διαύλου Κλείσοβας- Πλώσταινας (ξύλινες διαβάσεις που ταιριάζουν με το τοπίο και πεζόδρομο αριστερά και δεξιά).
·         Μετατροπή των δύο προηγούμενων τμημάτων της Λιμνοθάλασσας, δηλαδή βόρειας Κλείσοβας και Πλώσταινας σε κατάλληλες περιοχές κολύμβησης. Εκβάθυνση, μεταφορά άμμου, δημιουργία παραλίας – Πλαζ, σαν την Ψανή και το Γκρίμποβο της Ναυπάκτου.

Χωρίς κανένα κόστος
·         Να θεσπιστεί ημέρα καθαριότητας και εξωραϊσμού της γειτονιάς στην οποία θα συμμετέχουν οι κάτοικοι της  κάθε γειτονιάς. 
·         Να θεσπιστεί διαγωνισμός ομορφότερου μπαλκονιού, ομορφότερου κήπου
·         Να ανατεθεί σε ομάδες πολιτών που επιθυμούν, να προτείνουν σχέδιο εξωραϊσμού μιας πλατείας ή ενός χώρου στη γειτονιάς τους που χρήζει παρέμβασης.
·         δημοτικούς λαχανόκηπους προς κάθε χρήση, σεμινάρια φυσικής δόμησης με φυσικά υλικά,φεστιβάλ διάσωσης σπόρων

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
 ΠΟΛΙΤΙΚΗ,
 ΥΓΕΙΑ,
 ΠΑΙΔΕΙΑ,
 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
·         Στέγαση Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου 
·         Νέος χώρος για την άνετη λειτουργία της Βαλβείου Βιβλιοθήκης
·         Μέριμνα για κολυμβητήριο
·         Ίδρυση μουσείου εικονικής πραγματικότητας
·         Ανάπτυξη της e-πληροφόρησης των πολιτών και δικτύου Wi-Fi σε κεντρικά σημεία της πόλης
·         Κατασκευή στεγάστρου στην εσωτερική αυλή του χώρου του πρώην Στρατοπέδου  Χρήστου Καψάλη (στην Πύλη-πλησίον ΔΕΥΑΜ) για την οργάνωση εκδηλώσεων.
·         Σύνδεση του Πανεπιστημίου με την πόλη (Γραφείο φιλοξενίας, διευκολύνσεις στους φοιτητές/τριες, εύκολη προσβασιμότητα, συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας σε εκδηλώσεις και projects). Χώρος βιβλιοθήκης και μελέτης διαθέσιμος στους φοιτητές. Η Βάλβειος βιβλιοθήκη θα μπορούσε μετά την ανάπτυξή της σε έναν μεγαλύτερο χώρο να είναι ένα τέτοιος χώρος μέσα στην πόλη.
·         Προγραμματισμός και συνεργασίες με συλλόγους, εκδηλώσεις όχι μόνο τις ημέρες των Εορτών Εξόδου.
·         Δημιουργία Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ι. Π. Μεσολογγίου
·         Πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα καλά οργανωμένη για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία ιδιαίτερα των ηλικιωμένων. 
·         Δημιουργία ξενώνα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μεσολογγίου για τη φιλοξενία μαθητών και άλλων ομάδων (π.χ. κατά τις διακοπές Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού).
·         Μετατροπή της σιδηροδρομικής γραμμής Κρυονερίου - Αιτωλικού σε ποδηλατόδρομο στα πλαίσια υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου «MEDiterranean CYCLE route for sustainable coastal TOURism- Μεσογειακές Ποδηλατικές Διαδρομές για βιώσιμο παράκτιο τουρισμό
·         Επισκευή κτιρίου Ιδρύματος Κυριαζή (πρώην 2ο Γυμνάσιο)
·         Επισκευή κτιρίου παλαιού Νοσοκομείου Χατζη-Κώστα.
·         Αποπεράτωση Μνημείου Εθνικής Αντίστασης
·         Αξιοποίηση φαραγγιών Κλεισούρας και Ρετσίνων

ΤΟΠΙΚΗ

 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
·         Νέα Δημοπράτηση ΜΑΡΙΝΑΣ
·         ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΠΟΛΗΣ - Αξιοποίηση κτιρίων και εκτάσεων
·         ΠΟΠ προϊόντα και το αλάτι εκτος απο το αυγοτάραχο.
·         Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Προϊόντων και Υπηρεσιών  
·         Ρυθμιστικό πλαίσιο στο παραλιακό μέτωπο για να αναπτυχθούν δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη θάλασσα πέραν της αλιείας. (Θαλάσσια σπορ, υδροκίνηση, υδροπλάνα)
·         Διοργάνωση αγώνων στη θάλασσα σε συνεργασία με ναυτικούς ομίλους
·         Διαφημιστικά σποτ για την περιοχή μας σε ταξιδιωτικά περιοδικά, μετρό, ΚΤΕΛ. Θα τονωθεί το ενδιαφέρον για ανάπτυξη υποδομών φιλοξενίας και θα ενισχύσει τη λειτουργία τοπικών επιχειρήσεων λόγω αύξησης της επισκεψιμότητας, αλλά και αναβάθμισης του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή.
·         Δημιουργία στεγασμένης Λαϊκής αγοράς σε κεντρικό σημείο της πόλης 
·         Διάθεση δημοτικών καλλιεργήσιμων αγρών σε πολίτες για καλλιέργεια
·         Δημιουργία Τουριστικού Ιστορικού Πολιτιστικού Οικισμού
·         Τουριστικό Περίπτερο στην κεντρική Πλατεία
·         Διαμόρφωση του μικρού καταφυγίου σκαφών της Τουρλίδας 
·         Προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού(περιβαλλοντικού, αλιευτικού, ιαματικού, προσβάσιμου,περιηγητισμού, θρησκευτικού, γαστρονομικού) στο Εθνικό πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού. Να ενθαρρυνθούν επιχειρήσεις και οι φορείς που προωθούν τον οικοτουρισμό ή τον αγροτουρισμό ή τον αειφορικό τουρισμό, (ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ταξιδιωτικά γραφεία, φορείς εκπαίδευσης, δημόσιοι φορείς με τη σχετική δικαιοδοσία ) να πιστοποιηθούν για τις υπηρεσίες τους  και να αποκτήσουν το Ευρωπαϊκό σήμα Οικοτουρισμού. Στην Ελλάδα από το 2015 συστάθηκε η Ελληνική εταιρεία Οικοτουρισμού η οποία έχει ώς σκοπό την προώθηση του Ελληνικού οικοτουρισμού διεθνώς. Η σωστή προώθηση της οικοτουριστικής αξιοποίησης αποτελεί επιπλέον μια στρατηγική υπέρ της προστασίας της περιοχής μας, διότι οι οφελούμενοι κάτοικοι και επιχειρήσεις αυτομάτως αποκτούν αυξανόμενο και ουσιαστικό ενδιαφέρον να την προστατέψουν.
·         Ανάπτυξη πολιτιστικών διαδρομών με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος, που να συνδυάζει μνημεία πολιτισμού με το υγρό στοιχείο, την τοπική παραγωγή και τα τοπικά δρώμενα. Να προβάλλεται στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εμπειρία που εστιάζει στο συνδυασμό του πολιτισμού της ιστορίας της φύσης και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 

1
ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ
2
ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ - ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ

3
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

4
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΑΔΩΝ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

5
ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ - ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
6.
ΟΔΟΠΟΙΙΑ, ΦΩΤΙΣΜΟΣ
7.
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΕΣΤΙΩΝ ΜΟΛΥΝΣΗΣ σε δημοτικές και δημόσιες εκτάσεις, αυλάκια 
8.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΡΟΜΑ - Ασφάλεια πολιτών, ενσωμάτωση, οικισμός 

Με εκτίμηση και κοινοτικούς χαιρετισμούς,
Το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου



--
Όλγα Δασκαλή
Πολιτιστική Διαχειρίστρια
Roots are Routes - Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους
ΒΑ Νομικής, MA Ευρωπαϊκές Σπουδές
Μάνας, Μεσολόγγι
Τ.Κ. 30200
+306978539302