Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Ο διαχρονικός ηρωισμός της γυναικείας ύπαρξης. Η νέα εικαστική έκθεση της «Διεξόδου»Το περασμένο  Σάββατο άνοιξε η αυλαία των φετινών πολιτιστικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος»  στο Μεσολόγγι με μια ιδιαίτερη εικαστική έκθεση που εστιάζεται  στο ανεπανάληπτο  γεγονός της Εξόδου.
Πρόκειται  για την έκθεση «Έξοδος…ένας γυναικείος ηρωισμός» της εικαστικού Χριστίνας Φοίτου  που  εγκαινιάστηκε  στο Ιστορικό Μουσείο της «Διεξόδου».

Την  έκθεση,  που παρουσίασε η υπεύθυνη του Μουσείου φιλόλογος Ειρήνη Καρανικόλα,  επιμελήθηκε  η Αρχαιολόγος - Ιστορικός Τέχνης και διευθύντρια  του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Λουίζα Καραπιδάκη που έγραψε και τα κείμενα του καταλόγου.
 Η Λουίζα Καραπιδάκη  μιλώντας από το βήμα της «Διεξόδου» αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο της καλλιτέχνιδος την οποία παρακολουθεί από την αρχή της πορείας της. Διατύπωσε  τον θαυμασμό της για το εξαιρετικό αποτέλεσμα των έργων της και επεσήμανε  την  ευρύτατη εικαστική παιδεία  της ζωγράφου με  σπουδές τόσο στα παιδαγωγικά όσο και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Βενετίας από την οποία έχει αποφοιτήσει με άριστα.
Τα έργα που εκθέτει στη «Διέξοδο» είναι εξπρεσιονιστικά, μεγάλων διαστάσεων και εκπέμπουν  την καταπίεση, την οδύνη, το ήθος, τον ηρωισμό, την καταπίεση  αλλά και την ευθραυστότητα της γυναικείας ύπαρξης που εξακολουθεί να είναι και σήμερα ίδια με αυτή της εποχής της Εξόδου.
Παράλληλα με τα ζωγραφικά έργα η Χριστίνα Φοίτου δημιούργησε  και μία διαδραστική εικαστική εγκατάσταση – «περφόρμανς»  που προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού της «Διεξόδου» και όχι μόνο που συμμετείχε ενεργά στην συμπλήρωση και ολοκλήρωση της εγκατάστασης αυτής.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 29 Οκτωβρίου και λειτουργεί καθημερινά, εκτός Δευτέρας και Τρίτης, από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.