Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Ο αγώνας ενάντια στην τελειωτική καταστροφή του τόπου συνεχίζεται!


Την Πέμπτη, 12/10, μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Λιμνοθάλλαζα καθώς και πολίτες που κινητοποιούνται ενάντια στην κατασκευή των μονάδων καύσης βιορευστών οργανώσαμε παρέμβαση στα γραφεία των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Μεσολόγγι.

Στόχος μας ήταν να πιέσουμε τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης να ασκήσει το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος προκειμένου να σταματήσει τις εργασίες στις συγκεκριμένες μονάδες.

Έχει ήδη περάσει ένας μήνας από την τελευταία μας επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Πάτρα και ακόμα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, αν και καταθέσαμε αναλυτικά και με τρόπο αδιαμφισβήτητο όλες τις νομικές παραβιάσεις της αδειοδοτικής διαδικασίας και των περιβαλλοντικών μελετών. Είχαμε καταθέσει και τον νόμο που δίνει τη δυνατότητα στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης να σταματήσει το καταστροφικό έργο!
Τόσο στην προσυγκέντρωση όσο και στην παρέμβαση στην Αποκεντρωμένη υπήρχε παρουσία της αστυνομίας η οποία μας συνόδευε.
Ο διευθυντής απουσίαζε, αλλά οι παρόντες υπάλληλοι πρόθυμα πήραν τηλέφωνο στο γραφείο του Συντονιστή Ν.Παπαθεοδώρου στην Πάτρα, με τον οποίο και μιλήσαμε.
Από τη συζήτηση μαζί του καταλάβαμε ότι δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα ουσιαστικό και είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχει σκοπό να κάνει κάτι στο μέλλον. Το μόνο που μας πρότεινε ήταν μια ακόμη επίσκεψη στον Υπουργό Περιβάλλοντος Φάμελλο, με σκοπό τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος. Κατά τα άλλα, δικαιολογίες: “έλλειψη χρόνου, φόρτος εργασίας, οι υπηρεσίες δεν έχουν κοιτάξει ακόμα το θέμα” κτλ.
Αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Ν. Παπαθεοδώρου από τη μια προτείνει συνάντηση με τον Υπουργό προκειμένου να πειστεί αυτός να αλλάξει τον νόμο, ενώ από την άλλη δεν δίνει εντολή διακοπής των εργασιών. Ενώ δηλαδή παραδέχεται ότι τέτοιου είδους «επενδύσεις» είναι ζημιογόνες και επομένως πρέπει να αλλάξει ο νόμος (ώστε να μην αδειοδοτούνται), την ίδια στιγμή επιτρέπει, ουσιαστικά, τη συνέχιση των έργων της συγκεκριμένης επένδυσης, μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου!
Το συμπέρασμα, λοιπόν, από τη συζήτηση είναι ότι ο Συντονιστής κωλυσιεργεί συστηματικά.
Οι λόγοι είναι προφανείς: μπροστά σε μια αποδεδειγμένη παρανομία, προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της υπηρεσίας και του προκατόχου του, αλλά και να αποφύγει τις αγωγές των εταιρειών σε ενδεχόμενη ακύρωση του έργου!
Μια πρώτη, σημαντική αλλά προσωρινή, νίκη.
Μετά τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Μεσολόγγι επισκεφθήκαμε το Δημαρχείο. Ήδη από τις 9/10 είχε επιδοθεί στις υπηρεσίες του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου αντίγραφο της αίτησης ακύρωσης της απόφασης της πολεοδομίας του Δήμου για την επανεκκίνηση των εργασιών στις 4 μονάδες.

Μιλήσαμε με τον αντιδήμαρχο κ. Καρβέλη και προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον νομικό σύμβουλο του δήμου κ. Χουλιάρα, ο οποίος απουσίαζε. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας δήλωσε ότι δεν είχε προλάβει, τρεις ημέρες μετά την επίδοση, να μελετήσει το θέμα!
Τελικά, την Παρασκευή 13/10, σε νέα επίσκεψη μας στην Πολεοδομία, η Διευθύντρια Δόμησης με βάση την αίτηση ακύρωσης που έχουμε καταθέσει και την θετική, τελικά, γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου, απέστειλε σήματα διακοπής εργασιών.
Έτσι, με την παρέμβαση μας αυτή, οι εργασίες στις υπό ανέγερση μονάδες διακόπτονται και πάλι για τις επόμενες 60 μέρες.
Πρόκειται για μια πρώτη σημαντική αλλά προσωρινή νίκη. Καταφέρνουμε έτσι να κερδίσουμε χρόνο, ώστε να οργανώσουμε καλύτερα τις επόμενες κινητοποιήσεις μας και να συνεχίσουμε να πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο αγώνας αυτός δόθηκε και δίνεται εδώ και 8 περίπου μήνες από πολίτες. Στον αγώνα αυτό ελάχιστη στήριξη έχουμε βρει από φορείς και συλλόγους και πολύ συχνά έπρεπε να ασκήσουμε μεγάλες πιέσεις ώστε αυτοί να κάνουν το αυτονόητο.
Αυτή η νίκη είναι αποτέλεσμα πολύ μεγάλης προσπάθειας από λίγους ανθρώπους, με σκοπό να κινητοποιήσουν περισσότερο κόσμο και να αντιδράσουν στην υποβάθμιση της περιοχής. Τα δε νομικά έξοδα, που οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα της εκ νέου διακοπής των εργασιών πληρώθηκαν, στο σύνολο τους, αποκλειστικά από πολίτες και κατοίκους της περιοχής. 
Σκοπός μας δεν είναι να διεκδικήσουμε δάφνες και δόξα, αλλά δεν ανεχόμαστε να υποβιβάζονται και να παραβλέπονται οι αγώνες και οι προσπάθειές μας. Είναι τουλάχιστον απογοητευτικό να βλέπουμε δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο οι συντάκτες των οποίων, χωρίς προφανώς να έχουν γνώση του θέματος, τρέχουν να αποδώσουν τα εύσημα σε πρόσωπα και φορείς που ελάχιστη σχέση είχαν και έχουν με αυτόν τον αγώνα και όχι στους λίγους πολίτες που πάλεψαν και παλεύουν και που σε αυτούς οφείλεται η σημερινή νίκη.
Θα θέλαμε, τέλος, να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι ο αγώνας για την προστασία της περιοχής μας δεν μπορεί να δίνεται από μια χούφτα ανθρώπους.
Τη στιγμή που αυτοί οι λίγοι καταφέρνουν κάτι, θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι τι θα μπορούσαμε να πετύχουμε εάν ξεπερνούσαμε την αδιαφορία και την απάθεια και αποφασίζαμε να ασχοληθούμε ενεργά με τα προβλήματα του τόπου που μας φιλοξενεί. Απόδειξη αποτελεί η χθεσινή παρέμβαση στο δημαρχείο ότι η φυσική παρουσία και μόνο μιας χούφτας ανθρώπων επίσπευσε διαδικασίες που ειδάλλως θα αφήνονταν στη μοίρα τους.
Συνεχίζουμε να επιμένουμε στην άποψη μας ότι μόνο η συνεχής πίεση και δράση των πολιτών μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Ο αγώνας ενάντια στην τελειωτική καταστροφή του τόπου συνεχίζεται!

Πρωτοβουλία Πολιτών Λιμνοθάλλαζα