Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Πρωτοβουλία ενημέρωσης από το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου


Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (1991) ως Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα παγκόσμιας διάστασης, που δεν κάνει διαχωρισμούς συνόρων, πολιτισμών ή οικονομικής διαστρωμάτωσης.

   Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, από την Τετάρτη 22 ως και την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις αρχικά  από τα τμήματα των Υπηρεσιών του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για ένα πρόβλημα που μπορεί να μην είναι προσωπικό, αφορά όμως σε πολλές περιπτώσεις συνανθρώπους που ζουν δίπλα μας. Οι επισκέψεις, θα συνοδεύονται από την διανομή σχετικού έντυπου υλικού.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ για το έτος 2016, μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, ενώ 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σ’ ένα χρόνο, 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση».