Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Αίτημα κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των δημοτικών διαμερισμάτων που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα- Εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες και αγροτικό οδικό δίκτυο



   Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η ανεμοθύελλα κυρίως στην περιοχή των Οινιαδών. Όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Παπαδόπουλος, εκτός των εποχιακών καλλιεργειών (ελιές – εσπεριδοειδή) που έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές λόγω των αλλεπάλληλων πληγμάτων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (χαλαζόπτωση – ανεμοθύελλα) των τελευταίων ημερών, σοβαρά προβλήματα εμφανίζει το δίκτυο αγροτικής οδοποιίας αλλά και αστικά σημεία λόγω πτώσης δένδρων. Τεχνικά κλιμάκια του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου πραγματοποίησαν κατά τόπους παρεμβάσεις για την απομάκρυνση κορμών.


Σημειώνεται πως ειδικά για το Νεοχώρι Οινιάδων από την έναρξη των ακραίων καιρικών φαινομένων (8/11) έως σήμερα, έχουν υποβληθεί 232 δηλώσεις ζημίας, 70 περίπου στην Κατοχή και 70 για την περιοχή του Ευηνοχωρίου. Ωστόσο, η διαδικασία υποβολής δηλώσεων, βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της προϊσταμένης του ΕΛΓΑ κυρίας Νικάκη στην περιοχή. Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Κότσαλος, οι ενέργειες και αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν άμεσες. Επιπρόσθετα, σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει και στην συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων που μπορεί μεν να μην έχουν υποστεί ζημιά, αλλά η πρόσβαση σε πολλές περιπτώσεις προς τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι αδύνατη λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που έχουν καταστήσει απροσπέλαστο το αγροτικό οδικό δίκτυο. Ο όγκος νερού δε που δέχθηκε η περιοχή από την έναρξη της κακοκαιρίας, έχει θέσει σε οριακή λειτουργία τα κεντρικά κανάλια αποστράγγισης.  Κατόπιν συνεννόησης και συνεχών επισκέψεων στις πληγείσες περιοχές, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, με αίτημα που απηύθυνε προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, ζήτησε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δημοτικές ενότητες και οι κατά τόπους κοινότητες του Δήμου, όπου καταγράφονται τα κρισιμότερα προβλήματα.