Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Ο ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΖΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ "ΔΙΕΞΟΔΟ"



Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 στις 7 το απόγευμα η "Διέξοδος" διοργανώνει στους χώρους του Ιστορικού της Μουσείου βιβλιοπαρουσίαση του τελευταίου μυθιστορήματος της Ισίδωρου Ζουργού  "Λίγες και μια νύχτες" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Πατάκη".
Πρόκειται για μια φλογερή ερωτική ιστορία που διαδραματίζεται στη θρυλική συνοικία των Εξοχών, μια "επιστροφή" στη γενέτειρα του συγγραφέα, τη Θεσσαλονίκη,  των αρχών  του 20ου  αιώνα.

Την παρουσίαση θα κάνουν οι φιλόλογοι Ελένη Πλακίδα και Μαρία Καρατζογιάννη ενώ ο συγγραφέας θα συζητήσει με τους  βιβλιόφιλους και θα απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις τους.
Είσοδος ελεύθερη

 Λίγα λόγια για το  βιβλίο
Την άνοιξη του 1909 ο έκπτωτος σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ ο Β΄ εξορίζεται στη Θεσσαλονίκη και μένει έγκλειστος σε μια εντυπωσιακή έπαυλη.  Εκεί, κατά το μυθιστόρημα και μόνο, θα διηγηθεί για μερικές νύχτες σ’ ένα μικρό κορίτσι τη ζωή του. Ένα εντεκάχρονο όμως αγόρι κρυφακούει…
Εβδομήντα χρόνια μετά θα υπάρχει ακόμη μια νύχτα, μάλλον μια ζωή ολόκληρη σε μία μόνο νύχτα, άλλωστε στον 20ο αιώνα συχνά αργούσε να ξημερώσει.
Το «Λίγες και μια νύχτες» παίρνοντας αφορμή από την ερωτική ιστορία που φωλιάζει στην καρδιά της αφήγησης, είναι ένα μυθιστόρημα για το κυνήγι του πλούτου και την αναζήτηση της ευτυχίας. Το βιβλίο αναπλάθει μια μαγευτική συνοικία έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης, αυτή των Εξοχών, που έσβησε για πάντα. Είναι ακόμη μια γραφή για τα σπίτια, φτωχικά και πλούσια, για το μέσα και το έξω τους, για τους τοίχους και τα έπιπλα όπου υφαίνονται οι ανάσες ζώντων και τεθνεώτων.
Το "Λίγες και μία νύχτες" εμπεριέχει ακόμη με κάποιο τρόπο τον σχολιασμό του, διερωτάται πίσω από την κουίντα για τα άγονα χωράφια της γραφής, τα εργαστήριά της, τις αστοχίες και τα πάθη της, είναι με άλλα λόγια το κοίταγμα του ίδιου του μυθιστορήματος στον καθρέφτη.
Πέρα όμως και πάνω από όλα είναι ένα βιβλίο για την ανήκεστο βλάβη της ύπαρξης που προκάλεσε ο πιο δημεγέρτης αιώνας, ο εικοστός.