Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

«Το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων δεν περνά στην Ιστορία. Γίνεται σημείο αναφοράς της ίδιας της Ιστορίας»



Με τη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων όχι μόνο δεν κλείνει αλλά μετατρέπεται σε έναν πολυδύναμο χώρο Ιστορίας και Πολιτισμού, διατηρώντας ταυτόχρονα  και τον στρατιωτικό του χαρακτήρα.  
   Το Πρωτόκολλο Συναντίληψης και Συνεργασίας  που υπέγραψαν σήμερα από κοινού ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Καμμένος και ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος στο χώρο της Πινακοθήκης του Δήμου παρουσία του Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή και της περιφερειακής  ηγεσίας των Σωμάτων  Ασφαλείας, αποτελεί την επισφράγιση της  επικοινωνίας που προηγήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα.

    Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός το Πρωτόκολλο συντάχθηκε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και στρατηγικής συνεργασίας που αποσκοπεί αφενός στην ανάπτυξη της περιοχής, αφετέρου στην αξιοποίηση κατά τον καλύτερο τρόπο του στρατοπέδου. Οι δράσεις που οδηγούν σ αυτό περιλαμβάνουν την ίδρυση   εντός του χώρου του στρατοπέδου Παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου με την ένδειξη «Βιωματικό Μουσείο  Ελληνικής Επανάστασης»,  την  δημιουργία πολυχώρου /Συνεδριακού Κέντρου σε συνεργασία με το Δήμο, την  καθιέρωση εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εβδομάδων Εορτασμού Ιστορικών Επετείων με διοργάνωση εκδηλώσεων εντός του στρατοπέδου, την δημιουργία  χώρου αφιερωμένου στον Αντγο Σπύρο Μουστακλή, τη δημιουργία χώρου αφιερωμένου στον Λόρδο Βύρωνα και τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για ένταξη στο πρόγραμμα εκπαίδευσης της δυνατότητας επίσκεψης μαθητών των χώρων του στρατοπέδου με τη μορφή βιωματικού διαδραστικού σχολείου.
     Ταυτόχρονα το Υπουργείο θα μεριμνήσει για την μετακίνηση της 76ης Μονάδας Επιστρατεύσεως στους χώρους του Στρατοπέδου «Σπ. Μουστακλή».
   Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως καλωσορίζοντας τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ανέφερε πως η αναβάθμιση του στρατοπέδου αποτελεί πράξη σεβασμού στην ιστορική μνήμη που περιβάλλει το χώρο αλλά και στην ίδια την πόλη του Μεσολογγίου, την πόλη της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων. «Χωρίς άστοχες επικοινωνιακές δηλώσεις, εργασθήκαμε όλοι συνειδητά, μεθοδικά και με ρεαλισμό, στην σύνταξη και υποβολή των προτάσεών μας. Και ασφαλώς οι λύσεις βρέθηκαν. Το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων δεν περνά στην Ιστορία. Γίνεται σημείο αναφοράς της ίδιας της Ιστορίας» επεσήμανε ο Νίκος Καραπάνος, ευχαριστώντας τόσο την πολιτική όσο και τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας για την συνεργασία.

   Στην αντιφώνησή του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε την αναβάθμιση του στρατοπέδου ως πράξη τιμής προς την πόλη των Εξοδιτών αλλά και την βαρύτιμη ιστορία των 100 και πλέον χρόνων λειτουργίας του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων. Όπως είπε, πρόθεση όλων είναι η μετατροπή του χώρου σε ένα πρότυπο κέντρο βιωματικής και διαδραστικής εκπαίδευσης, κυρίως δε των νεώτερων γενιών. Μετέφερε δε την πλήρη υποστήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπιου Παυλόπουλου στο εγχείρημα.
    Στην τελετή υπογραφής του Πρωτοκόλλου παρευρέθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Βαρεμένος και η βουλευτής Αιτωλ/νίας Μαρία Τριανταφύλλου, ο Δ/της του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων Δ. Σπύρου, οι Δήμαρχοι Θέρμου Σπ. Κωνσταντάρας και Ναυπακτίας Π. Λουκόπουλος, οι πρώην Δήμαρχοι Ι.Π. Μεσολογγίου Κ. Αντωνίου και Ιωαν. Αναγνωστόπουλος, ο Πρόεδρος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόεδροι και εκρόσωποι φορέων και συλλόγων.