Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Οι θέσεις μας στη σύσκεψη για τους πρόσφυγες στο Μεσολόγγι



Το ζήτημα της έλευσης των προσφύγων στην πόλη μας είναι σοβαρό και αν δεν αντιμετωπισθεί με λογική και ανθρωπιά θα καταστεί σύντομα σοβαρότερο και δύσκολα αντιμετωπίσιμο. Με κραυγές, υποκρισίες και ψεύτικους διαχωρισμούς δεν αντιμετωπίζεται. Με τα όσα έως τώρα γνωρίζουμε, ενημερώνουμε τους συμπολίτες και δίνουμε απαντήσεις στα θέματα που ήδη έχουν τεθεί.

1. Μέσω ποιάς διαδικασίας ήρθαν αυτοί οι άνθρωποι στο Μεσολόγγι;
Οι δύσμοιροι αυτοί άνθρωποι δεν ήρθαν “στα κρυφά” στον τόπο μας. Η διαδικασία ήταν δημόσια και γνωστή σε πολλούς. Επρόκειτο για μια ανοιχτή δημόσια πρόσκληση κατάθεσης προσφορών, η οποία “έτρεχε” από τα τέλη Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 29 Οκτωβρίου από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για όλη τη χώρα (πλην των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου), σε συνεργασία με το ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. Στις 8 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη γι’ αυτό το γεγονός στα γραφεία του ΔΟΜ στην Αθήνα. Ποιοι συμμετείχαν σε αυτή δεν γνωρίζουμε, αλλά όποιος νοιάζεται μπορεί να μάθει… Στα πλαίσια αυτής της πρόσκλησης κατέθεσε πρόταση και ο Μεσολογγίτης επιχειρηματίας. Ανάλογα έπραξαν επιχειρηματίες και σε άλλες πόλεις της χώρας. Το οικονομικό αντίτιμο είναι υψηλό και επικερδές, ειδικά δε σε περίοδο κρίσης και αναδουλειάς. Οι συμβάσεις που υπεγράφησαν είναι 5μηνης διάρκειας με δικαίωμα δίμηνης παράτασης. Όποιος πραγματικά επεδίωκε να ενημερωθεί και να “προετοιμασθεί” για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν εύκολο να το πράξει. Αν δεν το έκανε έχει ακέραια την ευθύνη των πράξεων του.
2. Ο ΔΟΜ δεν είναι κάποιος μυστικός υπερεθνικός οργανισμός
Διαθέτει γραφεία σε 5 πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο) και συνεργάζεται – εποπτεύεται από το Υπουργείο Μετανάστευσης. Διαχειρίζεται πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ, όχι κάτω από τις καλύτερες συνθήκες διαφάνειας. Μόνο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο αφορά ξενοδοχεία και διαμερίσματα, έχει ήδη διαθέσει μέχρι σήμερα περίπου 6 εκατ. €. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο συνολικός προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος μπορεί να φθάσει τα 60 εκατ. €.
3. Το πρόβλημα δεν είναι και σύντομα δεν θα είναι μόνο του Μεσολογγίου
Είναι γνωστό πως στα πλαίσια της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, το υπουργείο και η Ε.Ε. επιδιώκουν να μεταφέρουν άμεσα περισσότερους από 15.000 πρόσφυγες - μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας. Αύριο ίσως περισσότερους, ανάλογα με τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία. Τα 28 κέντρα φιλοξενίας – στρατόπεδα είναι γεμάτα. Χρήμα υπάρχει άφθονο - πάνω από 1,6 δις € δόθηκε από την Ε.Ε. στην Ελλάδα μέχρι σήμερα – και η μέθοδος βρέθηκε από την Ε.Ε. Τροφοδοτούμε με άφθονο χρήμα την καταρρέουσα αγορά. Όχι μόνο ξενοδόχους αλλά και όσους διαθέτουν διαμερίσματα προς εκμίσθωση. Το χρήμα “κλείνει” εύκολα αυτιά και μάτια. Σε λίγο καιρό και στα πλαίσια της εφαρμογής αυτής της πολιτικής, η αντίθεση δεν θα είναι “αλληλεγγύη ή ξενοφοβία” αλλά “ποιοί κονομάνε και ποιοί όχι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες”. Τότε, το ανάθεμα που τόσο εύκολα σήμερα ρίχνεται σ' ένα επιχειρηματία θα μετατραπεί σε τοπική κοινωνική αντιπαλότητα.
4. Τι κάνουμε από εδώ και πέρα;
(Α) Για τους 180 πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην πόλη μας λιγοστά πράγματα μπορούν να γίνουν “κατόπιν εορτής”. Να επικεντρώσουμε στον τομέα της ασφάλειας, τόσο της δικής τους όσο και των κατοίκων της πόλης. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθούν ακραίες ενέργειες και συμπεριφορές. Οι μόνοι που δεν φταίνε για την παρουσία τους εδώ είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες, οι οποίοι δεν επιδιώκουν να μείνουν στη χώρα μας, παραμένουν εγκλωβισμένοι και δυστυχώς δεν τους επιτρέπεται να φύγουν προς τον ευρωπαϊκό χώρο.
(Β) Πρέπει να υπάρξει άμεση πολιτική αντιμετώπιση σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταφοράς προσφύγων. Υπάρχουν θεσμικά όργανα (ΠΕΔ, Περιφέρεια και άλλοι φορείς), τα οποία οφείλουν να απαιτήσουν από το υπουργείο Μετανάστευσης να μας γνωστοποιήσει και να συζητήσει μαζί μας το σχεδιασμό του για τη Δυτική Ελλάδα.
(Γ) Η λύση γι' αυτούς τους δύσμοιρους ανθρώπους δεν είναι “ούτε το κολαστήριο της Μόρια ούτε το χρήμα στην αγορά και η ανεξέλεγκτη διάθεση τους” για όσο καιρό παραμείνουν στη χώρα μας. Η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί όνειδος για όλους μας και πρέπει άμεσα να βελτιωθεί. Σε συντονισμό με το υπουργείο να σχεδιαστεί στα πλαίσια της αποσυμφόρησης των νησιών, πόσοι πρόσφυγες ισοδύναμα αναλογούν σε κάθε διοικητική περιφέρεια και επομένως και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε ποιές περιοχές αυτής, σε ποιές δομές φιλοξενίας, κάτω από ποιές συνθήκες. Μακριά από εμάς η αντίληψη “να καεί το σπίτι του γείτονα, αρκεί να γλυτώσει το δικό μας”, καθώς και εκείνη που θεωρεί πως “βρήκαμε παπά να θάψουμε και ζωντανούς”.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 1: Στη διάρκεια της συζήτησης κατέστη φανερό πως αρμόδιοι κρατικοί φορείς (Αστυνομία, Πυροσβεστική), είχαν εγκαίρως ενημερωθεί για την έλευση των 180 προσφύγων στην πόλη. Στο ζήτημα του αν και γιατί δεν ενημερώθηκε ο δήμος Μεσολογγίου, οφείλουν άλλοι να δώσουν αξιόπιστες απαντήσεις.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 2: Σεβόμενος τη σοβαρότητα του θέματος και τους συγκεντρωμένους συμπολίτες, απέφυγα να απαντήσω σε μια ακόμη συκοφαντική ύβρη του κ. Καραπάνου. Στην ομιλία του συγκεκριμένα ανέφερε: “ Τα θέματα δεν λύνονται με απεργία πείνας που τρώγανε αυγοτάραχα...ούτε με κάλεσμα να πάρουμε τα όπλα και να πάμε στο ξενοδοχείο για το ΤΕΙ ...”. Προς το παρόν αρκεί μόνο τούτο:
“Αρχή άνδρα δείκνυσι ”!


Κατσούλης Παναγιώτης – Καρατσόλης Παντελής

Δημοτικοί Σύμβουλοι

Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου