Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Γιατί λέμε όχι στις ανεμογεννήτριες

Τον τελευταίο καιρό, οι τοπικές κοινωνίες, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι ορειβατικοί σύλλογοι, τοπικοί φορείς και συλλογικότητες σε όλη  τη χώρα, έχουν ξεσηκωθεί κατά των ανεμογεννητριών, με το σύνθημα «Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά» και οι κάτοικοι σε ορισμένες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με τη βία.

Τα αιολικά πάρκα που θεωρητικά είναι μια μορφή ανανεώσιμης ενέργειας, δυστυχώς έχουν πολύ βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα όταν αυτές εγκαθίστανται σε περιοχές Natura, οι δε επιπτώσεις στον δήμο μας, θα είναι άμεσες και τραγικές. Το υπουργείο περιβάλλοντος αντί να αφουγκραστεί την λαϊκή οργή, προτιμά την βίαιη καταστολή και  απλοποιεί τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

 Οι κάτοικοι αντιδρούν, για την επίδραση των ανεμογεννητριών στο φυσικό περιβάλλον, στη βιοποικιλότητα, για την ζημιά που υφίστανται τα δάση, και για την βάναυση αλλοίωση του τοπίου, που αποτελεί για τους κατοίκους, συστατικό στοιχείο της ταυτότητας της τοπικής τους κοινωνίας.

Η ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου έγινε με ταχύτατες διαδικασίες, εν μέσω πανδημίας, χωρίς δημόσια διαβούλευση και χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη της  επιστημονικής κοινότητας που διακηρύσσει ότι, το όφελος είναι μικρό και η καταστροφή μεγάλη. Έτσι χωρίς κανείς να το καταλάβει, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας  δέσμευσε  το 80 % των κορυφογραμμών της Πίνδου, για τη δημιουργία βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων, χάριν των οποίων πρόκειται να ανοιχθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων, να ριχθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντο, να στηθούν μεταλλικά τέρατα, βιομηχανικές τουρμπίνες που θα ξεπερνούν τα 105 μέτρα. Θα δημιουργηθούν πολλοί νέοι υποσταθμοί και θα απλωθούν δεκάδες χιλιόμετρα πυλώνων υψηλής τάσης.

Οι  επενδυτές, δείχνουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον  για τις περιοχές Natura, που βρίσκονται συνήθως κοντά σε κατοικημένες περιοχές και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση, ώστε να μειώνεται το ενεργειακό κόστος μεταφοράς και να μην υπάρχουν σημαντικές απώλειες που θα ακυρώνουν την προσπάθεια. Έτσι στο άμεσο μέλλον προγραμματίζεται να εγκατασταθούν επιπλέον 5.514 ανεμογεννήτριες, σε περιοχές Natura, συνολικής ισχύος 15.265 MW.

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Green Planet «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη, ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλεύονται τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής:

  • Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
  • Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας.
  • Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.
  • Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων και από την ανεξέλεγκτη ρίψη των μπαζών επιτείνοντας την καταστροφή.
  • Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν μόνο τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας, που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια και όχι την κοινωνία.
  • Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.
  • Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.
  • Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.
  • Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.
  • Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι ανεμογεννήτριες που ήδη βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, εκτός περιοχών Natura, επαρκούν για να υπερκαλυφθεί κατά δύο έως τρεις φορές ο εθνικός στόχος για το 2030, άρα προς τι αυτή η ανεξέλεγκτη αδειοδότηση με διαδικασίες fast track, σε σημείο που αυτή τη στιγμή να εκκρεμεί η αδειοδότηση για επιπλέον 5.514 ανεμογεννήτριες μέσα σε περιοχές Natura.

Στη Γερμανία οι πωλήσεις ανεμογεννητριών έχουν πέσει κατά 80%, αφενός γιατί οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν σφοδρά, βλέποντας να υποβαθμίζεται το φυσικό τους περιβάλλον και αφετέρου γιατί  έχουν πολύ μικρή δυνατότητα παραγωγής, 5.000 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία παράγουν μόλις το 1% του ρεύματος.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας καταργεί από το 2021 τις επιδοτήσεις για ανεμογεννήτριες.

Οι Πολωνοί βάζουν εμπόδια στην ασύστολη ανάπτυξη αιολικών πάρκων με νομοσχέδιο που προβλέπει ότι οι ανεμογεννήτριες θα σταματήσουν να τοποθετούνται σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από άλλα κτίρια ή δάση.

Οι Κροάτες, πριν δώσουν οποιαδήποτε άδεια για τη κατασκευή αιολικών πάρκων, ζητούν σύμφωνα με νόμο που πέρασαν στη βουλή, τη γνώμη των περιβαλλοντικών οργανώσεων οι οποίες δρουν στην εν λόγω περιοχή.

Ενώ λοιπόν στην Ευρώπη άρχισε το ξήλωμα των ανεμογεννητριών οι μεγάλες Ευρωπαϊκές βιομηχανίες παραγωγής τους, προσπαθούν με κίνητρο τις επιδοτήσεις να μας φορτώσουν αυτά που δεν θέλουν οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, καταστρέφοντας το περιβάλλον μας.

Και τέλος στις  ΗΠΑ, μετά από 25 χρόνια και αφού οι ανεμογεννήτριες ολοκλήρωσαν τον κύκλο της ζωής τους, οι κατά τόπους αρχές ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν τα μεταλλικά κουφάρια που σκουριάζουν στις βουνοκορφές τους, καθώς η αποκαθήλωσή τους είναι εξαιρετικά δαπανηρή και κανείς δεν θέλει να αναλάβει αυτό το κόστος.

 

Π. Σκαρμούτσος

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

«Συμμαχία για το μέλλον»