Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Οι μονάδες καύσης βιορευστών προχωρούν, Κυβέρνηση-αποκεντρωμένη- φορείς σιωπούν


Η απόλυτη σιωπή για το θέμα των εργοστασίων καύσης βιορευστών απλώνεται πάνω από την πόλη μας. Δήμος και δημοτικοί άρχοντες σιωπούν. Η Αιρετή Περιφέρεια το ίδιο. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κρύβεται πίσω από ευτελείς δικαιολογίες. Κυβέρνηση και τοπικοί εκπρόσωποί της νίπτουν τας χείρας τους ενώ, η κοινωνία της πόλης, καθησυχασμένη από τους πανηγυρισμούς του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ για το «κλείσιμο των εργοστασίων με εντολή Φάμελλου», που δεν έγινε ποτέ, θεωρεί το θέμα λήξαν.

Τα πράγματα όμως σήμερα δεν είναι καθόλου έτσι. Από την αρχή αυτής της ιστορίας έχουμε σαν ομάδα εκφράσει τον φόβο ότι οι 4 μονάδες που κατασκευάζονται στην περιοχή μας θα είναι η αρχή μιας χιονοστιβάδας αδειοδοτήσεων και εργοστασίων που θα ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια μετά τη βροχή. Φαίνεται ότι οι φόβοι μας αυτοί δυστυχώς επαληθεύονται, με το χτίσιμο ενός νέου εργοστασίου κυριολεκτικά δίπλα στα σπίτια του χωριού Καλαβρούζα.


Η ευρύτερη περιοχή μας κινδυνεύει να μετατραπεί σε βιομηχανικό πεδίο τέτοιων μονάδων, τα κέρδη των οποίων, προερχόμενα από τους λογαριασμούς ρεύματος όλων μας, θα καταλήγουν στις τσέπες των «επενδυτών», ενώ η ζημιά (στο περιβάλλον, στην υγεία, στην οικονομία) θα φορτώνεται σε όλους τους υπόλοιπους. Στην περίπτωση δε της Καλαβρούζας, ακριβώς επειδή οι εκεί φορείς και κάτοικοι κινητοποιήθηκαν άμεσα και αντέδρασαν, τα ζητήματα τέθηκαν πλέον καθαρά, με τους «επενδυτές» (κάποιοι εκ των οποίων «επένδυσαν» και στις 4 μονάδες στην περιοχή του Ευηνοχωρίου) να παραδέχονται ανοιχτά ότι οι περιβόητες θέσεις εργασίας είναι πρακτικά μηδενικές (2 άτομα για ένα εργοστάσιο!), ενώ τα βιορευστά που θα καίγονται θα είναι αποκλειστικά εισαγόμενα. Είναι δεδομένο ότι η περιοχή μας «πρωτοπορεί», καθώς από εδώ φαίνεται να εξαπλώνεται ένα μαύρο κύμα μονάδων βιορευστών που προσπαθεί να καλύψει την χώρα και τον νομό μας.

Παρόλα αυτά στην περιοχή μας όλοι σιωπούν και όλοι παίζουν ένα παιχνίδι αποποίησης ευθυνών. Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου μετά από πιέσεις πήρε δύο ομόφωνες αποφάσεις εναντίωσης στην κατασκευή των μονάδων ενώ οργάνωσε και μια διαμαρτυρία στις μονάδες. Από τότε φαίνεται ότι θεώρησε ότι έκανε το καθήκον του, και αδιαφορεί πλήρως για το θέμα. Η Αιρετή Περιφέρεια κράτησε ακόμα χειρότερη στάση, καθώς η μόνη φορά που καταδέχτηκε να ασχοληθεί με το ζήτημα ήταν όταν την περιοχή επισκέφθηκε η Ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, όπου φυσικά ο κ. Μπαλαμπάνης και η κ. Σταρακά έσπευσαν να δώσουν υποσχέσεις συμπαράστασης μπροστά στα φλάς των φωτογραφικών μηχανών. Μετά, ούτε φωνή ούτε ακρόαση, δεν μας είδαν, δεν μας ξέρουν… 

Η μεγάλη παράσταση όμως παίζεται μεταξύ Υπουργείου Περιβάλλοντος και Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δύο θεσμών δηλαδή που παίζουν την κολοκυθιά, ελπίζοντας να μπερδέψουν, να αποπροσανατολίσουν και τελικά να κάμψουν τις αντιδράσεις στην περιοχή. Ο Υπουργός Φάμελλος αποστέλλει «αίτημα» στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στο οποίο ζητά από τον Συντονιστή να προχωρήσει σε ανάκληση-ακύρωση των αδειών κατασκευής των μονάδων. Το αίτημα αυτό γίνεται σημαία από τους τοπικούς υποστηρικτές της κυβέρνησης, οι οποίοι σπεύδουν να διαδώσουν ότι οι μονάδες σταματούν με εντολή Φάμελλου, καθησυχάζοντας έτσι μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που έδειχνε ενδιαφέρον για το ζήτημα. Στη συνέχεια, η Αποκεντρωμένη απαντά ότι το εν λόγω αίτημα δεν είναι εντολή του Υπουργού και ότι η ίδια, σαν αυτόνομη αρχή, δεν είναι υποχρεωμένη να συνταχθεί με τη γνώμη του Φάμελλου. Ταυτόχρονα ισχυρίζεται ότι περιμένει «να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια εκκρεμοδικία κατά των εταιρειών», ενώ “πάιζει” ξεκάθαρα ένα παιχνίδι καθυστερήσεων, καθώς γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμία είδους εκκρεμοδικία για τη συγκεκριμένη περίπτωση. 

Τέλος, οφείλουμε να αναφερθούμε με μεγάλη μας λύπη στην αδράνεια τοπικών συλλόγων, επαγγελματικών και πολιτιστικών. Με την εξαίρεση μιας υπογραφής ή ενός ψηφίσματος, προστίθενται δυστυχώς και αυτοί στη μεγάλη λίστα της αδιαφορίας για το ζήτημα.

Έτσι, το παιχνίδι της αποποίησης των ευθυνών καλά κρατεί, προς όφελος φυσικά των εταιριών. Από την άλλη όμως, αν και σίγουρα πολλοί συμπολίτες μας πίστεψαν το παραμύθι του Υπουργού-προστάτη που επενέβη να διορθώσει τα κακά και να σταματήσει την κατασκευή των μονάδων, οι αντιδράσεις δεν έχουν κοπάσει.

Δηλώνουμε ότι οι προσπάθειες για την αποτροπή μιας καταστροφικής για την περιοχή εξέλιξης συνεχίζονται και καλούμε τους πολίτες να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12/7/2018 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα.

Πρωτοβουλία Πολιτών Λιμνοθάλλαζα

 limnothallaza@gmail.com

https://limnothallaza.wordpress.com
 https://www.facebook.com/limnothallaza/