Κυριακή 21 Απριλίου 2019

193η Επέτειος από την Έξοδο του Μεσολογγίου


Με πατριωτική υπερηφάνεια και εκκλησιαστική κατάνυξη, η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου τίμησε και φέτος την 193η Επέτειο από την Ηρωική Έξοδο της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων.
Το Σάββατο το πρωί, μεταφέρθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος  με λιτανευτική πομπή από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, η Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ.
Το απόγευμα του Σαββάτου τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ και συνχοροστατούντων του Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ και του Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Ακολούθησε η λιτανευτική πομπή, από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό στον Κήπο των Ηρώων, με επικεφαλής την Εικόνα της Εξόδου και τον Σταυρό ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ. Μετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς, ο ιερός κλήρος και οι αρχές του τόπου, μαζί με χιλιάδες μέλη από αντιπροσωπίες πολιτιστικών συλλόγων και φιλαρμονικές από όλη την Ελλάδα, καθώς και τιμητικά αγήματα των τριών Σωμάτων του Ελληνικού Στρατού με τις φιλαρμονικές τους.

Στον Κήπο των Ηρώων, ενώπιον του Τύμβου όπου φυλάσσονται τα οστά των Πεσόντων της Εξόδου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη  δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων, ενώ ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νικόλαο Καραπάνο.
Τέλος σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα έγινε η αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, με τη συμμετοχή των χορωδιών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, του Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου, Μαθητών Σχολείων του Μεσολογγίου και ορχηστρικό σύνολο από μέλη της Δημοτικής Φιλαρμονικής «Χρήστος Καψάλης», υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 193ης Επετείου της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων κορυφώθηκαν την Κυριακή των Βαΐων παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Μετά την επίσημη Δοξολογία για την θυσία των αγωνιστών και προμάχων της Ιεράς Πόλεως πραγματοποιήθηκε η Λιτανευτική Πομπή προς τιμή των Ηρώων Πεσόντων της ιστορικής Εξόδου.
Με τις τιμές του αγήματος της Προεδρικής Φρουράς, του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, αλλά και των τριών Σωμάτων του Ελληνικού μας Στρατού, η Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ μεταφέρθηκαν στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως. 

Στον Τύμβο, όπου φυλάσσονται τα οστά των πεσόντων, τελέσθηκε επιμνημόσυνη  δέηση υπέρ αναπαύσεως «των αειμνήστων αγωνιστών και προμάχων της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου». Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου από τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο, η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως Υπουργό Επικρατείας κ.Χριστόφορο Βερναρδάκη, ενώ η υψίφωνος κα Vivian Douglas απέδωσε το μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι», με τη συνοδεία της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Τιμώμενη Χώρα κατά τον φετινό εορτασμό ήταν η Φινλανδία. Πολυπληθής και ταυτόχρονα εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή τόσο των επισκεπτών που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις, όσο και των μελών των πολιτιστικών συλλόγων, των φιλαρμονικών, αλλά και εκπροσώπων φορέων από το Νομό Αιτωλοακαρνανίας και άλλους Νομούς, που έλαβαν μέρος στην Λιτάνευση.
Αμέσως μετά, στην Πινακοθήκη του Δήμου έγινε η ανακήρυξη  Επιτίμου Δημότη και επίδοση του Χρυσού Μεταλλίου της Πόλεως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το Δήμαρχο Νικόλαο Καραπάνο, ο οποίος τον καλωσόρισε σημειώνοντας κατά την ομιλία του  ο κ. Προκόπιος Παυλόπουλος κατά τα προηγούμενα χρόνια έχει εκφράσει επανειλημμένα την έμπρακτη υποστήριξή του, την συμπαράσταση και το διαρκές ενδιαφέρον του προς την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου.

Μετά την τελετή, ακολούθησε στο Λιμάνι του Μεσολογγίου η επίδειξη μεμονωμένου Αεροσκάφους F16  της Ομάδας Ζεύς, την οποία παρακολούθησαν από κοντά ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος αλλά και πλήθος κόσμου.
Το απόγευμα της Κυριακής, η Ιερά Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ επέστρεψαν με λιτανευτική πομπή στο Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου φυλάσσονται, με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής μπάντας του Μουσικού Ομίλου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Ιωσήφ Ρωγών» και της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αυλιωτών Κερκύρας.