Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Βιορευστά: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Αποκεντρωμένη



Έχουν περάσει πλέον των δύο χρόνων από τότε που στην περιοχή μας «έσκασε» το θέμα της κατασκευής τεσσάρων εργοστασίων καύσης βιορευστών στον κάμπο του Ευηνοχωρίου. Δύο χρόνια συνεχούς αγώνα ενάντια στην περιβαλλοντική (και όχι μόνο) καταστροφή και την αυθαιρεσία των επενδυτών.· Ένας αγώνας διαρκείας που μας έφερε αντιμέτωπους με φορείς, υπηρεσίες και «υπευθύνους». Μια συνεχή πάλη με την αδράνεια, την αδιαφορία και την (συχνά ύποπτη) ατολμία και αναποφασιστικότητα, ακόμα και όταν τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Προσπαθώντας να βγάλουμε άκρη μέσα στο χάος της γραφειοκρατίας και της απόδοσης ευθυνών από τον «Άννα στον Καϊάφα», καταλήξαμε να παρέμβουμε ουσιαστικά στους πάντες, από τις υπηρεσίες του δήμου έως το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Τελικά όμως έγινε φανερό ότι, ο κύριος υπεύθυνος για αυτό που συμβαίνει (και αυτός που έχει την δύναμη να το διορθώσει) είναι μεν η πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και φυσικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προσωποποιημένη στον Συντονιστή της κ. Παπαθεοδώρου.

Για τον λόγο αυτό έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές το γραφείο του εν λόγω κυρίου πιέζοντας τον επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του και να κάνει αυτό που όλοι πλέον παραδέχονται ως σωστό: να ανακαλέσει τις άδειες. Ο κ. Παπαθεοδώρου, πότε προσπαθώντας να μας πείσει ότι η γη δεν γυρίζει και πότε εφευρίσκοντας δικαιολογίες, συνεχώς κωλυσιεργούσε. Το τελευταίο «επιχείρημα» στην φαρέτρα του ήταν το ερώτημα που είχε αποστείλει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ζητώντας να μάθει αν οι τροποποιήσεις στους περιβαλλοντικούς όρους των αδειοδοτήσεων ήταν ή όχι νόμιμες – ένα ερώτημα που στάλθηκε στις 18/6/2018. Με βάση αυτό το έγγραφο, η Αποκεντρωμένη «έπαιζε καθυστερήσεις» ισχυριζόμενη συνεχώς ότι περιμένει τη γνωμοδότηση, χωρίς την οποία δεν μπορεί να κάνει τίποτα, και ας έχουμε σαν ομάδα αποδείξει πολλάκις (και στον ίδιο και δημοσίως) ότι είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος και έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα αλλά και κάθε αιτιολόγηση για να προχωρήσει στην ανάκληση των αδειών.
Τελικά στις 13 Σεπτεμβρίου 2018 (13/9/2018) η Αποκεντρωμένη Διοίκηση παρέλαβε την γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Στα χέρια μας αυτή η γνωμοδότηση (μετά από συνεχόμενα, καθημερινά τηλέφωνα, διαμαρτυρίες, ενοχλήσεις και ερωτήματα) έφτασε στις  19 Μαρτίου 2019 (19/3/2019)! Η απάντηση δε του Νομικού Συμβουλίου είναι αυτό ακριβώς που ισχυριζόμασταν τόσο καιρό: ότι το Νομικό Συμβούλιο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Διοίκηση και η ανάκληση είναι στην ευχέρεια της ίδιας της Αποκεντρωμένης, η οποία (σαν αδειοδοτούσα αρχή) μπορεί να πάρει πίσω τις άδειες και να κλείσει οριστικά το θέμα το οποίο πλέον έχει πάρει κωμικοτραγικές διαστάσεις.
Το μόνο λοιπόν ζήτημα δεν είναι το εάν γίνεται ανάκληση ή το ποιος θα την κάνει ή το με ποια αιτιολογία αυτή θα γίνει: όλα αυτά έχουν λυθεί εδώ και καιρό και πλέον απαντήθηκαν και από το «άλλοθι» για την απραξία της Αποκεντρωμένης, δηλαδή το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Τώρα λοιπόν που ο κόμπος έφτασε στο χτένι, το μόνο πραγματικό ερώτημα είναι το τι προτίθεται να πράξει ο Αποκεντρωμένος: θα αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες που έχει η θέση του και θα πάρει πίσω τις άδειες, όπως άλλωστε του ζητούν όλοι, από τις τοπικές κοινωνίες μέχρι το Υπουργείο, ή θα συνεχίσει να επιμένει και να εφευρίσκει νέους τρόπους καθυστέρησης και απέκδυσης των ευθυνών του; Οφείλει πλέον να δράσει και σε κάθε περίπτωση, οφείλει και να αιτιολογήσει την όποια απόφαση του, ανοιχτά, δημόσια, μπροστά στην τοπική κοινωνία και τους ενδιαφερόμενους κατοίκους.  Τέλος, οφείλει να μας εξηγήσει τι ακριβώς έχει κάνει και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί στο διάστημα μεταξύ 7/9/2018 όταν και έλαβε την γνωμοδότηση έως και σήμερα όπου εδέησε να μας επιτρέψει να την διαβάσουμε και εμείς – όπως επίσης και να εξηγήσει γιατί όλη αυτή η καθυστέρηση τόσων μηνών ώστε να φτάσει το έγγραφο στα χέρια μας.Σε κάθε περίπτωση, το θέμα πρέπει να λήξει τώρα και να λήξει αισίως: η Αποκεντρωμένη οφείλει ΤΩΡΑ να ακυρώσει τις αδειοδοτήσεις.

      Πρωτοβουλία Πολιτών Λιμνοθάλλαζα