Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Ο Αντιπεριφερειάρχης, Φωκίωνας Ζαΐμης, στην 47η Γενική Συνέλευση της CPMR
Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνας Ζαΐμης, συμμετείχε στην 47η Γενική Συνέλευση της CPMR (Διάσκεψη των Νησιωτικών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης) που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 16 έως 18 Οκτωβρίου 2019 στο Παλέρμο της Σικελίας.

Μεταξύ άλλων, τα θέματα που απασχόλησαν τη Γενική Συνέλευση, ήταν το μεταναστευτικό, η διαχείριση των απορριμμάτων, η κλιματική αλλαγή και η κυκλική οικονομία, η αλιεία, όπως και θέματα συνοχής.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης εγκρίθηκε ομόφωνα, ψήφισμα προς τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, σχετικό με το Brexit και το νέο προϋπολογισμό, στο οποίο εκτός των άλλων υπογραμμίζεται ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός φιλόδοξου σχεδιασμού, με βάση τις ανάγκες των κρατών-μελών, αλλά και την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εισφορά 1,3% του ΑΕΠ κάθε χώρας αλλά και δημιουργίας νέων εσόδων.
Ακόμα, καλείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προστατέψει την πολιτική συνοχής, η οποία είναι μία από τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού σχεδίου, ενώ υπογραμμίζεται ότι κάθε καθυστέρηση στον προϋπολογισμό θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα συγχηματοδοτούμενα προγράμματα που διαχειρίζονται οι Περιφέρειες.
Τέλος, καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παραμείνει πιστό στην αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας χωρίς αλλαγές στον σκοπό και τα γεωγραφικά δεδομένα για τα προγράμματα μετά το 2020. Η «πόρτα» συνεργασίας πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για όλες τις Περιφέρειες και μετά το πιθανό Brexit.