Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Ανοιχτή επιστολή για ΤΕΙ Μεσολογγίου

Προς
Αξιότιμο κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΑΘΗΝΑ
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Το 1977 η τότε πολιτική ηγεσία αποφάσισε και ίδρυσε στην Ι.Π. Μεσολογγίου, το πρώτο σε περιφερειακή πόλη Ανώτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΚΑΤΕΕ), το οποίο συμπεριλάμβανε τέσσερις (4) σχολές με εννέα (9) τμήματα.
Με αυτή τη πράξη της, σεβόμενη την ιστορία, τα σύμβολα και τους θεσμούς, τίμησε την πόλη σύμβολο της Ελευθερίας, που με τη θυσία της συνέβαλε καθοριστικά στην απελευθέρωση της πατρίδος μας.
Είχε δε στόχο και όραμα να καταστήσει την πόλη του πνεύματος και της παιδείας, της δικαιοσύνης, του πολιτισμού και της πολίτικής, Κέντρο Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Αυτό το ιστορικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, που αργότερα μετονομάστηκε Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, στα 35 χρόνια λειτουργία του έχει τεράστιο εκπαιδευτικό – ερευνητικό – επιστημονικό και πολιτιστικό έργο και μεγάλη προσφορά στην ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα του αλιευτικού κλάδου, με τους χιλιάδες ιχθυολόγους που αποφοίτησαν από αυτό.
Αυτό το ιστορικό Τ.Ε.Ι. διαθέτει:
-               Μεγάλες οικοπεδικές εκτάσεις, περίπου 1.000 στρεμμάτων.
-               Ιδιωτικές κτιριακές εγκαταστάσεις – πολιτιστικά κέντρα – θέατρα – κλειστά γυμναστήρια κ.λπ.
-               Σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό και σημαντική υλικοτεχνική υποδομή μεγάλης αξίας.
-               Το 2013 στην ετήσια αξιολόγηση από τον παγκόσμιο οργανισμό RANGING WEB OF UNIVERSITIES κατέλαβε την 2η θέση μεταξύ όλων των Τ.Ε.Ι. της χώρας.
Δυστυχώς, το έργο του διακόπηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2014, όταν του αφαίρεσε την αυτονομία, το έκανε παράρτημα του Τ.Ε.Ι. Πάτρας και το υποβάθμισε, αφού έχασε σχολές, εξοπλισμό, φοιτητές και καθηγητές με το μέλλον του να είναι αβέβαιο.
Ό,τι σεβάστηκαν οι κατακτητές στα χρόνια της σκλαβιάς και δεν κατήργησαν τα Ανώτατα Πνευματικά Ιδρύματα που λειτουργούσαν με επιτυχία στο Μεσολόγγι, δυστυχώς, δεν το σεβάστηκε η πολιτεία το 2013.
Και ενώ το αρχικό σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας ήταν το ιδρυόμενο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας να έχει έδρα την Ι.Π. Μεσολογγίου, ισχυροί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες ανέτρεψαν αυτό το σχεδιασμό.
Δυστυχώς επικράτησε η αντίληψη του «Κομματάρχη», επιβλήθηκε η ρουσφετολογική και πελατειακή νοοτροπία που θέλει να επικρατεί το «δίκαιο του ισχυρότερου».
Αυτή η πληγή που είναι κύρια αιτία της σημερινής κατάστασης στη χώρα μας κτύπησε το ιστορικό Τ.Ε.Ι. της πόλης μας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι το μόνο Τ.Ε.Ι. που σχεδόν καταργήθηκε, ενώ άλλα νεότερα Τ.Ε.Ι. χωρίς ιστορία – υποδομές και σημαντικό εκπαιδευτικό έργο διατηρήθηκαν και ενισχύθηκαν.
Κύριε Υπουργέ,
Στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλετε ώστε να αλλάξουν προηγούμενες κατεστημένες αντιλήψεις και πελατειακές νοοτροπίες και να αποκατασταθούν αδικίες,
Παρακαλούμε και Ζητούμε
την αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας και να ξαναλειτουργήσει ΑΥΤΟΝΟΜΑ το παλαιότερο και πιο οργανωμένο ΤΕΙ της χώρας στις σύγχρονες και μεγάλες εγκαταστάσεις του ώστε να συνεχίσει το σημαντικό επιστημονικό – εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του και την προσφορά του στην παραγωγική διαδικασία της πατρίδας μας αλλά και της περιοχής μας.
Πιστεύουμε ότι έφθασε η ώρα να ξεριζωθούν παλιές καθεστωτικές νοοτροπίες και να αισθανθούμε όλοι οι Έλληνες ότι κυριαρχεί η αξιοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, ο σεβασμός στις αξίες, την ιστορία, τα σύμβολα και στους θεσμούς.
Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι δεν θα υπάρξει καμία οικονομική επιβάρυνση αφού τα ιδιόκτητα κτίρια και οι σύγχρονες υποδομές είναι έτοιμες και περιμένουν.
Όσον αφορά τη διαμονή των φοιτητών αυτή είναι ιδανική αφού διαμένουν στην πόλη της Ιστορίας, του Πολιτισμού και εμπνέονται από τα ιδανικά της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η πόλη μας δε έχει ένα μοναδικό περιβάλλον. Πρέπει να τονιστεί ακόμη ότι το κόστος ζωής είναι πολύ χαμηλό αφού έχουν κατασκευασθεί χιλιάδες σύγχρονες κατοικίες με πολύ χαμηλά μισθώματα.  
Με την ελπίδα ότι θα εξετάσετε θετικά το δίκαιο αίτημά μας
Σας ευχαριστούμε
Και ευχόμαστε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας.    

Συντονιστική Επιτροπή αυτονόμησης Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου
Κάτοικοι Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου
Υπογραφές
Λάμπρος Φλώρος
Σταμάτης Κατσαβός
Σωκράτης Στέλιος
Γιώργος Κουτσοσπύρος

Επισυνάπτουμε αντιπροσωπευτι­κές καταστάσεις με υπογραφές 6.740 κατοίκων εκπροσώπων οικογενειών, η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται…