Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Η «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΩΝ «ΦΙΛΩΝ» ΤΗΣ


Κατά το προηγούμενο τετράμηνο (Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος - Απρίλιος   2017) η «Διέξοδος», με μεγάλη χαρά και  συγκίνηση,   δέχθηκε για την υποστήριξη των σκοπών της  ιδιαίτερες χειρονομίες αγάπης.

Χειρονομίες από φίλους  που, όπως και στο παρελθόν, έγιναν αθόρυβα,  απλόχερα και χωρίς σκοπιμότητες προκειμένου να στηρίξουν την ποικιλότροπη δραστηριότητα του Κοινωφελούς Πολιτιστικού της Οργανισμού.
Πρόκειται για τις χρηματικές δωρεές  της κυρίας Όλγας Γιωτοπούλου – Σακελλαρίου (Αθήνα), του κ. Χρήστου Διαμαντόπουλου (Μεσολόγγι), του κ. Γιώργου Κοκοσούλα (Μεσολόγγι), της κυρίας Βάσως Μπίσσα – Σταφυλάκη (Μεσολόγγι), της οικογένειας κ. Συμεώνος Πατσούρα (Θεσσαλονίκη) και της κυρίας Μάρως Ρέππα (Ναύπακτος),
Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα η «Διέξοδος» δέχθηκε δωρεές έργων τέχνης & κειμηλίων τα οποία, μαζί με τα δικά της αποκτήματα, ενίσχυσαν  τις μουσειακές της συλλογές.
Συγκεκριμένα οι συλλογές του  Ιστορικού της Μουσείου εμπλουτίστηκαν από τις δωρεές του κ Δημήτρη Δημητρόπουλου (Μεσολόγγι) ο οποίος εμπλούτισε την συλλογή αλατιερών, του κ. Σωτήρη Ζαφειρομήτσου (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε μία άγκυρα από ναυάγιο του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, του κ. Γιώργου Καλογεράκη (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε μία  ηλεκτρική  και μία χειροκίνητη γραφομηχανή, του κ.  Βασίλη Κλουτσινιώτη (Αθήνα) ο οποίος δώρισε  σειρά  ορειχάλκινων μικρών γλυπτών με  ανάγλυφη παράσταση χελώνας, του κ. Φώτη Παπαγεωργίου (Αθήνα) ο οποίος δώρισε ένα χαρακτικό του 1690 του P.Cosmografo Coronelli με την πρώτη πλήρη καταγραφή του Αμβρακικού Κόλπου και ένα του 1835 με απεικόνιση της σκηνής  σύναξης  Μεσολογγιτών στις 3 Απριλίου 1826, του κ. Νίκου Κοτζιαμάνη (Κύπρος) ο οποίος δώρισε ένα ορυχάλκινο γλυπτό με την προτομή του Λόρδου Βύρωνος, της κυρίας Ελένης Πριοβόλου (Αθήνα) η οποία δώρισε το  μετάλλιο της Ελληνικής Κυβερνήσεως του 1912 προς τον Παύλο Κουντουριώτη,
Η Πολιτιστική Βιβλιοθήκη της «Διεξόδου»  εμπλουτίστηκε με δωρεές βιβλίων που σχετίζονται με το Μεσολόγγι καθώς και βιβλίων Τέχνης εκ μέρους  της Ιστορικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Αγρινίου και των  κ.κ. Γιώργου Παν. Αλεξανδράτου (Αθήνα), Μιχάλη Κοτίνη (Αθήνα), Σπύρου Κυπριώτη (Αθήνα),  Σπύρου Μαρκογιάννη (Θεσσαλονίκη), Παντελή Μπουκάλα (Αθήνα), Κώστα Πατρώνη (Αγρίνιο), Γιάννη Πικραμένου (Πάτρα), Γεωργίου Πολυκράτη (Αθήνα), Ελένης Πριοβόλου (Αθήνα), Νώντα Ρεντζή (Αθήνα),  Γιάννη Ρηγόπουλου (Αθήνα),  Σπύρου Σακαλή (Αθήνα), Αστερίας Σαμουελιάν (Αθήνα), Ανδρέα Τσιλίρα (Πάτρα), Γεωργίου Φωτεινού (Μεσολόγγι) και Ιωάννου Χουλιαρά (Ηγουμενίτσα).
Τα Πολιτιστικά Αρχεία εμπλουτίστηκαν  με  δωρεές   του κ. Σπύρου Κυπριώτη (Αθήνα) ο οποίος δώρισε 120 επιστολές σε φωτογραφική αναπαραγωγή υπογεγραμμένες από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο της περιόδου 1824 – 1825,  του κ. Σπύρου Σακαλή (Αθήνα) ο οποίος δώρισε μελέτη που σχετίζεται  την πρόταση κατασκευής του λιμανιού  στην Τουρλίδα 1887-1902 αλλά  και ακολούθως στην υπάρχουσα σήμερα θέση καθώς και μελέτη του 1892 για την ύδρευση της Πόλης  και των κυριών  Ντιάνας Γιωτοπούλου (Μεσολόγγι), Λένας Κολόμπα – Κρασακοπούλου (Μεσολόγγι) και Μαίρης Λύτρα – Νικάκη (Μεσολόγγι) οι οποίες δώρισαν  άλμπουμ  και μεμονωμένες παλαιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες.                                                                                                                                                                                                
Τέλος, εκτός από την μόνιμη υποστήριξη του «ΚΟΡΔΟΣΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ», ανανέωσαν την εθελοντική χορηγική τους συνδρομή τα αρωγά μέλη της «Διεξόδου» κ.κ. Βασίλειος Αθανασίου (Αθήνα),  Έλενα Σπίνουλα – Ζαβιτσανάκη (Μεσολόγγι), Φανή Κασόλα – Καββαδά (Αθήνα), Γιώργος Κοκοσούλας (Μεσολόγγι), Βάσω Μπίσσα – Σταφυλάκη (Μεσολόγγι), Έφη Μπίσσα – Μοντσενίγου (Αθήνα), Κική Νικάκη (Μεσολόγγι), Κώστας Νικάκης (Μεσολόγγι),  Ανδρέας Νικολοβγένης (Αθήνα), Αφροδίτη Ντίνια (Μεσολόγγι), Χριστιάννα Ξουρή (Αθήνα), Ζωή Τερζοπούλου - Παπασάικα (Μεσολόγγι), Τζίλντα Ρήγα (Αθήνα), Κασσιανή Τζοβάρα – Γρίβα (Μεσολόγγι), Γιώργος Ρουχωτάς (Αθήνα), ενώ δωρεάν υπηρεσίες και υλικά προσέφεραν το Λογιστικό Γραφείο ΚΩΝ/ΝΟΥ ΝΟΥΛΑ και οι κ.κ  Ανδρέας Διαμαντόπουλος (Μεσολόγγι), Νίκος & Χρήστος  Κουφός (Μεσολόγγι), ΛΙΑΝΟΣ SECYRITY (Μεσολόγγι),  Θεόδωρος  Μυλωνάς (Μεσολόγγι) και Παναγιώτης Τραγουλιάς (Μεσολόγγι),
Από τον ιδρυτή και τους συνεργάτες της  «Διεξόδου» εκφράζονται, για πολλοστή φορά,  άπειρες και εκ βαθέων  ευχαριστίες προς όλους  τους προαναφερθέντες δωρητές και υποστηρικτές  γιατί είναι οι άνθρωποι που, χωρίς να τους ζητηθεί και  χωρίς την οποιαδήποτε  ιδιοτέλεια,  στηρίζουν  την αδιάκοπη καθημερινή επί 18ετία εύρυθμη λειτουργία του Ιστορικού Μουσείου και της Πολιτιστικής της Βιβλιοθήκης.