Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Σκέψεις...

 γράφει η Ναταλί Φουντουκάκη


Καμιά φορά οι σκέψεις δε θέλουν να μπουν σε σειρά...ίπτανται  και διαφεύγουν. Παίζουν παιχνίδια μια με τον ουρανό, μια με το φλοίσβο της θάλασσας. Κρύβονται μέσα στις φωνές των τζιτζικιών και εξατμίζονται από τις καυτές ακτίνες του καλοκαιριάτικου ήλιου. Όταν αντιληφθείς αυτό το άναρχο κυνηγητό, είναι μάλλον ώρα να τις αφήσεις ελεύθερες, φευγάτες, να κάνεις ένα διάλειμμα, να μη σκέφτεσαι τίποτα! Όχι ότι είναι εύκολο, αλλά έτσι όπως επαναστατούν και δε λένε να πειθαρχήσουν, δε βγάζουν νόημα κι έτσι, είναι προτιμότερο να τις αποδεσμεύσεις, να καθαρίσεις το μυαλό σου.
Αυτή η διαδικασία, η αποχή από τις σκέψεις, μοιάζει με ένα είδος εξαγνισμού, όπου τίποτα δε μπορεί να διαταράξει την εσωτερική ηρεμία, την ευδαιμονική χαλάρωση. Αλλά για να φτάσεις εκεί, χρειάζεται να προσπεράσεις το ενοχικό σύνδρομο της απραξίας και να συντονίσεις την ενέργειά σου με εκείνη της φύσης και των στοιχείων της. Χτίσε κάστρα στην άμμο, περπάτα σε μυρωδάτα βουνίσια μονοπάτια, «ταξίδεψε» στο γεμάτο άστρα νυχτερινό ουρανό, νανουρίσου ακούγοντας το ρυθμικό παφλασμό του νερού ή το μυστηριακό θρόισμα των δέντρων. Αφέσου  στη μαγεία ενός καλοκαιρινού ποιήματος...

« Ο Αύγουστος ελούζονταν μες την αστροφεγγιά
   κι από τα γένια του έσταζαν άστρα και γιασεμιά

   Αύγουστε μήνα και Θεέ σε σένανε ορκιζόμαστε
   πάλι του χρόνου να μας βρεις στο βράχο να φιλιόμαστε

   Απ’ την Παρθένο στον Σκορπιό χρυσή κλωστή να ράψουμε
   κι έναν θαλασσινό σταυρό στη χάρη σου ν’ ανάψουμε

   Ο Αύγουστος ελούζονταν μες την αστροφεγγιά
   κι από τα γένια του έσταζαν άστρα και γιασεμιά.»  Οδυσσέας Ελύτης


Γιόρτασε όλες σου τις αισθήσεις, αφουγκράσου λέξεις και καινούργιες ιδέες, που θα  αναδυθούν από τα χρώματα και τα αρώματα που θα συναντήσεις, γίνε ο ποιητής του δικού σου, υπέροχου καλοκαιριού!