Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Μία συνολική άποψη για το ζήτημα των εργοστασίων Βιορευστών



Στα τέλη του Φεβρουαρίου εμφανίστηκε στην τοπική επικαιρότητα το θέμα της δημιουργίας τεσσάρων (4) μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά στον κάμπο του Ευηνοχωρίου. Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς κανείς μέχρι τότε δεν είχε ακούσει τίποτα απολύτως για το συγκεκριμένο θέμα. Από τότε, ξεκινήσαμε μια εντατική έρευνα για να μάθουμε το τι ακριβώς συμβαίνει, τι είναι αυτά τα εργοστάσια που θα φτιαχτούν, ποιες οι επιπτώσεις τους κτλ. Οργανώθηκαν συζητήσεις και ενημερώσεις ενώ διαβάσαμε όλες τις μελέτες για το συγκεκριμένο θέμα. Μέσα από όλη αυτή την έρευνα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η δημιουργία αυτών των μονάδων θα είναι καταστροφική για την περιοχή μας. Τα βασικά μας επιχειρήματα είναι τα εξής:


1ον) Προστατευόμενη περιοχή

Οι τοποθεσίες που θα δημιουργηθούν οι μονάδες βρίσκονται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας που είναι, όπως όλοι γνωρίζουμε, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και προστατευόμενο οικοσύστημα με τεράστια περιβαλλοντική αλλά και οικονομική σημασία.  Κάποιες από τις υπό κατασκευή μονάδες βρίσκονται μόλις 500 μέτρα από την λιμνοθάλασσα, ενώ περιβάλλονται όλες από γη με καλλιέργειες ή κτηνοτροφία. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι οι καύσεις βιοαερίων ή τηγανελαίων δεν συνάδουν με την ανάγκη προστασίας της περιοχής.

2ον) Τοποθεσία

Η αρχική μελέτη που εγκρίθηκε προέβλεπε την δημιουργία μονάδων που θα λειτουργούσαν με βιομάζα, η πρώτη ύλη της οποίας θα ήταν τα παράγωγα των πυρηνουργείων και γενικά των αγροτικών εργασιών της περιοχής. Μετά την έγκριση αυτού του σχεδίου, οι μελέτες τροποποιήθηκαν τρείς (3) φορές και τελικά καταλήξαμε στις μονάδες με βιορευστά. Η πρώτη ύλη (βιορευστά) για τα εργοστάσια αυτά θα έρχεται από αλλού (κυρίως από το εξωτερικό) με φορτηγά και θα καίγονται με άγνωστες (αφού δεν συμπεριλαμβάνονται στις μελέτες) επιπτώσεις στο περιβάλλον, την τοπική οικονομία αλλά και τις ζωές των κατοίκων σε ολόκληρη την περιοχή.

3ον) Αδειοδότηση

Οι μελέτες που έχουν κατατεθεί δεν παραθέτουν επαρκώς (ως οφείλουν από τον νόμο) εναλλακτικές τοποθεσίες, σχεδιασμούς, παραγωγική διαδικασία κτλ. Φαίνεται επίσης ότι οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του νόμου, δεν φαίνεται να εκτιμούν την συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή και φαίνεται να μην έχει γίνει σοβαρή αξιολόγηση τους από τα αρμόδια όργανα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι αναφέρονται στην περιοχή ως ορεινό-μειονεκτικό όγκο (!), χωρίς επιβάρυνση από άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις (!) (ξεχνώντας όπως φαίνεται υπάρχουσες βιομηχανίες και ελαιοτριβεία), ενώ η μόνη όχληση όπως αναφέρουν είναι το οδικό δίκτυο Ναυπάκτου-Λιδορικίου και Άμφισσας-Λιδορικίου (!), κάτι που μάλλον δείχνει ότι δεν ξέρουν που είναι ο κάμπος του Ευηνοχωρίου.

4ον) Τοπική οικονομία και ανάπτυξη

Τον τελευταίο καιρό ακούμε ολοένα και περισσότερο για ανάπτυξη μέσω οικοτουρισμού, τοπικών προϊόντων, υπηρεσιών, κουλτούρας, άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και ανάδειξης της μοναδικής ομορφιάς της περιοχής. Όλα αυτά δεν συμβαδίζουν με μονάδες καύσης στον κάμπο. Δεδομένου ότι υπάρχει έντονη φημολογία για την δημιουργία κι άλλων μονάδων, θεωρούμε ότι εάν επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην γεωργία αλλά και στα σχέδια ανάπτυξης της περιοχής. Για άλλη μια φορά φαίνεται πόσο απαραίτητος είναι ο σχεδιασμός για το μέλλον και τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη του. Να σημειωθεί επίσης ότι τα εργοστάσια αυτά θεωρούνται Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο σημαίνει ότι η παραγόμενη ενέργεια αγοράζεται ακριβά από την ΔΕΗ και πληρώνεται από όλους μας στους λογαριασμούς (ΕΤΜΕΑΡ). Τέλος, τα εργοστάσια αυτά είναι πλήρως αυτοματοποιημένα, με αποτέλεσμα οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες.

5ον) Κατάτμιση

Η συνολική επένδυση είναι «σπασμένη» σε 4 μονάδες. Οι επενδυτές υποστηρίζουν στην μελέτη ότι η δημιουργία 4 μονάδων θα μειώσει τα κόστη συντήρησης και αγοράς εξοπλισμού, κάτι που είναι εμφανώς αντίθετο με την κοινή λογική. Οι πραγματικοί λόγοι φαίνεται να είναι τελείως διαφορετικοί: καθώς η κάθε μια από τις μονάδες θα έχει παραγωγή μικρότερη του 1MW, από την μια απαλλάσσονται από την ανάγκη συγκεκριμένων αδειών (πχ άδειες εγκατάστασης, άδεια λειτουργίας από την ΡΑΕ) ενώ από την άλλη θα «επιδοτούνται» ουσιαστικά από τον ΑΔΜΗΕ, ως Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας! Κοινώς, παρά τις υποσχέσεις για φτηνό ρεύμα, τα κόστη θα φορτωθούν για άλλη μια φορά στον καταναλωτή.
Συνολικά πρόκειται για μια υπόθεση η οποία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή μας, όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην οικονομία, την καθημερινότητα κτλ. Ταυτόχρονα, μαθαίνουμε ότι ήδη ετοιμάζονται αρκετές τέτοιες μονάδες σε άλλα σημεία της περιοχής μας (Σταμνά, Κεφαλόβρυσο) ενώ φαίνεται ότι πολύ σύντομα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις με υδροηλεκτρικά φράγματα να κατασκευάζονται σε Εύηνο και Αχελώο ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή.  Οφείλουμε όλοι να είμαστε ενημερωμένοι και ενεργοί πάνω σε αυτά τα ζητήματα· είμαστε εξάλλου οι μόνοι που μπορούμε να αναλάβουμε δράση προστασίας της περιοχής.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ
ΚΑΜΙΑ ΚΑΥΣΗ ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Πρωτοβουλία Πολιτών Λιμνοθάλλαζα