Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

«Ο ποιητής Μίνως Ζώτος (1905-1932) από το Νεοχώρι Μεσολογγίου». Εκδήλωση στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο



   Υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου πραγματοποιείται το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00 στο χώρο του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου, εκδήλωση με θέμα «Ο ποιητής Μίνως Ζώτος (1905-1932) από το Νεοχώρι Μεσολογγίου».

  Το αφιέρωμα στον ποιητή αποτελεί μέρος του Α’ Κύκλου Δράσεων «Ποιητές του τόπου μας. Δημιουργική ανάγνωση και δημιουργική γραφή που συνδιοργανώνουν για το 2017-2018 οι Σχολικοί Σύμβουλοι Χρυσούλα Σπυρέλη και Ολυμπία Τσώλου και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Καλωσόρισμα, Χαιρετισμοί
      Δημήτριος Μπουσμπουρέλης, πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου της Ι. Π. Μεσολογγίου.
      Σοφία Χριστοπούλου, Προϊσταμένη του Τμήματος  Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ. Ε. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
      Χρήστος Καζαντζής, Διευθυντής  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
      Ολυμπία Τσώλου, Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής Γλώσσας.
•          «Μίνως Ζώτος. Ο ποιητής ‘’με τη θλιμμένη φάτσα” και η νέα έκδοση των Απάντων». Σωτήρης Τριβιζάς, συγγραφέας.
•          «Μαρία Πολυδούρη-Μίνως Ζώτος: ποιητές του έρωτα και του θανάτου». Χριστίνα Ντουνιά, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).
•          «Ο αντίκτυπος των ποιητικών βημάτων του Μίνου Ζώτου σήμερα». Μαρία Καρατζογιάννη, φιλόλογος.
•          «Μίνως Ζώτος, ο ποιητής του Μεσοπολέμου» (Βίντεο )Λήψη- Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κατσαρός, εκπαιδευτικός του Λυκείου Νεοχωρίου.
       Ποιήματα του Μίνου Ζώτου απαγγέλει ο ηθοποιός Μάνος Καρατζογιάννης.
       Την εκδήλωση κλείνει η Χρυσούλα Σπυρέλη, Σχολική Σύμβουλος φιλολόγων.
      Τη ροή της εκδήλωσης συντονίζει η Σοφία Λαναρά, φιλόλογος, αντιπρόεδρος του  Πνευματικού Κέντρου του Δήμου της Ι. Π. Μεσολογγίου.

O ΜΙΝΩΣ ΖΩΤΟΣ
ΣΥΝΤΟΜΟ ΕΡΓΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
1905: Γεννιέται ο Μίνως Ζώτος στο Νεοχώρι Μεσολογγίου. Γονείς του ο Μαργαρίτης Ζώτος από τη Δρόβιανη Β. Ηπείρου και η Ξανθή Βαλανδρέα από το Νεοχώρι. Είναι ο δεύτερος κατά σειρά από τα συνολικά 8 αδέλφια (Χρίστος, Μίνως, Ευπραξία, Ανδρέας, Ζωή, Αγγελική, Ειρήνη και  Ασημίνα).
1922: Τελειώνοντας το Γυμνάσιο μεταβαίνει στην Αθήνα, έχοντας ως κύριο σκοπό να σπουδάσει νομικά αλλά αρρωσταίνει από φυματίωση και δεν ολοκληρώνει  τις σπουδές του. Στην Αθήνα γνωρίζεται με λογοτέχνες της εποχής του (Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, Άγγελο Τερζάκη, Στάθη Ζαρκιά, Γιώργο Κοτζιούλα, Κώστα Καρυωτάκη, Μαρία Πολυδούρη Μυρτιώτισσα κ.ά.) και συχνάζει στα λογοτεχνικά τους στέκια.
1929-1930: Κυκλοφορούν οι δυο πρώτες ποιητικές συλλογές του,  Βήματα και Αφιέρωμα, ενώ ετοίμαζε και τη Σουρντίνα που τελικά εκδίδεται  μετά το θάνατό του.
1932: Ο Μίνως Ζώτος πεθαίνει σε ηλικία  27 ετών. Δυο χρόνια  πριν, έχει πεθάνει φυματική  και η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη, σε ηλικία 28 χρονών!
        
1972: Εκδίδεται, με επιμέλεια του φιλολόγου Κ.Σ. Κώνστα, το ποιητικό του έργο: Μίνου Μ. Ζώτου, Άπαντα, εκδόσεις Κοινότητος Νεοχωρίου Παραχελωίτιδος.

2016: Κυκλοφορεί νέα έκδοση των Απάντων του Μίνου Ζώτου με επιμέλεια Γιώργου Αιμ. Πιτσινέλη  και πρωτοβουλία της φιλολόγου Ειρήνης Αλετρά – Μαρούδα, ανεψιάς του ποιητή από την αδελφή του Ευπραξία.