Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Παρουσία πολλών φορέων,συλλόγων και πολιτών η ενημέρωση για τα Βιορευστά
Την Τετάρτη 20/9/2017, πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου η προγραμματισμένη ημερίδα - συζήτηση για το θέμα της λειτουργίας των εργοστασίων καύσης βιορευστών στην περιοχή μας. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να προσκληθούν φορείς, σύλλογοι και πολίτες ώστε να ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα, να τους εκθέσουμε τα ευρήματα και τα επιχειρήματά μας πάνω στο ζήτημα της Καύσης Βιορευστών και να βρεθεί ένας τρόπος κοινής δράσης.
Στη γεμάτη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν για τις συνέπειες της δημιουργίας μονάδων καύσης βιορευστών, για τις παραλείψεις και τα σφάλματα των μελετών, για την αδιαφορία - έως ύποπτη συνενοχή - αρμοδίων, για τις μέχρι τώρα κινήσεις μας καθώς και για τα σχέδιά μας για τη συνέχεια του αγώνα. Μετά την τοποθέτηση μας, τον λόγο πήραν πολίτες και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Αποτέλεσμα της ενδιαφέρουσας συζήτησης που ακολούθησε ήταν η κοινή απόφαση να επαναληφθεί η συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη, 27/9, στον ίδιο χώρο, ώστε να έχουν προλάβει σύλλογοι και φορείς να συζητήσουν το θέμα στα διοικητικά τους συμβούλια και να πάρουν επίσημη θέση. Από τη συνάντηση αυτή θα προκύψει ένα κοινό ψήφισμα το οποίο θα παραδοθεί στους αρμοδίους, ενώ κάποιοι εκπρόσωποι συλλόγων υποσχέθηκαν και οικονομική βοήθεια για τις νομικές κινήσεις που έχουν αποφασιστεί.

Επιπλέον, θίχτηκε το θέμα της προσφυγής στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο δήμος Μεσολογγίου, ενώ έχει ήδη λάβει δύο αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου (23 Μαρτίου & 31 Αυγούστου) για να στηρίξει την εν λόγω προσφυγή, κωλυσιεργεί, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση των απαιτούμενων διαδικασιών. Ο αντιδήμαρχος οικονομικών Σπ. Καρβέλης δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες μέρες θα ενημερωθεί για την καθυστέρηση και στην επόμενη συνάντηση θα έχουμε εξελίξεις επί του θέματος.

Επίσης, φορείς, σύλλογοι και πολίτες δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις πέρα των νομικών και να συμμετέχουν ενεργά στις επόμενες παρεμβάσεις. Ως αποτέλεσμα, συμφωνήθηκε η συμμετοχή όλων στη νέα παρέμβαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Στερεάς, Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων, στην Πάτρα, όπως είχε προταθεί από την Πρωτοβουλία Πολιτών “Λιμνοθάλλαζα”. Η μέρα και η ώρα της παρέμβασης θα καθοριστούν στη συνάντηση της Τετάρτης (27 Σεπτεμβρίου).

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα δεν σταματά εδώ. Από πλευράς μας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας για το τι ακριβώς συμβαίνει και να αναζητήσουμε τρόπους δράσης απέναντι σε ένα πρόβλημα κοινό και άκρως σοβαρό για τον τόπο μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, τόσο για το συγκεκριμένο θέμα όσο και για άλλα ζητήματα της λιμνοθάλασσας που έχουμε θίξει, η λύση βρίσκεται στην ενεργή δράση των ίδιων των πολιτών, καθώς είναι οι μόνοι που μπορούν να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον και κατά συνέπεια, την ποιότητα ζωής σε αυτόν τον τόπο.

Πρωτοβουλία Πολιτών Λιμνοθάλλαζα

https://www.facebook.com/limnothallaza
https://limnothallaza.wordpress.com/

limnothallaza@gmail.com

Κατάλογος φορέων και συλλόγων που παρευρέθησαν στην ημερίδα
Δικηγορικός Σύλλογος
Σύλλογος Συνταξιούχων ΤΕΒΕ
Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας
Ιατρικός Σύλλογος
Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος
ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας
Αγροτικός Σύλλογος Μεσολογγίου-Ναυπακτίας «Η Ένωση»
Εταιρία Ψυχικής Υγείας «Η Διάπλαση»
Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου
Σύλλογος Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός»
Γραφείο Εθελοντισμού Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου
Όμιλος Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «Ο Λιάρος»
Σύλλογος Ηλεκτρολόγων «Λόρδος Βύρων»
Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μεσολογγίου
Αλιευτικός Σύλλογος Αιτωλικού «Προφήτης Ηλίας»
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μεσολογγίου
Οδοντιατρικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας
Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου