Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Λιμνοθαλασσιώτικα 2017


Ξεκίνησαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις για τα «Λιμνοθαλασσιώτικα 2017» στο Μεσολόγγι.
Η αρχή έγινε με εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα “Φωτογραφίζοντας στη λιμνοθάλασσα - φωτογραφίζοντας τη λιμνοθάλασσα” στο χώρο της παλιάς Βαλβείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης (πλησίον του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα). Εκτίθενται έργα 17 ερασιτεχνών φωτογράφων μέχρι και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 το πρωί και οι ώρες λειτουργίας είναι πρωί 10-1 και απόγευμα 6-9, με εξαίρεση την Τετάρτη το απόγευμα και την Πέμπτη το πρωί που θα παραμείνει κλειστή.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας Πανοσιολογιότατος π. Επιφάνειος, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νίκος Καραπάνος, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεσολογγίου κ. Αγγελική Καζαντζή, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου κ. Τάσος Σκαρμούτσος, ο Υπεύθυνος του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου κ. Μάκης Κουτσαγγέλης, εκπρόσωπος του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων με στρατιωτική αντιπροσωπεία, εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων της πόλης και πλήθος κόσμου.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Κωνσταντίνος Κατσαρός, ανέφερε μεταξύ άλλων:
Ο Σύλλογος «Οι φίλοι της λιμνοθάλασσας» έχει συνδέσει την πορεία του με δύο σημεία στη ρηχή και ήρεμη θάλασσα που μας περιβάλλει: την Αγία Τριάδα στην Κλείσοβα και τον Αη Σώστη που γιορτάζει στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Με αφορμή αυτή τη δεύτερη γιορτή, είχε καθιερωθεί χρόνια πριν να τελούνται εκδηλώσεις με τίτλο «Λιμνοθαλασσιώτικα».
Φέτος, μετά από ολιγόχρονη διακοπή τους, κάνουμε νέα αρχή.
Τα Λιμνοθαλασσιώτικα 2017 είναι εδώ με στόχο να γίνουν θεσμός για την πόλη μας.
Στην έκθεση εκτός από τις φωτογραφίες 17 ερασιτεχνών φωτογράφων θα έχετε την ευκαιρία να δείτε γεννήματα της λιμνοθάλασσας αλλά και εργαλεία πολλά από τα οποία φτιάχτηκαν τον περασμένο αιώνα και χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα από τους ψαράδες μας.
Πρόκειται συνεπώς για μια έκθεση λαογραφίας – φωτογραφίας που αντίστοιχη δεν έχει παρουσιαστεί στην πόλη και στην περιοχή μας.
Γι αυτό το λόγο, στόχος μας είναι να συνεχίσει να υπάρχει και θα καταβληθεί προσπάθεια να ανανεώνεται συνεχώς και να συμπληρώνεται.


Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου με λογοτεχνική περιήγηση που τιτλοφορείται: «Και στη ζωή στους πιο βαρείς χειμώνες αλκυονίδες μέρες καρτερώ» από τον Διευθυντή της Βαλβείου βιβλιοθήκης κ. Μιχάλη Κιτσινέλη. Στην απαγγελία αποσπασμάτων οι εκπαιδευτικοί Ελένη Αντζουλάτου και Νίκος Σταμάτης.