Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Συμβουλές για πρόληψη από απάτες


Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, με αφορμή τρία περιστατικά εξαπάτησης ηλικιωμένων, που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στην Αχαΐα και στην Ηλεία, συνιστά στους πολίτες:

        Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με οποιοδήποτε πρόσχημα και να μην ενδίδετε ποτέ σε προτροπές για συνάντηση μαζί τους.
      Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό - συγγενικό σας πρόσωπο, ενώ η επικοινωνία σας να γίνεται αποκλειστικά με δικό σας τηλέφωνο.
       Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
    Να μην δέχεστε ποτέ άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
        Επισημαίνεται ότι από δημόσιους υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
      Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
         Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
           Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

      Παρακαλούμε τους πολίτες να ενημερώσουν τους ηλικιωμένους γονείς, συγγενείς και γνωστούς τους, σχετικά με τις παραπάνω συστάσεις και συμβουλές.