Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Περπατήσαμε στον δρόμο της υπεράσπισης της λιμνοθάλασσας

Χθες, Τετάρτη 6/9, επιλέξαμε και εμείς να περπατήσουμε στον δρόμο της Τουρλίδας με την πανσέληνο. Το κάναμε όμως όχι στους δρόμους του ΕΣΠΑ αλλά στον δρόμο της υπεράσπισης της λιμνοθάλασσας, της υγείας μας, του φυσικού μας περιβάλλοντος και της τοπικής μας οικονομίας.
Στόχος της παρέμβασης ήταν να συνομιλήσουμε με τον περιφερειάρχη Α. Κατσιφάρα που όλο αυτό το διάστημα σωπαίνει για το πολύ σημαντικό ζήτημα της καύσης βιορευστών στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού.
Τα εκατομμύρια που διαφημίζουν πως θα έρθουν στην περιοχή μέσω ΕΣΠΑ είναι στην κατεύθυνση του οικοτουρισμού και της προστασίας της λιμνοθάλασσας κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατασκευή εργοστασίων βιορευστών στην περιοχή
Επιλέξαμε να σταθούμε στον δρόμο της Τουρλίδας με την μαζική μας παρουσία και τα πανό μας για να ζητήσουμε από τον Περιφεριάρχη και τους επίσημους φορείς που τον συνόδευαν να πάρουν θέση για το θέμα της κατασκευής εργοστασίων βιορευστών στην περιοχή. Ο Περιφεριάρχης δεν πήρε θέση για το θέμα παρά μόνο απαντούσε πως είναι ανοιχτός σε συζητήσεις στο γραφείο του. Απαντήσαμε και απαντάμε πως πλέον δεν έχουμε τίποτα να πούμε μέσα στο γραφείο του καθώς η κατάσταση βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και αυτό που μετράει είναι οι ΠΡΑΞΕΙΣ ώστε να σταματήσουν τα εργοστάσια.
Μόλις έπρεπε να συζητήσουμε για το θέμα (πριν δοθούν οι.αδειες) κανείς δεν κάλεσε σε διαβούλευση τους πολίτες!
Φυσικά δεν περιμέναμε κάποια διαφορετική αντιμετώπιση, πέραν των κενών λόγων, των προσκλήσεων σε συζήτηση (κατόπιν εορτής φυσικά), της απόλυτης αδιαφορίας για το ζήτημα και της πλήρους έλλειψης ενημέρωσης από τους αρμόδιους.
Παρόλα αυτά, τον καλούμε λοιπόν, όπως και τον δήμαρχο της πόλης, να μπουν μπροστά στον αγώνα ενάντια στην Καταστροφή και με ουσιαστικές ενέργειες να δώσουν οριστική λύση.
Στην συνέχεια συνεχίσαμε την διαμαρτυρία μας στον δρόμο της Τουρλίδας, ενημερώνοντας τους πολίτες με φυλλάδια.

Τέλος, στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε μετά την κινητοποίηση αποφασίστηκε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στο Πάρκο Δασάκι, στις 21:00 νέα συνέλευση για να αποφασιστούν νέες κινητοποιήσεις
Υ.Γ. Φαίνεται ότι για κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης ήμασταν αόρατοι αφού δεν έκαναν ούτε μια αναφορά στο θέμα. Ενώ για κάποια άλλα περάσαμε στα ψιλά. Φαίνεται ότι στην γιορτή του ΕΣΠΑ δεν χωράνε "παρατράγουδα".
Να σημειώσουμε για ακόμη μία φορά πως οι κινητοποιήσεις μας μεταξύ άλλων έχουν στόχο να ενώσουν την κοινωνία σε ένα κοινό αγώνα για την υγεία και το περιβάλλον. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τέτοιες ενέργειες απόκρυψης ειδήσεων καθώς το πρόβλημα είναι ΚΟΙΝΟ και ο αγώνας μας πρέπει να είναι ΚΟΙΝΟΣ!
Υ.Γ2 Στην συγκέντρωση συμμετείχαν και κάτοικοι του Αιτωλικού που ζήτησαν οριστική λύση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Περισσότερα για το θέμα των βιορευστών εδώ: limnothallaza.wordpress.com