Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί δεν άνοιξαν ακόμη οι Παιδικοί Σταθμοί του δήμου μας;


Τις τελευταίες μέρες έγινα μάρτυρας εντόνων διαμαρτυριών συμπολιτών – γονέων μικρών παιδιών, σχετικά με την έναρξη λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.
Κατόπιν διερεύνησης, καταθέτω δημοσίως τις παρακάτω σκέψεις και τα κάτωθι ερωτήματα προς τον Πρόεδρο και τη διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου μας, στο οποίο υπάγονται οι παιδικοί σταθμοί.

Η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών καθορίζεται από τον κανονισμό λειτουργίας τους. Ακόμη και αν αυτός δεν έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, τότε ισχύει ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας, ο οποίος είναι δεσμευτικός και δεν δύναται να παρακαμφθεί (η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών μου το επιβεβαίωσε και τηλεφωνικά σήμερα).
Στο άρθρο 11 αυτού του προτύπου κανονισμού λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, αναφέρεται ρητά πως «η λειτουργία τους αρχίζει σε πλήρη λειτουργία, με πλήρες ωράριο και πλήρη σίτιση, την 1η  Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Ιουλίου». (ΦΕΚ 497, 22/4/2002, http://www.pasyvn.gr/img/fekk497-2002.pdf).
Ειδικά φέτος όμως, δημιουργείται ένα πρόσθετο πρόβλημα με τη μη έναρξη των Παιδικών Σταθμών την 1η Σεπτεμβρίου. Μεγάλο μέρος των παιδιών επιχορηγούνται μέσω του ΕΣΠΑ και κάθε γονέας υπογράφει σύμβαση, στην οποία ρητά αναφέρεται πως η λειτουργία τους ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου (άρθρο 2 σύμβασης, https://www.eetaa.gr/index.php?tag=paidikoi_2017).
Επομένως είναι ολοφάνερο, πως υφίσταται δεσμευτική υποχρέωση του δήμου να ξεκινήσει την πλήρη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών από την 1η Σεπτεμβρίου, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου 2017.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Σύμφωνα με όσα μου ανέφεραν οι γονείς, τους ειπώθηκαν διάφορες «δικαιολογίες» οι οποίες όμως δεν ευσταθούν, όπως:
«Γίνονται εργασίες απολύμανσης και καθαρισμού».
Αυτές όμως οι εργασίες, σύμφωνα με τον κανονισμό, θα έπρεπε να έχουν γίνει μέχρι τις 31 Αυγούστου.
 «Δεν επαρκεί το προσωπικό».
Όμως πέραν του μονίμου προσωπικού, στις 21/7/2017, με απόφαση του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου ανανεώθηκαν οι συμβάσεις 25 εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς, από την 1η Σεπτεμβρίου έως 31/8/2018. Επιπλέον την 5η Ιουλίου, αποφασίστηκε η ένταξη 33 μαθητευομένων από ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ (ΟΑΕΔ), οι οποίοι θα υλοποιήσουν την μαθητεία τους.
Επομένως προσωπικό υπάρχει και επαρκεί. 
 Σε άλλους γονείς, ειπώθηκε πως από Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου θα ξεκινούσαν οι δικαιούχοι του ΕΣΠΑ, κάτι όμως που δεν έγινε, ενώ οι υπόλοιποι θα ξεκινούσαν την επόμενη Δευτέρα 11-9-2017. Μάλιστα ορισμένοι ενημερώθηκαν, πως τελικά θα ξεκινήσουν οι του ΕΣΠΑ αύριο Πέμπτη 7/9,  για δυο μόνο ώρες, 9 με 11 πμ.
Ανεξαρτήτως όμως του τι ειπώθηκε, πως και από ποιους, το αποτέλεσμα είναι ένα και το αυτό.
Οι Παιδικοί Σταθμοί, απολύτως παράνομα και αδικαιολόγητα, παραμένουν ΚΛΕΙΣΤΟΙ.
Και ερωτώ:
1.  Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οι Παιδικοί Σταθμοί δεν ξεκίνησαν τη λειτουργία τους την 1η Σεπτεμβρίου;
2.  Τι θα συμβεί αν κάποιος γονέας δικαιούχος του ΕΣΠΑ, καταγγείλει το συγκεκριμένο γεγονός, με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει;
3. Δεν ελλοχεύει, σε αυτή την περίπτωση, ο κίνδυνος συνολικής απένταξης μας από το πρόγραμμα;
4.  Τι θα απογίνουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ που καταβάλλονται στους γονείς, για το χρονικό διάστημα της μη λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών; Ποιός θα τα απορροφήσει και πως; Θα επιστραφούν;
Ελπίζω να λάβω ουσιαστικές απαντήσεις που αφορούν δεκάδες συμπολίτες μας και όχι «κοσμητικά επίθετα» και χαρακτηρισμούς.

Μεσολόγγι 6 Σεπτεμβρίου 2017

Κατσούλης Παναγιώτης

Δημοτικός Σύμβουλος – Πρώην Δήμαρχος

Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου